Lazuljunk jacuzziban háromezer méter magasan

hegyi wellness, Amangani hotel
Amangani - Whirl Pool 1
Vágólapra másolva!
Kétezer méteres magasságban tempózni egy terasz úszómedencéjében, vagy Európa legmagasabb kültéri szaunájában ücsörögni egy jacuzziban, mindkettő felemelő élmény lehet. Lazítsanak velünk képzeletben az alábbi fahordós szaunában, a forró vizes ülődézsában és a gőzölgő pezsgőfürdők valamelyikében.
Vágólapra másolva!

Ha ezen a héten sem lett öné a lottóötös, és továbbra sem engedheti meg magának, hogy kéthetes téli elvonulását szervezze, ne keseredjen el. Dőljön hátra székében, hozzon a konyhából egy bögre teát, és merengjen velünk ingyen három nagyszerű vizes blokk fotógalériáján.

Európa legmagasabb kültéri szaunájában

Egy kiadós síelés után kevés jobb dolgot tudunk elképzelni, minthogy egy forró dézsában melegedjünk. Aki az olasz Val Senales síparadicsomban tölti téli szabadságát, annak ez nem csak álom. Ide épült ugyanis az a háromezer méteres csúcsokat, alpesi napfelkeltét és a nevében is gyönyörű kilátást ígérő Bella Vista hegyi menedékház, amelynek tényleg minden helyiségéből nyílik egy ablak a szűz hóra.

A menedékház minden ablakából a szűz hóra nyílik kilátás Forrás: goldenrose.it

Egy kétágyas szobát félpanzióval 61 euróért (18910 Ft) bérelhetünk, de saját fürdőszobát ne keressünk mellé. A vendégeknek két közös, többszemélyes zuhanyzót építettek. Ezt használják azok is, akik a fűtött faház melege helyett inkább arra kíváncsiak, mekkora kalanddal és vacogással jár, ha igluban töltik az éjszakát. A menedékház üzemeltetői minden évben építenek néhány kétszemélyes iglut, a jeges ágypadkát bárányszőrrel borítják, és ha szükséges, naponta cserélik az ott alvók hálózsákját.

Ha úgy hozza a kedvünk, akár igluban is éjszakázhatunk Forrás: goldenrose.it

A panzió különlegességét azonban mégiscsak a szabadtérre megálmodott spa részleg jelenti. Itt találjuk ugyanis Európa legmagasabban fekvő kültéri svéd szaunáját, amelynek fatüzelésű kályhájáról a személyzet mindig gondoskodik. Amikor néhány éve a panziót felújították, a szaunát rejtő óriás fahordót Lappföldről rendelték meg, és egy közeli völgyből helikopterrel vitték fel a hegyre. 2845 méteres magasságban, a szauna szomszédságában egy jacuzzi is helyet kapott, amelyet sokan éjszaka is használnak, még ha sapkában is kell benne ázniuk. A fotók tanúsága szerint még így is hangulatosabb program, mint a turistákkal zsúfolt síbárokban tölteni az időt.

Itt van Európa legmagasabban fekvő kültéri szaunája Forrás: goldenrose.it

Napi kétszázezerért megérdemeljük a kényeztetést

A National Geographic magazin a tavalyi év tíz legizgalmasabb téli úti célja közé választotta a Yellowstone Nemzeti Parkot, amely a decembertől márciusig tartó időszakban egészen különleges téli birodalommá változik.

A vastag hópaplannal borított park látogatói ilyenkor vezetett vadlesre indulnak, hogy lencsevégre kaphassák a vonuló jávorszarvasokat, bölénycsordákat és prérifarkasfalkákat, vagy hótalpas túrákat tesznek a Grand Canyonhoz. Utóbbinál fűtött jurtákban laknak, és lánctalpas furgonokkal jutnak el a napi expedíció helyszínére.

Télen is érdemes vadlesre indulni a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrás: Flickr/Yellowstone National Park

A szállásra visszatérve mindössze egy közös tábori zuhanyzó és egy apró szaunaház növeli a komfortérzetet. Ehhez hasonló, fakultatív kalandokat ígér, miközben elképesztő luxuskörülményekkel kecsegtet az Aman Resort nemzetközi luxushotellánc egyik tagja, amely a Yellowstone Nemzeti Parktól egy órás autóútra fekszik Jackson Hole-ban.

