Újabb pénzt szed be a KLM a feladott poggyászok után

A KLM holland légitársaság gépe, Schiphol
Vágólapra másolva!
Újabb lépést tett a KLM a diszkont modell felé: októbertől a belépő szintű törzsutasoknak is fizetnük kell az európai járatokon a feladott poggyászok után. A légitársaság ugyanakkor egy új fejlesztésű útvonaltervezőt kínál az amszterdami Schiphol reptéren az átszálló utasoknak. 
Vágólapra másolva!

A holland légitársaság a diszkont légitársaságok modelljét követve tavaly vezetett be 15 eurós díjat az európai járatokon az utasok által feladott csomagok után. Akkor azzal indokolták a döntést, hogy a társaság európai utasainak 60-70 százaléka csak kézipoggyászt visz magával, és így lejjebb vihetik az áraikat.

A törzsutasok többségének is fizetni kell

A Flying Blue törzsutasrendszer tagjai akkor kimaradtak az új teherből, október 1-jétől azonban a belépő szintű (IVORY) utasaoknak is fizetniük kell, még pedig a díj 50 százalékát. A díj a 2014. október 1-én és azután kiállított repülőjegyekre érvényes, és csak a feladott poggyászokra vonatkozik. A fedélzetre felvihető egy kézicsomag (maximum 12 kg súlykereten belül) és egy kiegészítő (kézitáska, laptop) továbbra is ingyenes marad.

A feladott poggyász díja:

  • 24 órával az indulást megelőzően irányonként 15 euró;
  • 24 órán belül közvetítő irodákon (GDS) keresztül marad irányonként 15 EUR, míg minden egyéb csatornán keresztül irányonként 30 euró.

Poggyászdíj fizetése alól továbbra is mentesülő utasok:

  • A Flying Blue törzsutas program tagjai – kivéve IVORY szintű tagok;
  • A céges szerződéssel rendelkező partner vállalat képviseletében utazók;
  • BlueBiz szerződéssel utazók;
  • A speciális programok képvseletében utazók (tengerészek, misszionáriusok);
  • SkyTeam Elite+, Elite tagok;
  • Azok az utasok, akik úgynevezett "full flexible" jegyet vásárolnak (Y&B alosztály);
  • A következő országokba/országokból utazók: Oroszország, Olaszország, Grúzia, Fehéroroszország, Ukrajna.

Jeladókkal segítik az átszálló utasokat

Ezen a nyáron a KLM jeladókat szerelt fel az amszterdami Schiphol repülőtéren a várókba és a folyosókra. A jeladó technikát az elmúlt hónapokban az utasok segítségével tesztelték, fejlesztették. Amint az utasok a KLM okostelefonos applikációt és a Bluetooth-t bekapcsolják, valamint csatlakoznak az internetre, jelzéseket kapnak, amely felajánlja a segítséget a csatlakozási kapu megtalálásához.

Forrás: AFP/ANP

Az app megmutatja az útvonalat, és a cél eléréséhez a várható időtartamot. Így az utas kényelmesen ki tudja számolni, hogy mennyi idő áll a rendelkezésére a reptéren. A különleges beltéri navigációs rendszer akkor is segít, ha az utas gépe egy másik emeletről indul. Az útvonal és az időtartam minden alkalommal frissül, ha az utas elhalad egy jeladó mellett.

A szolgáltatás egyelőre Android okostelefonokon érhető el, de hamarosan az iOS platformokon is működésbe lép. Az Amsterdam Schiphol reptér ingyenes wifit kínál.