Turista alig jár erre

Funafuti Atoll, 19 February 2004, Tuvalu
Bob Lisale drinks coconut milk as he watches the king tides pound the coast of Funafuti Atoll, 19 February 2004, home to nearly half of Tuvalu's entire population of 11,500. Tuvaluans fear that global warming caused by greenhouse gas emissions, coupled with king tides and cyclones, will render their Polynesian archipelago uninhabitable. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD
Vágólapra másolva!
Nemrég bemutattuk azokat az országokat, amelyek tavaly a legtöbb látogatót vonzották a világon. Érdemes most azokat is megnézni, ahová a legkevesebben utaztak 2013-ban a Turisztikai Világszervezet adatai alapján.
Vágólapra másolva!

Az előző listától eltérően most a szűkebb földrajzi régiókat vettük alapul, így van benne hatalmas ország (Kanada) és parányi állam is (Tuvalu). Afrika esetében meg kell jegyezni, hogy sok ország nem szolgáltatott adatot, ezért könnyen lehet olyan, amely Sierra Leonénél is kevesebb látogatót vonzott. Ugyanilyen probléma előfordulhat más térségekben is.

Néhány kivételtől eltekintve egyébként ezek az országok bővelkednek látnivalókban, így azok számára különösen izgalmas célpontok lehetnek, akik szeretnék elkerülni a turistaáradatot. Természetesen több közöttük az apró állam, ezekben a kevesebb látogató jelenléte is nyilván jobban érzékelhető.

Dél-Amerika: Guayana (177 ezer látogató*)

A Stabroek piac Georgetownban (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Flickr/Amanda Richards

Néha a Karib-térséghez sorolják, de Guayana Dél-Amerikában helyezkedik el. A Magyarországnál több mint kétszer nagyobb, Brit-Guyana néven ismert angol gyarmat 1966-ban nyerte el függetlenségét. Fővárosa, Georgetown gyönyörű gyarmati épületekkel rendelkezik.

Észak-Amerika: Kanada (16,6 millió látogató)

Montréal és a Szent Lőrinc folyó (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: hemis.fr/Sudres Jean-Daniel

Kakukktojás a listán, hiszen Kanadába elég sok turista utazik, viszont a hatalmas földrajzi régión mindössze három ország osztozik, Mexikó és az Egyesült Államok pedig több látogatót vonz. Korábbi beszámolónkat Kanadáról itt olvashatja.

Észak-Európa: Izland (808 ezer látogató)

A Kék Lagúna (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Photononstop/Christophe Lehenaff

A szigetország tele van különleges természeti látnivalóval. Bár régiójában a legkevesebb látogató ment oda tavaly, a mindössze 320 ezres lakosságszámhoz képest igazi turistaparadicsomnak számít. Korábbi beszámolóink egyikét itt olvashatja róla.

Nyugat-Európa: Liechtenstein (62 ezer látogató)

A hercegi kastély Vaduzban (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A világ egyik legkisebb és leggazdagabb állama. Az Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében található kis hercegség nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. Fővárosa és a hercegi család székhelye Vaduz.

Közép- és Kelet-Európa: Moldova (96 ezer látogató)

Halárusok (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: SCANPIX/Bengt Af Geijerstam

A Magyarország területének egyharmadán elterülő ország nem különösebben érdekes turisztikai szempontból, hacsak valakit nem érdekelnek a szovjet időkből ott maradt emlékek. A Románia és Ukrajna közé ékelt országról itt írtunk korábban.

Dél-Európa: San Marino (139 ezer látogató*)

Tájkép San Marinóban (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: AFP/Marcel Mochet

A világ legkisebb országainak egyike, Olaszország teljesen körülöleli. San Marino a legrégebbi ma is fennálló köztársaság, amelyet 301-ben alapított egy remete kőfaragó, Szent Marinus. Bár a WTO adatai szerint kevesen látogatnak oda, a turizmus fontos bevételi forrást jelent a miniállam számára.

Afrika: Sierra Leone (81 ezer látogató)

Tengerparti idill (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Photononstop/Sbastien Boisse

A nyugat-afrikai országról manapság az ebolajárvány kapcsán lehet sokat hallani. Brit gyarmat volt, 1961-ben nyerte el függetlenségét. Gyémántbányászatáról híres.

Közép-Amerika: Belize (294 ezer látogató)

Caracol maja piramisa (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Origo

A Karib-tenger mellett található kis ország Mexikóval és Guatemalával határos. Az egyetlen angolul beszélő állam Közép-Amerikában. Belize brit koronagyarmat volt több mint száz évig, és Brit Honduras néven volt ismert 1973-ig. 1981-ben nyerte el függetlenségét.

Karib-térség: Montserrat (7 ezer látogató)

A sziget a vulkánnal (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Picture-Alliance/AFP/Sebastian Widmann

A Kis-Antillák Szélcsendes-szigetek csoportjához tartozó sziget. 1995 júliusában kitört a Soufriere vulkán, amely korábban, a feljegyzett történelem folyamán sohasem tört ki. Akkor viszont elpusztította a fővárost, Plymoutht, 12 méter vastag hamuréteggel borítva be azt. Tönkrement a repülőtér és a kikötő, a sziget déli fele pedig lakhatatlanná vált.

Északkelet-Ázsia: Mongólia (476 ezer látogató)

Naadam fesztivál Ulanbatorban (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A Kína és Oroszország közé ékelődő, 1,5 millió négyzetkilométeren elterülő hatalmas országot alig 3 millióan lakják. Felszínének legnagyobb része 1000 méter feletti fennsík és hegyvidék. Délkeleti felén fekszik a Góbi kő- és homoksivatag. Korábban itt írtunk róla.

Délkelet-Ázsia: Kelet-Timor (78 ezer látogató)

A távolban egy halászhajó (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: AFP/Jewel Samad

Az egykori portugál gyarmat 2002-ben szabadult fel az indonéz megszállás alól. A 15 ezer négyzetkilométeren elterülő országban 1,2 millióan laknak. Kevés turista jut el ide, a világot körbebicikliző magyar házaspárnak azonban sikerült, beszámolójukat itt olvashatja.

Dél-Ázsia: Bhután (105 ezer látogató*)

Cham táncosok (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Doreen Fiedler

A Himalájától keletre helyezkedik el, területe körülbelül Magyarország felét teszi ki. Földünk egyik legelzártabb országa. A különleges királyságról, ahol GDP helyett bruttó nemzeti boldogságot mérnek, itt olvashatja korábbi beszámolónkat.

Óceánia: Tuvalu (ezer látogató)

Lazulás a Funafuti atollon (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: AFP/Torsten Blackwood

A Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekszik. Legközelebbi szomszédai Kiribati, Szamoa és a Fidzsi-szigetek. Négy szigetből és öt valódi korallzátonyból áll. Teljes szárazföldi területe 26 négyzetkilométer. Vatikán és Nauru után a legkisebb népességgel rendelkező ország a világon: alig több mint 11 ezren lakják.

*2012-es adat