Csalogatják a turistákat Egyiptomba

hafré piramis
Vágólapra másolva!
Három év után ismét megnyitották a látogatók előtt Gíza második legnagyobb piramisát. A 136 méter magas Hafré-piramist (görögösen Kephrén), amely előtt a Nagy Szfinx áll, Hafré fáraó építtette a negyedik dinasztia idején, Kr. e. 2520 körül.
Vágólapra másolva!

A keddi megnyitót követő sajtótájékoztatón Egyiptom régészeti minisztere, Mohamed Ibrahim Ali elmondta, hogy a Hafré-piramison kívül több más régészeti helyszínen is folytatnak felújítási munkálatokat, így több létesítményt is át tudnak adni a téli turisztikai szezon indulása előtt.

Gíza második legnagyobb piramisát Hafré fáraó építtette Forrás: Flickr/Ankur P.

A miniszter nem titkolta, hogy a felújításokkal azt szerenék elérni, hogy azok a turisták, akik az elmúlt időszak zavargásai miatt nem mertek az országba utazni, ismét kedvet kapjanak Egyiptomhoz. Mohamed Ibrahim Ali szerint Egyiptomnak be kell bizonyítania, hogy biztonságos és kiszámítható hellyé vált, ahol a turistákat semmi kellemetlenség nem érheti.

A Nagy Szfinx a világ egyik legnagyobb és legrégebbi szobra Forrás: Flickr/Jack Versloot

Gíza a Nílus nyugati parján fekszik, mindössze 20 kilométerre Kairó belvárosától. Hírnevét a Mokattam-fennsíkon található három piramisnak (Hufu, Hafré, Menkauré), valamint a Nagy Szfinxnek, a völgytemplomnak és több más ókori építménynek köszönheti.

A Hafré-piramis távolról nagyobbnak tűnik a Hufunál, pedig csak magasabban fekszik Forrás: Flickr/xiquinhosilva