Ezt látja az ikertornyok helyéről

One World Trade kilátó
NEW YORK, NY - APRIL 02: Manhattan is seen from One World Observatory from the 100th floor of One World Trade Center at the Ground Zero site on April 2, 2013 in New York City. One World Observatory, which is situated more than 1,250 feet over lower Manhattan, will open to the public in 2015 and will include a pre-show theater, multiple spaces that allow for panoramas of the New York City region and numerous dining options. When completed, One World Trade Center will be the tallest building in the Western Hemisphere at 1776 feet. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az új New York-i felhőkarcoló kilátójára már a liftezés is élmény lesz. Tavasszal nyitják meg.
Vágólapra másolva!

Alig pár hónap van hátra a New York-i One World Trade felhőkarcoló kilátójának megnyitójáig, de már bejelentették, mennyibe kerül majd felmenni oda. A felnőtteknek 34 dollár (7800 forint) lesz a beugró, a 65 év felettieknek és a 13 év alattiaknak ennél pár dollárral olcsóbb lesz. Az 5 évnél fiatalabb gyermekek ingyen látogathatják meg, ahogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozók, illetve a mentésben és romeltakarításban résztvevő munkások is.

Járókelők sétálnak el a One World Trade Center előtt Forrás: AFP/Jewel Samad

A lerombolt New York-i ikertornyok helyén épült One World Trade Center (OWTC) a maga 1776 lábas (541 méter) magasságával az USA legmagasabb épülete. Korábban ezzel a címmel a chicagói Willis Tower (korábban Sears Tower) büszkélkedhetett. A trónfosztás egyáltalán nem volt egyértelmű. Az OWTC tetején ugyanis egy 408 lábas (124 méter) toronycsúcs áll, és bizonytalan volt, hogy ezt bele kell-e számolni a teljes magasságba.

Az OWTC tornya a többi felhőkarcoló fölé magasodik Forrás: AFP/Brad Barket

Az OWTC számai egyébként szimbolikusak. Az épület csúcs nélküli magassága – 1368 láb (417 méter) – ugyanakkora, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center ikertornyaié. A csúccsal együtt mért magasság pedig azért 1776 láb, mert 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát.

Látogatók a 100. emeleten, amely jövő tavasszal nyílik meg a nagyközönség előtt Forrás: AFP/Spencer Platt

Az épületbe mostanában kezdenek beköltözni a bérlők, a 100. és 102. emelet közötti részt elfoglaló kilátón pedig az utolsó simításokat végzik a tavaszra tervezett megnyitó előtt. Már a feljutás is élmény lesz oda, hiszen a kizárólag erre a célra fenntartott öt Sky Podon, azaz liften 60 másodpercig tart a feljutás. Eközben a falakra szerelt LED-es képernyőkön New York felhőkarcolóinak növekedését szimulálják napjainkig - írja a Jaunted.

Kilátás Manhattanre a 100. emeletről Forrás: AFP/Spencer Platt
Manhattan felhőkarcolói Forrás: AFP/Stan Honda
A Manhattan-híd látványa a 100. emeletről Forrás: AFP/Spencer Platt