A világ leghosszabb közúti alagútja még szép is

Laerdal-alagút
Vágólapra másolva!
Norvégiában annyi a hegy és a fjord, hogy alagutak nélkül csak nehezen lehetne eljutni egyik helyről a másikba.
Vágólapra másolva!

Norvégiában gyakorlatilag lehetetlen az egyik városból a másikba eljutni anélkül, hogy ne kelljen keresztezni egy hegyet, vagy kompon átkelni egy fjordon. Régen elképzelhető volt, hogy a két település csak néhány kilométerre volt egymástól, mégis el voltak szigetleve egymástól.

Nem csoda, hogy Norvégiában mostanra rengeteg alagutat építettek: a 900 közúti alagút – amelyből legalább 33 tengeralatti – összesen 750 kilométer hosszan fut. Egy ötmillió lakossal rendelkező országban ez hatalmas szám.

Majdnem 25 kilométer

Ráadásul itt van a világ leghosszabb közúti alagútja, a 24,51 kilométeres Laerdal, amely Laerdal és Aurland településeket köti össze. A jelentősége azonban ennél jóval nagyobb, hiszen a fővárosból, Oslóból ezen keresztül lehet az ország második legnagyobb városába, Bergenbe eljutni. A leghosszabb alagút egyébként a svájci Gotthard-bázisalagút a maga 57 kilométerével, de azt csak vonatok használják majd 2016-tól, amikor átadják.

A Laerdal-alagút megépítéséről 1992-ben született döntés - írja az Amusing Planet. Látványos megvilágítása miatt azonban nemcsak hasznos, de szépnek is mondható.

Forrás: Flickr/khloges
Forrás: Flickr/khloges
Forrás: Flickr/Siri Spjelkavik
Forrás: Flickr/tmorkemo
Forrás: Flickr/Christopher Jensen