Ötszáz év 47 másodpercben

lift
Vágólapra másolva!
Amerika legmagasabb épületének liftjében lepereg New York története.
Vágólapra másolva!

Május 29-én nyitják meg a New York-i One World Trade Center (OWTC) felhőkarcoló kilátóját, amely a 100. és 102. emelet közötti részt foglalja el. Már a feljutás is élmény lesz oda, hiszen a kizárólag erre a célra fenntartott öt Sky Podon, azaz liften 47 másodpercig tart a feljutás. Eközben a falakra szerelt LED-es képernyőkön New York felhőkarcolóinak növekedését szimulálják az 1500-as évektől napjainkig.

Kinőnek a földből a házak

A zárt lifteken utazó látogatóknak olyan érzésük lesz, mintha kinéznének a városra, és emelkedés közben a semmiből nőnének ki az épületek. Az eleinte zöld, mocsaras terület gyorsan megtelik épületekkel, majd felhőkarcolókkal. Rövid időre még a 2001-ben lerombolt World Trade Center déli tornya is látszik.

Kattintson a képre a videóért! Forrás: Youtube/Brendymullan

A felnőtteknek 34 dollár (10 200 forint) lesz a beugró a kilátóba, a 65 év felettieknek és a 13 év alattiaknak ennél pár dollárral olcsóbb lesz. Az 5 évnél fiatalabb gyermekek ingyen látogathatják meg, ahogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozók, illetve a mentésben és romeltakarításban résztvevő munkások is.

Szimbolikus számok

A lerombolt New York-i ikertornyok helyén épült OWTC a maga 1776 lábas (541 méter) magasságával az USA legmagasabb épülete. Korábban ezzel a címmel a chicagói Willis Tower (korábban Sears Tower) büszkélkedhetett. A trónfosztás egyáltalán nem volt egyértelmű. Az OWTC tetején ugyanis egy 408 lábas (124 méter) toronycsúcs áll, és bizonytalan volt, hogy ezt bele kell-e számolni a teljes magasságba.

A One World Trade Center tornya Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin

Az OWTC számai egyébként szimbolikusak. Az épület csúcs nélküli magassága – 1368 láb (417 méter) – ugyanakkora, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center ikertornyaié. A csúccsal együtt mért magasság pedig azért 1776 láb, mert 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát.

Bár a kilátó még nem nyílt meg, korábbi cikkünkben megnézheti, milyen a panoráma onnan.