Sípálya és vízesés a világ legnagyobb jachtján

Imara a legnagyobb jacht a világon
Vágólapra másolva!
Száz méterrel verné meg a jelenlegi rekordtartó hajó hosszát. Nézze meg az osztrák tervezőiroda látványtervét!
Vágólapra másolva!

Egy olajtanker alapjaira álmodta meg a világ legnagyobb magán jachtját az osztrák MOTION CODE: BLUE tervezőiroda. A SuezMax körülbelül egymillió hordónyi kőolaj szállítására képes, és eközben napi 60 tonna üzemanyagot használ el. Így aztán volt hely bőven, hogy a helyébe álmodott Imāra (Emírségek) nevű hajóba minden luxus beleférjen.

Az Imāra 280 méter hosszával a világ legnagyobb jachtja lenne. Jelenleg ezt a címet a 2013-ban vízre bocsátott Azzam birtokolja a maga 180 méterével, amely Halífa bin Zájed Ál Nahján sejk, az Egyesült Arab Emírségek államfőjének a tulajdona (erről bővebben itt írtunk). A több mint 400 millió fontba (165 milliárd forintba) kerülő hajó Roman Abramovics Eclipsét taszította le a trónról, amely 163,5 méter hosszú.

Az Azzam vízrebocsátásról készült az alábbi videó.

Az Imāra egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, megrendelő még nincs rá. A neve mindenesetre árulkodó, hogy honnan számít érdeklődésre a jachtok tervezésével foglalkozó grazi cég. A többnyire olajból meggazdagodott milliárdosok számára talán a tankeralapokra tervezett dizájn is vonzó lesz.

Átrium és vízesés

A 11 szintes jachton a terv szerint három helikopter-leszállóhely van, melyek közül kettő süllyeszthető az alatt a lévő hangárba, így összesen öt helikopter szállítható rajta. A hajó egyik központi eleme a négy szint magas átrium, amely körül éttermek, bárok, pihenők vannak. Alatta található a vizes garázs, ahol motorcsónakokat és jetskiket lehet tárolni, mellette pedig egy pálmafás uszoda négyszintes vízeséssel. Ezt a vendégek használhatják, de a tulajdonosnak van egy saját medencéje is pezsgőfürdővel és napozóval.

Az Imāra látványterve Forrás: MOTION CODE: BLUE

Minden fedélzeti részen egységes színre festett BMWi3 elektromos autók közlekednek. Több liftet is elhelyeztek a számukra, és a széles folyosók is azt szolgálják, hogy gyorsan el lehessen érni a yacht egyik pontjából a másikba.

Az Imāra látványterve Forrás: MOTION CODE: BLUE

A torony felső szintjeire balkonos luxus apartmanokat terveztek, a tetején pedig a patancsnoki híd található. A két széles szárnyon napozókat alakítottak ki bárokkal. A 40 méter magasból pazar kilátás nyílik a hajóra, és a kapitánnyal is lehet beszélgetni.

Unatkozni nem lehet

A tulajdonos saját lakónegyedén, a nyolc kétszintes VIP-apartmanon és a vendégkabinokon túl a hajón számos tér szolgálja a szórakoztatást. Egy 50x40 méteres szalon, százfős étterem, egy félig nyitott művészeti galéria, bárok, teahát, sisabár, tornaterem beltéri teniszpályával, mozi, színház és koncertterem is van a jachton. A csúcs azonban az a négyszintes sípálya, amelyhez sílift is van, és egy eredeti osztrák hegyi szállás is tartozik hozzá.

Az Imāra látványterve Forrás: MOTION CODE: BLUE
Az Imāra látványterve Forrás: MOTION CODE: BLUE