Síelés után jöhet a strandolás

egzotikus sípályák, dubaj síaréna, dubai, síaréna, sí, síelés, sípálya
Dubaj
Vágólapra másolva!
Az egzotikus síterepek nem mindig veszik fel a versenyt a felkapott síparadicsomokkal, de izgalmas kiegészítő programot jelentenek az utazás során. Marokkóban használjunk szamártaxit a síliftekhez, Ciprusra menet bátran csomagoljunk fürdőruhát a síkesztyűnk mellé, és ha már nem bírjuk a dubaji hőséget, pihenjünk meg egy sivatagi hüttében.
Vágólapra másolva!

Egzotikusnak mondott síterepekért nem is kell nagyon messzire utaznunk. A görögországi Parnasszoszon néha még májusban is tart a szezon, de a spanyolországi Sierra Nevada is hóbiztos úti cél még tavasz végén is. Bár e síterepek a klímatudósok szerint hamarosan a globális felmelegedés áldozatául esnek, az alábbiakban olyan síterepekről is lesz szó, ahol az ötven fokos hőség ellenére sem kell ettől tartani.

Sílécen Európa legdélebbi síterepén

Habár Ciprusról általában tűző napsütés, párás esték, kopár hegyek vagy féktelenül bulizó turisták jutnak eszünkbe, van néhány hónap, amikor a síelni szeretők számára is izgalmassá válik a hely. A Tróodosz-hegység 1951 méteren lévő Ólimbosz csúcsáról induló sípályáin karácsony környékén kezdődik az élet, és egészen március közepéig tart a szezon.

Cipruson találjuk Európa legdélibb sípályáit Forrás: AFP/Mona Boshnaq

A síterep szintkülönbsége kétszáz méteres, területén négy ókori görög istenről elnevezett pálya és felvonó üzemel. A leghosszabb, összesen 500 méteres, haladó szintű pályát a hegység északi oldalán, a Zeusz ülőlift használatával közelíthetjük meg. A napijegy 23 euróba (7130 Ft), délután egy óra után pedig 16 euróba (4960 Ft) kerül, és persze felszerelést is bérelhetünk.

Tapasztalt síelők szerint a tengeri panorámás ciprusi síterep önmagában nem ér meg egy utat a szigetre. Az összesen két kilométernyi kék és ugyanennyi piros pálya leginkább azért érdekes, mert a legdélebbi síterepnek számít Európában. Így aztán, ha elég bátrak vagyunk, a téli hónapokban különleges élményt szerezhetünk, ha a Tróodosz régió magaslatáról levezető valamelyik túrát azzal fejezzük be, hogy csobbanunk egyet a húszfokos tengerben.

Szamárháton a sílifthez

Ha extrém síterepekre vadászunk, Észak-Afrika sem maradhat ki az úti célok közül. A marokkói Oukaïmeden síparadicsom Marrakeshtől mintegy 70 kilométerre található az Atlasz-hegységben. A település 2600 méteres magasságban fekszik, a pályák azonban túllépik a háromezer métert is (3258 méteren van a csúcs), így ez számít a kontinens legmagasabb és legnagyobb síparadicsomának. Az öt pálya közül a leghosszabb három kilométeres.

Marokkóban szamarak visznek fel a síliftekhez Forrás: Flickr/Simon Music

Minden szolgáltatást megtalálunk, ami egy síparadicsomban elvárható, de készüljünk fel arra, hogy mindezt marokkói módon tálalják, ahogy a Complete Morocco, Marokkó-specialista utazási iroda oldala fogalmaz. Felszerelést például bérelhetünk 6000 és 2000 forintnak megfelelő összegért is. Mivel az utóbbi árat a nem hivatalos síkölcsönzők szabják, ne lepődjünk meg, ha a pénzünkért nyolcvanas évekbeli, ütött-kopott modelleket kapunk.

Aki az átlagnál komolyabban venné marokkói síelését, jobb, ha gondoskodik saját felszerelésről. Ugyanígy érdemes óvakodni az önjelölt idegenvezetőktől és síoktatóktól is, akik a legritkább esetben rendelkeznek a turisták számára szükséges és hasznos minimum információkkal. Minden esetben számíthatunk azonban a legális szamártaxira, amellyel megspórolhatjuk a liftekig tartó utat.

