Át lehetne autózni Európából az Egyesült Államokba?

Transzeurázsaiai folyosó
A Telegraph térképe a tervezett autópályáról
Vágólapra másolva!
Szenzációként kezeli az orosz vasút elnökének terveit a nyugati sajtó, pedig nem egészen arról van szó.
Vágólapra másolva!

Európából Amerikába lehetne utazni autóval - kapta fel a Siberian Times hírét sok nyugati újság. Az angol nyelvű szibériai weblap az Orosz Vasút elnökének előadását ismerteti, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia előtt tartott. Ebben Vlagyimir Jakunyin a Transzeurázsiai Folyosófejlesztés (TEPR) tervét ismerteti.

A projekt lényege, hogy Szibéria és az orosz Távol-Kelet gazdaságának fellendítésére, az ottani elvándorlás megszüntetésére gyorsvasúti kapcsolatot teremtenének Európa és Ázsia között. Ez nagyjából a jelenlegi Transzszibériai vasútvonal mentén haladna, de emellett kőolaj-, földgáz-, víz-, elektromos és távközlési vezetékeket is magában foglalna.

Valgyimir Jakunyin, az Orosz Vasút elnöke Forrás: AFP/Eric Piermont

A folyosó rákapcsolódna a már meglévő európai infrastruktúrára, így szárazföldi kapcsolatot teremtene az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig. Sőt, azon túl is, hiszen – egyelőre nem részletezett módon – Alaszkát is elérné.

Egészen New Yorkig

A Siberian Times cikke utakról is említést tesz, amit a hírt átvevő nyugati sajtó úgy interpretált, hogy Londonból végig lehetne majd vezetni autópályán Alaszkába, ami körülbelül 13 ezer kilométert jelentene. A CNN már azt latolgatta, hogy onnan akár New Yorkig is vezethetne az út, ám ahhoz több mint 800 kilométernyi utat kellene építeni Noméból Fairbankbe, mivel a két alaszkai település között jelenleg nincs ilyen összeköttetés.

A Telegraph térképe a tervezett autópályáról Forrás: Telegraph

Hogy születnek a hírek?

A szibériai weboldal cikke azért furcsa, mert Jakunyin előadásáról március 11-én a TASZSZ orosz hírügynökség is beszámolt, abban viszont nem esett szó autópályákról. Ráadásul az időpont sem világos. A hírügynökség dátumában ugyan évszám nem szerepel, de egy épp egy éve megjelent olasz tanulmányból arra lehet következtetni, hogy Jakunyin az előadását még tavaly tartotta.

Úgy tűnik tehát, az elképzelés egyáltalán nem új, csak egy hiba folytán most kapta fel a sajtó. Hogy abból mikorra lesz valami, az egy másik kérdés. Jakunyinról a CNN azt írja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, és akár az utóda is lehet. Azt azonban az orosz vasút elnöke is elismerte, hogy több ezer milliárd dollár kellene a projekt megvalósításához.