A világ legnagyobb repülőtere épül fel Dubajban

Al Maktoum International airport, Dubai, Dubaj, repülő hostess
A air hostess of the low cost Hungarian Wizz Air waits for her passport to be stamped at the newly opened Al-Maktoum International airport, the emirate's second airport in Dubai, on October 27, 2013. The new passenger terminal opened its doors for business following an official inauguration and welcome of the first commercial flight. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Hat-nyolc év múlva 120 millió utast tud majd kiszolgálni az emírség második légikikötője. 
Vágólapra másolva!

Dubaj uralkodója jóváhagyta azt a 32 milliárd dolláros bővítési tervet, amelynek eredményeként a város második repülőteréből a világ legnagyobb forgalmú légikikötőjét hozzák létre. A projekt már az első fázisában is olyan bővítést irányoz elő, amelynek révén az Al Maktoum International Airport évi 120 millió utast tud kiszolgálni. Tavaly az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtér forgalma volt a legnagyobb a világon 94,4 millió utassal.

Egy utas érkezik az Al-Maktoum International Airport tavaly októberben megnyitott utastermináljához Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az első szakasz 6-8 évig fog tartani – idézi a Skift Paul Griffithst, a Daubai Airports vezérigazgatóját. Ezalatt két új le- és felszállópályát, és két nagy terminálszárnyat fognak kiépíteni a repülőgépeket kiszolgáló utashidak tucatjaival együtt. Sokat mondó adat, hogy bármely pillanatban 100 Airbus A380-as kétszintes óriásgépet tudnak majd fogadni.

Ennél jóval több utasra számítanak pár éven belül Forrás: AFP/Marwan Naamani

A későbbi fázisok eredményeként a repülőtér öt fel- és leszállópályával lesz ellátva, amelyek elég távol lesznek egymástól ahhoz, hogy egyszerre lehessen használni azokat. A távolabbi tervek évi 200 millió utas fogadásáról szólnak.

Vezető szerepre törnek Forrás: AFP/Marwan Naamani

A Dubai World Central 2010-ben nyílt meg 2010-ben egyetlen fel- és leszállópályával a cargogépek számára Dubajtól délre a sivatagban. Utasszállító gépeket tavaly októbertől fogad, az elsők között volt például a Wizz Air Budapest-Dubaj járata is.

A Wizz Air légiutas-kísérője vár útlevele lepecsételésére a társaság első járatának érkezése után Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az Al Maktoumnál jelenleg még nagyobb Dubai International a világ hetedik legnagyobb repülőtere volt tavaly 66,4 millió utassal. Azt is bővítik, ott egy új utasszárny várhatóan jövőre nyíik meg.

Az Emirates légitársaság bázisa egyelőre még a Dubai International repülőtéren van Forrás: AFP/Karim Sahib

Griffith szerint a bővítésre azért van szükség, hogy lépést tartsanak az utasszám növekedésével. Ennek legfőbb hajtómotorja az emírség saját légitársasága, az Emirates, amely a térség legnagyobbja, és a leggtöbb Airbus A380-as és Boeing 777-est üzemelteti a világon. Ha befejeződik az Al Maktoum bővítésének első szakasza, az Emirates átköltözik majd oda.

Az Emirates hamarosan Budapestre is indít járatot, erről cikkünket itt olvashatja.