A kétezer méteres magasságban épült Amangani luxushotel diszkrét eleganciával képes a gyönyörű környezetbe simulni. A kívül-belül vörösfenyővel, palakőzettel burkolt hotel lakosztályaiban fatüzelésű kandalló adja a meleget, miközben farönkasztalokkal, marhabőr fotelekkel és farkasszőrmét imitáló takarókkal idézik meg a vadnyugati hangulatot.

Az Amangani luxushotel belesimul a gyönyörű környezetbe Forrás: Aman Resorts

Bár a mennyezetig érő ablakon keresztül a fürdőkádból is páratlan látvány nyílik a Grand Teton hegyre és a völgyben kanyargó Snake folyóra, a hotel spa részlege sem merül ki egyetlen kisméretű, csobogós áztatóban. A teraszon 35 méteres, feszített víztükrű medencében tempózhatunk, a mellette gőzölgő pezsgőfürdőben elnyúlva pedig mindössze a képeslapra illő tájat kell befogadnunk.

A terasz medencéjéből képeslaplátvány tárul elénk Forrás: Aman Resorts

A síelésben megfáradtak iszapos, tengeri sós wellnesskezelések közül választhatnak, a jógik pedig egy faltól-faltig üvegablakos teremben a magaslatok tükörképeként gyakorolhatják a hegycsúcs ászanát. Az Amangani hotelt a Condé Nast Traveler utazási magazin olvasói idén Észak-Amerika legjobb sí-szállásának szavazták meg. Persze éjszakánként több mint kétszázezer forintért már igazán megérdemlünk egy kis kényeztetést.

Csobbanás a világ legszebb síterepén

Néhány kilométerre fekszik a francia-olasz határtól Val-d’Isère téli üdülőhelye, amely Tignes településsel együtt összesen 300 kilométer hosszú sípályával, 90 különböző lifttel és nyolcszáznál is több hóágyúval várja a síelőket, utóbbiaknak köszönhetően akár nyáron is.

Itt, az Espace Killy területén tartották az 1992-es téli olimpia lesiklószámait, de ma is Európa legnagyobb és legszebb sírégiójának számít. A Le Chardon Val-d’ Isère faházainak hátsó kijáratából gyakorlatilag egyből a pályára síelhet az ember. Persze a hósapkás, fagerendás kunyhókat látva még annak is megjön a kedve a síeléshez, aki még soha nem próbálta ezt a sportot.

Itt annak is megjön a kedve a síeléshez, aki még soha nem kötött sítalpat magára Forrás: Le Chardon Mountain Lodges

Az ötcsillagos panzió az otthonias légkör és a megérdemelt luxus hívószavaival operál weboldalán. A kávét az ágyban szolgálják fel, a gourmet vacsora előtt néhány órával forró italos uzsonnát kínálnak, a házak közös nappalijában pedig mindenki kedvére válogathat a borok és egyéb szeszes italok között. Mindenhol vastag szőrmék, kanapék és fotelek gondoskodnak a kényelemről, a hatalmas ablakfelületek pedig biztosítják, hogy az éjszakába nyúló kártyapartik közben se maradjon le senki a panorámáról.

Egy ilyen hálószobában jó lehet lazulni síelés után Forrás: Le Chardon Mountain Lodges

És amíg bent pattogó tüzű kandallók ontják a meleget, az udvaron háromlábú, fatüzeléses kályhák melegítik fel a medencéből a nyugágyak felé tartó vendégeket. A hópaplanos Manchet-völgy látványa pezsgőfürdőzés közben, hangulatos belső szaunarészleg és egy vaskos számla gondoskodik arról, hogy életünk legemlékezetesebb síeléseként gondoljunk az itt töltött napokra.

A teraszon pezsgőfürdő és pezsgő vár ránk, na meg elképesztő panoráma Forrás:Le Chardon Mountain Lodges