Fürdőkben töltjük a húsvétot

A miskolctapolcai barlangfürdő
Vágólapra másolva!
Az év első három hónapjában ismét bővülést tapasztalt a belföldi turizmusban a Szallas.hu, a következő időszaknak pedig újabb lökést adhatnak a 2013-ban feltöltött, május végén lejáró SZÉP-kártya összegek. A közelgő húsvéti hosszú hétvégén egyébként a wellness-kikapcsolódásé lesz a főszerep, sokan a fürdővárosokban töltik majd az ünnepeket.
Vágólapra másolva!

Idén is jól indult az év a szállásadóknak, már most 10 százalékos növekedés látható a tavalyi év első negyedévéhez képest a belföldi vendégforgalomban, ráadásul 11 százalékkal többet költöttünk szállásra, átlagosan 48 204 forintot. „Ez utóbbi annak köszönhető, hogy egyre többen áldoznak nagyobb összeget – akár 50-100 000 forintot – belföldi szállásra. A családosok körében ugyanakkor tovább nőtt azok aránya, akik inkább apartmanban szállnak meg, ők idén eddig átlagosan 5000 forinttal költöttek többet" – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Az idei első negyedévben valamivel kevesebben fizettek SZÉP-kártyával. A következő két hónapban azonban ez nőhet, ugyanis a 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig lehet felhasználni.

Változások a népszerűségi listán

Vendégforgalom tekintetében még mindig Budapest és Eger vezet, a fürdővárosok népszerűsége viszont csökkenést mutatott az idei év első három hónapjában. A Szallas.hu statisztikái szerint Sárvár, Hévíz és Zalakaros is kikerült a 10 legnépszerűbb település rangsorából. Miskolctapolcát viszont egyre több fürdőzni vágyó választja, ennek köszönhető, hogy idén először kapott helyet a top 10-ben.

A miskolctapolcai barlangfürdő Forrás: Flickr/Hungarian Snow

„Szemmel láthatóan nőtt a programturizmus és az aktív, városnézős pihenés iránti igény a magyarok körében, ráadásul ennek az idei, enyhe téli időjárás is kedvezett" – magyarázta Szigetvári József. Ezt bizonyítja az is, hogy Győr és Debrecen idén először tudott bekerülni a 10 legnépszerűbb úti cél közé, illetve Pécsre és Szegedre is többen látogattak el.

Nyuszi ül a gőzben

A húsvéti hosszú hétvégén viszont sokan inkább egy wellness-hotelben pihenik ki magukat, a szállásfoglalások alapján a fürdővárosok közül a legtöbben Miskolctapolcát, Hajdúszoboszlót és Egerszalókot választják. A többség 2 éjszakára marad, és átlagosan 41 000 forintot szán az ünnepi szállásra. A Szallas.hu adatai szerint a húsvét mintegy 70-80 százalékkal nagyobb forgalmat hoz egy átlagos áprilisi hétvégéhez képest. A húsvétra egyébként a szállodák többsége külön programmal készül: az ilyenkor megszokott ünnepi menün kívül többek közt plüssnyusz-szépségverseny, tojásvadászat, zenés nyusziváró, valamint locsolóbál várja a vendégeket.

Egerszalók is népszerű célpont Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Akadnak persze olyanok, akik már a nyaralásukat szervezik. A Szallas.hu előfoglalási adatai szerint idén rekordmértékben előrelátó a magyar, az elmúlt évekhez képest 51 százalékkal magasabb a nyári szálláshelyek foglaltsága. A külföldi úti célok tekintetében továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében, a legkedveltebb városok pedig Medulin, Vir és Zadar. „A nyári foglalások alapján az is látszik, hogy egyre többen terveznek romániai utazást is, ők legtöbbször a parajdi sóbányát és a székely üdülővárost, Szovátát veszik célba" – tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője.

A 10 legnépszerűbb település húsvétkor

1. Budapest
2. Miskolctapolca
3. Eger
4. Gyula
5. Hajdúszoboszló
6. Pécs
7. Egerszalók
8. Nyíregyháza
9. Szilvásvárad
10. Sopron

A 10 legnépszerűbb település az év első 3 hónapjában
(zárójelben a tavalyi év hasonló időszakának helyezései)

1. Budapest (1.)
2. Eger (2.)
3. Pécs (5.)
4. Hajdúszoboszló (3.)
5. Debrecen (-)
6. Szeged (9.)
7. Sopron (8.)
8. Győr (-)
9. Gyula (4.)
10. Miskolctapolca (-)