Kiderült, melyik a legboldogabb ország a világon

zürich utazás
Amikor az elméleti fizika a Bahnofstrassén találkozik a kortárs zenével
Vágólapra másolva!
Magyarországnál még Moldova, Koszovó és Albánia is jobban végzett.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a barátságos időjárás nem meghatározó tényező az emberek boldogságérzetében, hiszen az ENSZ fenntartható fejlődési megoldásokra létrehozott hálózatának (SDSN) most közzétett rangsorát csupa északi és/vagy hideg éghajlatú ország vezeti. A jólét ugyanakkor jóval fontosabb, hiszen szinte mindegyikük gazdag ország, noha akadnak kivételek.

Gazdasági mutatók helyett

A boldogság méréséhez az SDSN egyrészt az emberek saját magukra vonatkozó értékelését vette alapul, de olyan tényezőket is figyelt, mint az egy főre jutó GDP, az egészségi állapot, a várható élettartam, a korrupció érezhetősége, a szociális ellátás és az életet meghatározó döntések szabadsága. A jelentés készítői épp amiatt tartják fontosnak a boldogság mérését, hogy a társadalmi fejlődés és a kormányzati politikák értékelésénél ne csak elvont gazdasági mutatók legyenek mérvadók.

Zürichi életkép - a boldogsági listát Svájc vezeti Forrás: Tóth Judit

A listát idén Svájc vezeti, amely a lehetséges 10 pontból 7,587-et szerzett meg. A második Izland, majd Dánia, Norvégia és Kanada következik. A lista első harmadában többnyire gazdag államok szerepelnek, akadnak azonban kivételek, mint a hasonló listán is jól szereplő latin-amerikai országok, például Venezuela, El Salvador vagy Honduras.

Húsvéti menet Izalcóban - El Salvador szegény ország, de boldog Forrás: AFP/Marvin Recinos

Érdekesség, hogy Bhután, ahol a GDP helyett hivatalosan is boldogságot mérnek (itt írtunk róla beszámolót) csak a 79. helyen szerepel. Costa Rica pedig, amely a Happy Planet Index első helyezettje, ebben a rangsorban a 12. végzett (itt olvashatja róla beszámolónkat).

Magyarország boldogtalan

Szűkebb régiónkból Csehország az első, amely a világranglista 31. helyén szerepel. Északi szomszédunk, Szlovákia a 45., Moldova pedig, amely Európa egyik legszegényebb állama, az 52. De nem csak ez a meglepetés: a 4,8 ponttal a 104. helyen végzett Magyarországnál boldogabb Fehéroroszország, Románia, Albánia és Koszovó is, vagy az afrikai országok közül például Szomáliföld és Mozambik.

Zóldségpiac Chisinauban - még Moldovában is boldogabbak az emberek, mint Magyarországon Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A 158 országot tartalmazó listát Togo zárja, előtte Burundi és Szíria áll. Az utolsó harmadban sok az afrikai ország, de ott szerepel Ukrajna és Bulgária is, utóbbi a 134. helyével a legrosszabbul szereplő uniós tagállam.

A legboldogabb országok

1. Svájc
2. Izland
3. Dánia
4. Norvégia
5. Kanada
6. Finnország
7. Hollandia
8. Svédország
9. Új-Zéland
10. Ausztrália

A legboldogabb országok Közép- és Kelet-Európában

31. Csehország
45. Szlovákia
52. Moldova
55. Szlovénia
56. Litvánia
59. Fehéroroszország
60. Lengyelország
62. Horvátország
64. Oroszország
69. Koszovó
73. Észtország
83. Montenegró
86. Románia
87. Szerbia
89. Lettország
93. Macedónia
95. Albánia
96. Bosznia és Hercegovina
104. Magyarország
111. Ukrajna
134. Bulgária

A teljes listát itt találja meg a 26. oldalon.