Messziről nézve minden másképp látszik

Gízai priamisok GIF
Gízai priamisok
Vágólapra másolva!
A prospektusok oldalairól jól ismert képek néznek ránk, mi megmutatjuk a környezetüket is.
Vágólapra másolva!

A világ legismertebb nevezetességeit általában mindig ugyanabból a perspektívából látjuk, hiszen minden fotós szeretné a lehető legjobbat kihozni az adott témából, és a tárgyra fókuszálni. Ha azonban egy kicsit hátrébb lépünk, és a környezetet is belevesszük a fényképbe, gyakran egészen más megvilágítást, értelmezést kap az adott látnivaló. Ezek közül válogattunk.

Tádzs Mahal

India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. Az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647[2] között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: Photononstop/Xavier Richer
Forrás: hemis.fr/Seux Paule

Gízai piramisok

Az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraó - görögösített nevén Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz - piramisait Kr. e. 2600 és 2500 között építették. Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében helyezkedik el, könnyű megközelíthetősége miatt fontos turistacélpont. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

Forrás: Flickr/gloria_euyoque
Forrás: Flickr/Mark Mitchell

Stonehenge

A körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra található. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. Itt írtunk róla beszámolót.

Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen
Forrás: Origo

Niagara-vízesés

A Kanada és az Egyesült Államok határán lévő vízesés a világ egyik legnépszerűbb látványossága. Bár nem rendkívül magas, mindössze 51 méteres, a Niagara-vízesés nagyon széles, így több mint 168 000 m³ víz zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m³ átlagosnál. A nemrég befagyott vízesésről itt nézhet videót.

Forrás: Photononstop/Calle Montes
Forrás: Photononstop/Russel Kord

Brandenburgi kapu

A Berlin központjában levő korai klasszicista építmény a város és egyben Németország jelképe. A kaput Carl Gotthard Langhans építette 1788–1791 között II. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére. A brandenburgi kapu az Unter den Linden út végén található. Berlini beszámolónkat itt találja.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene
Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Parthenón

Athéna Parthenosz, vagyis a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon. Építését i. e. 448-ban kezdték el és i. e. 438-ban fejezték be. Az épület 70 méter hosszú és 31 méter széles, kívülről dór stílusú. Ma egy nyüzsgő metropolisz veszi körül.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis
Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Rushmore-hegy

Az amerikai Dél-Dakota államban található nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet. (Az arcok sorrendben balról jobbra: Washington, Jefferson, Roosevelt és Lincoln.) Az eredeti tervek szerint az alakokat derékig ábrázolták volna, de finanszírozási gondok miatt csak a jelenleg látható arcok készültek el.

Forrás: Photononstop/Eurasia Press
Forrás: AFP/Scott Olson

A Tiltott Város

A pekingi Tiltott Város a Ming-dinasztiától a Csing-dinasztia végéig, csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként. Az 1406 és 1420 között épült komplexum 980 épületből áll, és 720 000 négyzetméteren terül el. A 20 századig a város közepén álló Tiltott Várost fal választotta el Peking többi részétől. Itt írtunk róla beszámolót.

Forrás: Imaginechina/Zhang Haiyan
Forrás: hemis.fr/Mattes René

Hollywood

Los Angeles városrésze az amerikai Kalifornia államban, az egész világon az amerikai filmipar központjaként ismerik. A 13 méter magas Hollywood feliratot 90 éve állította fel Harry Chandler, a Los Angeles Times kiadója. Eredetileg Hollywoodland állt ott, és az alatta fekvő ingatlanfejlesztési projektre utalt, mára azonban igazi turistalátványossággá nőtte ki magát, hiszen ez az első kép, amely a filmváros felé utazó látogatókat fogadja. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: AFP/Hector Mata
Forrás: DPA/AFP/Rainer Jensen

Central Park

A Central Park egy 4 km×800 m területű nyilvános park Manhattan szívében, New York városában. A Central Park az 50-es utcáktól, a város kereskedelmi negyedétől egészen a 110-es utcákig, vagyis a Harlemig húzódik. A parkba sétálni, kocogni, görkorcsolyázni járnak az amerikaiak és a turisták. Mivel rengeteg filmben és tévésorozatban látható, a világ egyik leghíresebb parkja. Mi itt írtunk róla.

Forrás: AFP/Alex Trautwig
Forrás: AFP/Spencer Platt

Szantorini

Egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögország része, Athéntól körülbelül 200 km-rel délkeletre. Szantorini egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten; ez alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát. Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontja.

Forrás: hemis.fr/Garcia Julien
Forrás: hemis.fr/Guiziou Franck

Eiffel-torony

Párizs egyik jelképe, amelyet tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna.

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin
Forrás: AFP/Pierre Verdy

Szent Vazul-székesegyház

Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke, gyakran használt jelképe a Vörös téren. A székesegyház – Rettegett Iván orosz cár parancsára – 1555 és 1561 között épült fel, és 1561. július 12-én szentelték fel. Az épületegyüttes központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. Ezt nyolc kisebb templom veszi körül.

Forrás: hemis.fr/Mamo Alessio
Forrás: Flickr/James Cridland