A franciák undokok, mégis szeretjük őket

Az Eiffel-torony Párizsban
Vágólapra másolva!
Miután Franciaország is publikálta a 2013-ra vonatkozó idegenforgalmi statisztikáit, összeállítást készítettünk a Turisztikai Világszervezet adatai alapján a turisták legkedveltebb tavalyi célpontjairól. A legnépszerűbb tíz ország a következő.
Vágólapra másolva!

1. Franciaország

Az Eiffel-torony Párizsban Forrás: AFP/Pierre Andrieu

A franciák vendégszeretetére sokan panaszkodnak. Nemrég a francia kormány tagjai is azt kérték honfitársaiktól, hogy legyenek barátságosabbak és vendégszeretőbbek a turistákkal, hogy évi 100 milliónál is többen látogassanak az országba. Ezzel együtt a 2013-ban regisztrált 84,7 millió látogatóval Franciaország magasan vezeti a világranglistát. Korábbi beszámolónkat Párizsról itt olvashatja, Monacóról itt írtunk, a francia Riviéráról pedig itt olvashat.

2. Egyesült Államok

Grand Canyon Fotó: Györe Bori

A hatalmas észak-amerikai ország továbbra is mágnesként vonzza az utazókat. Tavaly 69,6 millióan látogatták meg, ami a második helyre volt elég. Korábbi beszámolóinkat New Yorkról itt és itt olvashatja, Los Angelesről itt, az amisokról itt, Hawaiiról itt, Amerika természeti látnivalóiról pedig itt, itt és itt írtunk.

3. Spanyolország

A Las Canteras strand Las Palmasban, Gran Canarián Fotó: Gaál Csaba - Origo

Spanyolországban az a jó, hogy európai szemmel nagyon jó ár-értékarányú szolgáltatásokat kínál, ráadásul télen sem olyan rossz az időjárás, különösen a Kanári-szigeteken. Strandjai, történelmi emlékei és finom ételei tavaly 60,7 millió embert csábítottak el. Gran Canariáról itt írtunk, Mallorcáról itt olvashatnak, Barcelonáról itt, Bilbaóról itt, Santiago de Composteláról itt, Alicantéról pedig itt.

4. Kína

Li folyó Forrás: AFP/Morandi Bruno

A világ legnépesebb országába tavaly 55,7 millióan látogattak el. Egy kínai körútról itt olvashat, a dél-kínai Li folyóhoz tett kirándulásról pedig itt.

5. Olaszország

Siena Forrás: AFP/Mattes René

Itáliába 2013-ban 47,7 millióan utaztak. Sienáról itt olvashat egy remek beszámolót, Pisáról itt , Nápolyról itt, tőle délre itt kalandoztunk, Pugliáról pedig több beszámoló is született, a legutóbbi itt olvasható.

6. Törökország

Kappadókia Forrás: Harkányi Árpád

Tavaly 37,8 millió turista volt kíváncsi az Európába átnyúló országra. Itt olvashat egy isztambuli leánybúcsúról, itt pedig Kappadókiáról.

7. Németország

A Reichstag kupolája Berlinben Forrás: Gaál Csaba - Origo

Németországba tavaly 31,5 millióan látogattak el. Itt írtunk Berlinről, Lipcséről pedig itt.

8. Egyesült Királyság

A Shard felhőkarcoló Londonban Forrás: AFP

Nagy-Britannia 31,2 millió utazót vonzott 2013-ban. Itt olvashat egy beszámolót Walesről, itt meg Newcastle-ról.

9. Oroszország

A Vérző Megváltó temploma Szentpéterváron Forrás: Farkas Péter (Origo)

A hatalmas országba 28,4 millióan utaztak tavaly. Itt egy remek beszámolónk Szentpétervárról, itt pedig egy origós blog egy transzszibériai utazásról.

10. Thaiföld

A királyi palota Bangkokban Forrás: AFP/Christophe Archambault

A távol-keleti országnak betettek az idei zavargások, de tavaly még 26,5 millióan látogattak oda. Itt olvashat egy beszámolót a puccs idejéről, itt meg egy riportot a thaiföldi lehúzásokról.