A világ legnagyobb toronyórája

Abrádzs al-Bajt, mekkai toronyóra
An aerial view shows the Clock Tower and the Grand Mosque in the holy city of Mecca, on October 5, 2014. Saudi Arabia said that around 2 millions pilgrims are performing this year's annual Muslim pilgrimage, the hajj. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Az Abrádzs al-Bajt, azaz A ház tornyai egy hatalmas épületkomplexum a szaúd-arábiai Mekkában. Itt van a világ legmagasabb toronyórája, amely a legnagyobb számlappal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A komplexum szállodatornya lett 2011-ben a második legmagasabb épület a világon, amelyet csak a dubaji Burdzs Kalifa múlt felül. Jelenleg a világ megyedik legmagasabb épülete 601 méteres magasságával, a Burdzs Kalifán kívül megelőzi a Sanghaj-torony és a Tokyo Sky Tree is.

Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Az épület méterekre található a világ legnagyobb mecsetjétől, az al-Maszdzsid al-Harámtól, amely a muszlimok legszentebb helye. Az Abrádzs al-Bajt imatermében egyszerre 10 ezer hívő is elfér. A legmagasabb toronyban egy ötcsillagos szálloda segít elszállásolni a mekkai zarándokokat.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A szálloda tornyának a tetején található óra a legnagyobb a világon, a Big Ben órájánál több mint hatszor nagyobb. Mind a négy óralap 43x43 méteres, az órát 2 millió világító LED-lámpa világítja meg. Az órán egy hatalmas arab írás olvasható Allah a legnagyobb felirattal.

An aerial view taken November 7, 2011 shows the Abraj Al-Bait Towers, also known as the Mecca Royal Hotel Clock Tower, in the holy city of Mecca during the annual Hajj pilgrimage rituals. AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A mekkai toronyóra teteje 530 méter magasban található, a felette lévő csúcson egy 23 méter magas arany félhold van. A torony tartalmaz egy csillagászati obszervatóriumot és egy iszlám múzeumot is.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Forrás: AFP/Fayez Nureldine