Világszínvonalon hasít a wifi a budapesti hotelekben

Ingyen wifi
Vágólapra másolva!
Az ingyenességben viszont nem állunk annyira jól. Országos szinten pedig még rosszabb a helyzet.
Vágólapra másolva!

Budapest a második azon a világranglistán, amelyet a Hotelwifitest oldal készített a szállodai wifik minőségéről. A magyar fővárosban a hotelek 84,4 százaléka teljesítette a legalább 3 Mbps-os letöltési sebességet (a Netflix ajánlása az SD minőségű streamingre) és az 500 kbps feltöltési sebességet (ezt ajánlja a Skype a jó minőségú, nem HD videohíváshoz).

Az 50 városból álló listát Stockholm vezeti 88,9 százalékkal, és a dél-portugáliai Albufeira zárja mindössze 8,8 százalékkal. A listára az az 50 város került fel, amelyek szállodáiról a legtöbb információ rendelkezik. Így elképzelhető, hogy van jobb aránnyal rendelkező város is, de nem volt elegendő információ róla a listára kerüléshez.

A stockholmi hotelekben nem kell aggódni az internet sebessége miatt Forrás: Flickr/Henry Burrows

Az országok listáját Dél-Korea vezeti 92 százalékkal, ami azért érdekes, mert a városok listáján nem szerepel koreai (valószínűleg nem volt elég adat egy-egy városra a top 50-be kerülni). Ebben a rangsorban Magyarország a 10. helyet szerezte meg 74,4 százalékkal, az utolsó Kambodzsa 20,7 százalékkal.

A wifi minősége
(a szállodák hány százalékában megfelelő)

1. Dél-Korea 92
2. Japán 84,9
3. Ukrajna 82,1
4. Svájc 79,8
5. Románia 78,0

A kontinensek közül háromra volt elegendő adat, ráadásul Észak-Amerika helyett az Egyesült Államokat vették csak be, mert rajta kívül szintén nem volt sok szállodáról információ, és csak torzította volna a képet. A versenyben Ázsia győzött 50 százalékkal, a második Európa 46 százalékkal, míg az utolsó az USA 35 százalékkal.

Nem csak a minőség számít

Az, hogy mennyire megbízható egy hotel wifi-szolgáltatása, fontos információ egy vendég számára, de legalább ennyire érdekes, hogy az adott szálloda ingyen kínálja-e számára a hozzáférést. Ebben a versenyben Budapest már nem áll olyan jól, hiszen az ötvenes listán 19-en is megelőzik. A magyar fővárosban a hotelek 75,8 százalékában nem kell fizetni a wifiért, ugyanez a mutató az első helyen végzett Isztambulban 91,5 százalék, az utolsó helyezett Albufeirában 37,6 százalék (az amúgy csodálatos tengerparti városban tehát nem elég, hogy gyenge a net, de általában még fizetni is kell érte).

Isztambulban biztos ingyen lesz a wifi a szállodában Forrás: Flickr/Dave Proffer

Az országok közül Vietnamé a legjobb arány, ott a hotelek 95,1 százaléka adja ingyen wifit. Alig marad le tőle a minőségi lista utolsó helyezettje, Kambodzsa, de 90 százalék feletti mutatóval büszkélkedhet Norvégia, Svédország és Oroszország. Magyarország ezen a listán csak a 28. a maga 74,4 százalékával, az ötvenes rangsor végén Kína áll 32,7 százalékkal.

A wifi ingyenessége
(a szállodák százalékában)

1. Vietnam 95,1
2. Kambodzsa 95
3. Norvégia 92,4
4. Svédország 91
5. Oroszország 90,1

A kontinensek versenyében épp fordított a sorrend az ingyenességben, mint a minőségben. A legtöbb szálloda (85 százalék) az Egyesült Államokban adja ingyen ezt a szolgáltatást, utána Európa jön 75 százalékkal, majd Ázsia 61 százalékkal.

A teljes listákat itt megtekintheti.