Komp indul Floridából Kubába

Kuba
A Cuban rides his bicycle by a graffiti hailing Cuban former president Fidel Castro, on August 12, 2014 in Havana. Fidel Castro will be 88 on Wednesday AFP PHOTO/YAMIL LAGE Fidel Castro will be 88 on Wednesday. AFP PHOTO/YAMIL LAGE
Vágólapra másolva!
Idővel Magyarországról is olcsóbban lehet majd eljutni Havannába.
Vágólapra másolva!

A múlt század 40-es, 50-es éveiben rendkívül népszerűek voltak azok a kompjáratok, amelyek Floridából Kubába szállították a szórakozni vágy amerikaiakat. A tengeri utakat azonban 1963. február 8-án megszüntették, miután John F. Kennedy elnök korlátozásokat vezetett be az amerikai állampolgárok kubai utazásaira.

A Kubával szembeni amerikai embargó feloldása még odébb van, de Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök decemberben a kapcsolatok normalizálását jelentette be. Az amerikai állampolgárok egyelőre továbbra is csak családlátogatásra, oktatási, vallási, humanitárius és kormányzati céllal utazhatnak Kubába, ám az enyhülés máris meghozta a kedvét néhány vállalkozónak.

Több cég is fantáziát lát benne

Legalább hat társaság tervezi, hogy ismét kompjáratot indít Havannába Floridából, amihez engedélyért folyamodtak az amerikai pénzügyminisztériumhoz. Egyikük a CubaKat, amely a Havannától 217 kilométerre lévő Marathon Key-ből decemberben tervezi elindítani első járatát a kubai fővárosba. A nagy sebességű, 190 férőhelyes katamaránnal az út négy óra lenne, és oda-vissza 338 dollárba (90 ezer forint) kerülne rá a jegy – írja a Daily Mail.

A Capitolio épülete Havannában Forrás: AFP

A United Americas társaság arra készül, hogy tízórás hajóutakat indít hálókabinokkal és vacsorázási lehetőséggel Miamiból, Tampából és Fort Lauderdale-ből. A Key West Express, amely jelenleg Fort Myers Beach és Key West között üzemeltet kompjáratot, szintén érdeklődik az útvonal Kubába történő meghosszabbítása iránt.

Beindulhat a verseny

Jelenleg csak légi charter járatok közlekednek Floridából Havannába az utazásra jogosult amerikai állampolgárok számára. Több légitársaság azonban már jelezte, hogy menetrendszerinti járatokat is indítana. Ha pedig a kompközlekedés is beindul, és külföldiek is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, az leszoríthatja az Európából Kubába utazók útiköltségét is, hiszen például Budapestről Miamiba akár 100 ezer forinttal olcsóbban is el lehet jutni, mint a tőle csak egyórás repülőútra lévő Havannába.

Részletes cikkünket az enyülés várható hatásairól itt olvashatja.