Ha ide megy nyaralni, biztos nem fog összeveszni a párjával

nagyvárosi strandok
Ezért a látványért nem is kell olyan sokat utaznunk
Vágólapra másolva!
Sokszor okoz dilemmát, hová menjünk nyaralni, sőt akár családi perpatvarhoz is vezethet a kérdés, milyen típusú pihenést részesítsünk előnyben. Az egész éves hajsza után sokan semmi másra nem vágynak, mint hogy egy tó vagy tenger partján heverjenek, élvezzék a napsütést, a panorámát meg a jóféle ételeket-italokat, másokat viszont az kapcsol ki igazán, ha a szabadságuk alatt minél több új élményt szívnak magukba. Olyan helyeket kerestünk, ahol a kettő együtt van jelen: a csodás tenger- vagy tóparti plázs és az izgalmas városi nyüzsgés.
Vágólapra másolva!

Szerencsére van néhány olyan hely a világon, ahol egyszerre élvezhetjük az aktív és a passzív nyaralás örömeit: akadnak izgalmas, történelmi és kulturális értékekkel teli városok, amelyek ráadásul fantasztikus strandokkal is büszkélkednek. Sydney, Dubaj, Tel Aviv, vagy hogy ne menjünk olyan messzire, Barcelona és Dubrovnik tökéletes kompromisszum az eltérő nyaralást preferáló párok számára. Ezeken a helyeken megtalálhatjuk az arany középutat a túlságosan egyhangú és a túlságosan megerőltető kikapcsolódás között.

A világ legszebb városi strandjaiból válogattunk

A barcelonai plázs több mint 3,5 kilométer hosszú Forrás: Flickr/Oh-Barcelona.com

A barcelonai plázs több mint 3,5 kilométer hosszan nyúlik el a Földközi-tenger partján, hét strand sorakozik itt egymás mellett. Főszezonban nagy a tumultus, érdemesebb júniusban vagy szeptemberben Gaudi városába látogatni.

Dubajban nincs hiány homokos partban Forrás: Flickr/Heidenbluth

Dubajban a sivatag találkozik a tengerrel, úgyhogy homokos strandban nincs hiány, a széles tengerparti sáv mellett pedig felhőkarcolók emelkednek.

Ezért a látványért nem is kell olyan sokat utaznunk Forrás: Flickr/MrDimitrig

Türkizkék tenger, középkori városfal és épületek, romantikus kis utcák. Dubrovnik tökéletes célpont azoknak, akik kedvelik a történelmi atmoszférát, de a strandolást sem vetik meg. Egyébként az egész belváros felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A Michigan-tó egyik strandja a 92. emeletről Forrás: Flickr/romanboed

A Michigen-tó partján elterülő Chicago hárommilliós metropolisz, amely tele van lenyűgöző épületekkel, kulturális és kulináris élvezeti forrásokkal, ráadásul pedig több mint harminc strandja van. Ritka élmény, hogy az ember egy világváros belvárosában úgy érezheti magát, mint egy üdülőhelyen.

Rio de Janeiro az életigenlés városa Forrás: Flickr/imanema keetr

Isten hat nap alatt teremtette a világot és a hetediken csak Rio de Janeiróval foglalkozott, tartja a mondás. Akárhogy is, a hatmilliós város tényleg lenyűgöző. Óceán, öblök, morrók, felhőkarcolók és gyarmati stílusú épületek, gazdagság és szegénység egymás szomszédságában, de az egészből valami intenzív, ritkán tapasztalható életigenlés árad.

A Santa Monica Beach néhány percre van Los Angeles központjától Forrás: Flickr/Ana Paula Hirama

A kaliforniai metropolisz, Los Angeles a Csendes-óceán partján fekszik, úgyhogy tele van homokos parttal. A Santa Monica Beach, amely több kilométer hosszú, széles, fehér homokos sáv, gyakorlatilag néhány percre van csupán a városközponttól.

Tel Avivban rengeteg a kutyasétáltató, lovat viszont ritkán látni a tengerben Forrás: Flickr/Christiane Jodl

A strand tágas, a homok puha és simogató, a víz vakítóan kék, a város pedig fiatalos, barátságos, könnyen átlátható. Tel-Aviv tele van kutyát sétáltató emberekkel, kocogókkal és kerékpárosokkal, na meg jobbnál jobb bárokkal és éttermekkel.

Ha unjuk a strandot, ott a Matisse, Renoir és Chagall múzeum Forrás: Flickr/Dennis Jarvis

A Cote d'Azur fővárosa, Nizza a régió legnapsütöttebb városa. Gyönyörű történelmi belváros, nyolc kilométer hosszú parti sétány, az ország leghangulatosabb piaca a város szívében, ráadásul Matisse, Renoir és Chagall múzeum.

A fokvárosi tengerpart stégjeit időnként elfoglalják a fókák Forrás: Flickr/Maurits Vermeulen

Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság legrégebbi települése. Főként a turizmusból él, a legtöbb látogató október és március között érkezik ide. A vízparti szórakozónegyed tele van élénk színű épületekkel, melyek között rengeteg kávézót, kocsmát, éttermet találunk. A stégeken pedig időnként békésen napozó fókákra bukkanhatunk.

Ez a világ egyik legélhetőbb városa Forrás: Flickr/Robert Linsdell

Hawaii a lazulás, a felhőtlen szórakozás szinonimája. Honolulu, a sziget fővárosa egy felmérés szerint a világ 26. legélhetőbb városa. Van itt minden, ami a boldogsághoz kell: koncertek, galériák, első osztályú éttermek, hangulatos bárok a kínai negyedben, nyüzsgő éjszakai élet. Na és persze vakító tenger, forró homok meg csodásan burjánzó trópusi növények.