Hát ezért özönlenek ide a brit turisták

legénybúcsú cigarettázik dohányzik ÉPÜLET fiatal HÉTKÖZNAPI kocsma romkocsma SZEMÉLY Budapest, 2012. június 29.
Budapest, 2012. június 29. Egy fiatal dohányzik a Fogasház kertben, a budapesti Akácfa utcában 2012. június 28-án. A hetedik kerületi Kazinczy utca, Dohány és Király utca közötti szakasza és környéke a budapesti nyári éjszakai élet egyik központjává vált, ahol számos nyitott, romos ház udvarán létesített romkocsma és szórakozóhely várja a budapestieket és a turistákat. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Budapestnél csak egy város kínál olcsóbb hétvégét nekik. Tarolnak a kelet- és közép-európai városok.
Vágólapra másolva!

A hétvégi városi kiruccanások megelőzték a strandvakációkat a brit utazók körében – derül ki egy friss felmérésből. A brit Post Office most közzétett adatai szerint ráadásul a font erősödése miatt a vizsgálatba bevont 28 európai város háromnegyedében csökkentek az árak, és összességében 22 százalékkal kell kevesebbet költeniük a briteknek a nyaralás alatt, mint egy évvel korábban.

Tarolt a régiónk

Az olcsósági lista élén idén is kelet- és közép-európai városok szerepelnek, az első tíz helyezettből heten tartoznak közéjük. A legolcsóbb Litvánia fővárosa, Vilnius, ahol két éjszaka egy hotelben, egy háromfogásos vacsora itallal, két személyre, reptéri transzfer, a nevezetességek megtekintése és a helyi közlekedés mindössze 100,04 fontba (41 ezer forint) kerül. Ez kevesebb mint harmada annak a 311,01 fontnak (128 ezer forint), amelybe ugyanez a csomag a legdrágább városban, Stockholmban kerül.

A Katedrális tér Vilniusban Forrás: Flickr/Mantas Volungevicius

A balti országok fővárosai egyébként simán vitték volna az első három helyet, ha nem szólt volna közbe Budapest, amely megszerezte a második helyet. A kétéjszakás hétvége a magyar fővárosban 119,77 fontba (50 ezer forint) kerül, ami jóval kevesebb, mint amit Prágában kell költeni rá. A cseh főváros ennek ellenére igen népszerű úti cél: a TripAdvisor napokban közzétett felmérésben például messze lekörözi Budapestet.

Országon belül is vannak különbségek

A nem kelet- és közép európai városok közül a legolcsóbb Athén, amely az ötödik helyet szerezte meg, és megelőzte ezzel Lisszabont is. A görög fővárosban fele annyit kell költeni, mint az euróövezet legdrágább városában, Amszterdamban. Érdekesség, hogy országon belül is nagy különbségek lehetnek: Strasbourg harmadával olcsóbb Párizsnál, Madrid pedig negyedével kerül kevesebbe, mint Barcelona.

A legolcsóbb tíz európai város
(a felmérésbe bevont 28 városból egy kétéjszakás utazás költsége alapján)

1. Vilnius, Litvánia - £100,04
2. Budapest, Magyarország - £119.77
3. Riga, Lettország - £120,39
4. Tallinn, Észtország - £131,28
5. Athén, Görögország - £131,35
6. Dubrovnik, Horvátország - £139,83
7. Prága, Csehország - £141,24
8. Lisszabon, Portugália - £141,37
9. Krakkó, Lengyelország - £144,96
10. Strasbourg, Franciaország - £169,60