Gépeltérítést jelzett véletlenül a pilóta

Vietnam Airlines
TO GO WITH STORY VIETNAM-US-AIR-BOEINGThis file picture taken in February 2003 shows a Vietnamese Airlines pilot walks down from a Boeing at Hanoi's International airport. Vietnam Airlines has awarded ABN Amro and Citibank a 440 million-dollar finance contract for four Boeing 777s in the first deal set to be guaranteed by the US Export-Import Bank since the US-Vietnam trade pact. AFP PHOTO/HOANG DINH NAM/na
Vágólapra másolva!
A Vietnam Airlines gépének kapitánya csak kényszerleszállást kért volna, de rossz gombot nyomott meg.
Vágólapra másolva!

A Vietnam Airlines Airbus A321 típusú gépe Ho Si Minh-városból az észak-vietnami Vinhbe tartott a fedélzetén 135 utassal. Egy technikai hiba miatt a pilóta kényszerleszállás mellett döntött, és a vészhelyzet kódját (7700) szerette volna megadni. Ehelyett véletlenül a gépeltérítés kódját (7500) ütötte be, amivel nagy riadalmat okozott a légi irányításnál.

Az utasok nem tudtak a hibáról, de így is feszült pillanatokat kellett átélniük, a nyomáscsökkenés miatt ugyanis leestek az oxigénmaszkok a felső részből. A gép 35 ezer láb (10 668 méter) magasságról 13 ezer lábra (3962 méter) ereszkedett, majd gond nélkül leszállt Hanoiban. Az utasok közel három óra késéssel indultak tovább.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

A Vietnam Airlines szóvivője közölte, hogy a repülő cseh kapitányát, a vietnami első tisztet és a személyzet négy másik tagját felfüggesztették állásukból. Addig nem térhetnek vissza a munkába, amíg a hatósági vizsgálat le nem zárul - írja a Daily Mail.