A világ legfurább strandjai

Portugal Algarve Benagil Utazás galéria
Portugáia Algarve barlangok
Vágólapra másolva!
Bár a nyárnak már vége, mutatunk tíz olyan partszakaszt, amitől leesik az álla. Van, ahol a homok különleges, van, ahol a környező sziklák, és olyan is, ahol nem a természet csodáira érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

Maho Beach, Saint-Martin sziget

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Photononstop/Angelo Cavalli

Aki repülővel érkezik a kis karibi sziget holland részének repülőterére, annak különleges élményben lehet része, hiszen a rövid leszállópálya közvetlenül egy strand után kezdődik. Náluk csak a strandolók élhetnek át izgalmasabb pillanatokat, amikor pár méterre felettük elhúz egy óriás gép. A világ legveszélyesebb repülőtereit itt nézheti meg.

Playa de las Catedrales, Galícia, Spanyolország

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Picture-Alliance/AFP/Lou Avers

Ribadeo egy 10 ezres kisváros Spanyolország északi részén, Galíciában. Nem messze tőle a Playa de las Catedrales, amely katedrálisokhoz hasonlító szikláról kapta a nevét.

Glass Beach, Kalifornia, USA

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexandra Schuler

A huszadik század elején a kaliforniai Fort Bragg lakói a sziklákról a tengerbe hajigálták le a szemetüket, a megmaradt apró üvegdarabok pedig egyedülálló partszakaszt hoztak létre. Korábban itt írtunk róla, ahol további képeket is talál.

Praia de Benagil, Algarve, Portugália

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/José Pérez Mateos

Portugália déli tartománya, Algarve híres part menti szikláiról. Benagil strandja az egyik leglátványosabb, nem messze Carvoeirótól. Algarvéról itt írtunk beszámolót.

Dyrhólaey, Izland

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Joel Saget

A vulkánkitörésekből származó fekete bazaltstrand a dél-izlandi Vik falucskától nem messze, egy kis félszigeten található. Izlandról itt írtunk legutóbb.

Giant's Causeway, Észak-Írország, Egyesült Királyság

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP

Az Óriások útja egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület Észak-Írországban, Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól három kilométerre északra. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Koekohe Beach, Új-Zéland

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Chris Gin

A Moeraki-gömbsziklák szokatlanul nagy, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok az új-zélandi Moeraki és Hampden között. Koruk mintegy 65 millió év, és az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre.

Punalu'u Beach, Hawaii, USA

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A fekete homokos partot az óceánba ömlő és gyorsan lehűlő láva alakította ki. A területen sok teknős is elfordul, amelyek itt rakják le tojásaikat. Hawaiiról korábban itt írtunk beszámolót.

Isla Rábida, Ecuador

Kattintson a képre a galériáért! Forrás:Flickr/John Solaro

Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek egyike vörös színű homokjáról híres, amely valószínűleg vulkáni anyagok oxidációjával jött létre. A Galápagos-szigetekről itt olvashatja beszámolónkat.

Shell Beach, Ausztrália

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flikcr/Ben

Nyugat-Ausztráliában, Denhamtől 45 kilométerre délre található a Kagyló-strand, amely 110 kilométer hosszan nyúlik el. A kagylók azért szaporodtak itt el ennyire, mert a magas sótartalmú víz miatt nem voltak természetes ellenségeik.

Európa legszebb strandjait itt nézheti meg.