Jobb, ha viszünk magunkkal felszerelést a marokkói sípályákra Forrás: Flickr/Simon Music

Hütte a sivatagban

Három focipályányi, mintegy 22500 négyzetméteres, igazi hóval borított területen fekszik a Közel-Kelet első fedett sípályája, a Ski Dubai. Az idén márciusban bevezetett vízummentességnek és a fapados Budapest-Dubaj járatnak köszönhetően a sivatagi luxust kedvelő turisták számára az Egyesült Arab Emírségek még elérhetőbbé váltak.

Igaz, továbbra sem a síelésért utaznak Dubajba a turisták. Még mindig a mesés gazdagság látványa, a Dzsumeira, a hétcsillagos Burdzs al-Arab és hasonló színvonalú szállodák luxusa jelenti a legnagyobb vonzerőt. A Ski Dubai nagy előnye, hogy alig 45 perc alatt megközelíthető a szállodák többségétől. A 85 méter magas síaréna 1500 vendég befogadására képes, öt pályája között találunk kezdőknek kialakított gyakorló-, és tapasztalt sízőknek készült fekete pályát is. A leghosszabb pálya 400 méter hosszú 60 méter eséssel.

Dubaj síarénája 1500 ember befogadására alkalmas Forrás: Flickr/Petr Kadlec

A síelők visszaszállításáról csákányos, illetve négyszemélyes, beülős sílift gondoskodik. A komplexum része a 3000 négyzetméteres, interaktív, családi Snow Park, de a kinti 50 Celsius fokos hőségben jóleső a tudat, hogy a fedett parkban szánkópálya és hütte vár ránk.

A kétórás felnőtt belépő ára 200 dirham (14000 Ft), az egész napos jegyért 275 dirhamot (18500 Ft) kérnek. Mivel Dubajba senki nem utazik sífelszereléssel, a belépő tartalmazza a bérelhető sífelszerelés árát is, a kesztyű kivételével. Aki nem akar a helyszínen erre is költeni (kb. 3700 forintért már kapható), még otthon dobjon be egyet a bőröndjébe.

Odakint tombol a nyár, itt benn tökéletes a tél illúziója Forrás: Origo

A síprogramnak egyébként már helyi konkurenciája is van, igaz, nem jár együtt kellemes lehűléssel. Egyre többen próbálják ki ugyanis a sandboardot, vagyis a homokdeszkázást. Mindeközben már javában épül a Ski Dubaihoz hasonló sícentrum a kelet-londoni Stratfordban, amely a tervek szerint jövőre nyitja meg kapuit.

Olimpikonok nyomában az orosz Svájcban

Oroszország legjobb síparadicsomait a Kaukázusban, Szibériában és a Kamcsatka-félszigeten találjuk. Bár számos kitűnő adottságokkal rendelkező síterep található az Urál-hegységben és attól nyugatra is, az infrastruktúra a legtöbb helyen még mindig nem megfelelő. Ez alól kivétel azonban a 2014-es téli olimpia helyszíne, Szocsi. A várostól 70 kilométerre fekvő Krasznaja Poljana környékén találjuk a síterepeket.

Szocsit az orosz Svájcként emlegetik Forrás: Flickr/Alex Grechman

A helyet gyakran emlegetik az orosz Svájcként, a gyönyörű 2-3000 méteres hegyek és a kellően vastag, novembertől júniusig megmaradó 5-7 méteres hótakaró miatt. A másik ok, amiért a régiót a nagy európai síparadicsomokhoz hasonlítják, hogy számos magas színvonalú szolgáltatás és létesítmény várja a síelőket, amelyek már az olimpia előtt is megvoltak. Ilyen a snowboard stadion vagy a helisí intézménye, amely során helikopterrel szállítják a szűz hóval gazdagon takart, magas terepekre a feketepályán is rutinosan mozgó síelőket.

Szocsiban négy síközpont épült a téli olimpiára Forrás: Flickr/Pawel Maryanov

Vlagyimir Putyin orosz elnök maga is lelkes síző, így aztán senki nem lepődött meg azon, hogy az olimpiára egyenesen négy síközpontot építtetett összesen 200 kilométernyi pályával. A pályák legnagyobb szintkülönbsége 1150 méter, csaknem húsz lift üzemel, ezek között van fűthető és ülőszékes is. A téli olimpiai tudósítások pedig szinte minden alkalommal igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy a szubtrópusi üdülőváros mindössze egy órányi autóútra fekszik a tengerparttól.