Találatok értek egy utasszállítót

FlyDubai
ALTERNATIVE CROP (FILES) --- A file picture taken on November 17, 2011, shows a low budget commercial airliner FlyDubai (R) landing at Dubai International airport. A bullet hit the fuselage of a flydubai airliner on its descent into Baghdad, prompting a suspension of flights by UAE carriers to the Iraqi capital, the airline said on January 27, 2015. AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
A Flydubai Boeing 737-ese Bagdadban szállt le, amikor rálőttek.
Vágólapra másolva!

A Flydubai légitársaság Boeing 737-800-as gép Dubajból Bagdadba repült hétfőn a fedélzetén 154 utassal. Amikor földet ért, találatok érték, amelyeket az iraki fővárostól délre lévő al-Radvania területről lőttek ki. A repülő törzsén kár keletkezett.

A helyi média jelentései szerint összesen három sorozatot lőttek a gépre, és két utas megsérült. A repülőtéri illetékesek szerint a repülő megsérült, de áldozatok nincsenek – írja az Aviation Herald.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Karim Sahib

A Flydubai bejelentette, hogy az incidens miatt felfüggeszti járatait Bagdadba. Később az Egyesült Arab Emírségek légügyi hatósága megtiltotta a repülést az iraki fővárosba. Az abu-dzabi székhelyű Etihad légitársaság szintén felfüggesztette a repülést Bagdadba. A dubaji Emirates is törölte a járatát Bagdadba, de továbbra is repül az észak-iraki Ebrilbe és a déli Bászrába.

A Wall Street Journal beszámolója szerint minden utas az utashídon keresztül szállt le, és nem volt szükség orvosi ellátásra a repülőtéren. A légitársaság egy másik gépet küldött Irakba, hogy visszahozza az utasokat Dubajba. A Reuters arról tudósított, hogy az iraki hatóságok rövid időre lezárták a repülőteret az incidens miatt, de kedd reggel a legtöbb járat a menetrend szerint elindult.

Nem repülnek Irak fölé

A Malaysia Airlines MH 17-es járatának tavaly júliusi lelövése óta (amelyről bővebben itt olvashat) a kereskedelmi repülők egyre óvatosabban merészkednek konfliktusos területek fölé. Irak légterét például korábban gyakran használták az Európa és az Öböl-menti országok között közlekedő légi járatok, ám az Iszlám Állam megjelenése óta többnyire elkerülik azt. Így tett többek között az Air France és a Lufthansa is. Az Etihad és az Emirates Irán felett repül Európába, de fenntartották a közvetlen járatukat Irakba. Az amerikai és európai hatóságok azt javasolták a légitársaságaiknak, hogy Irak felett ne repüljenek 30 000 láb (9144 méter) alatt.