Big Brother a helsinki repülőtéren

Helsinki repülőtér
A passenger stands in front of an empty check-in area on April 19, 2010 at Helsinki-Vantaa Airport, in Vantaa few moments after the opening of the Airport building. Few confirmed flights will be arriving and departing today from Helsinki. Iceland's Eyjafjoell volcano has started spewing out less ash, a sign the eruption could be tapering off and that Europe's air traffic nightmare could be coming to an end. AFP PHOTO/ LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN *** FINLAND OUT ***
Vágólapra másolva!
Egy új szerkezet az utasok minden lépését figyeli a parkolótól a felszállásig.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 150 fehér kis dobozt helyeztek el a helsinki repülőtéren, amelyek valós időben képesek követni minden olyan utast, aki mobiltelefonjával bejelentkezett a repülőtér wifi-hálózatába. A cél, hogy elkerüljék a torlódásokat az évi 15 milliós forgalmú légikikötőben. Egyelőre nem világos, hogy a tulajdonosokat értesítik-e arról, hogy figyelik helyzetüket.

Forrás: AFP/Vesa Moilanen

Az összegyűjtött adatokat összesített formában kezeljük, ami megakadályozza, hogy bárkiről személyes információkat lásson a repülőteret üzemeltető finn légügyi hatóság – közölte Tuomas Wuoti, a követő technológiát gyártó finn Walkbase cég vezérigazgatója. Szoftverbiztonsági szakértők azonban kétlik, hogy az adatgyűjtés megmaradna statisztikai szinten, amiért jogvédő civilszervezetek is támadják a projektet.

A hivatalos magyarázatok mellett a nyomkövetésnek egyénre lebontott, gyakorlati haszna is lehet. A wifi-hálózat egyik szolgáltatásába bejelentkezve az utasok ugyanis értesülhetnek például a repülőtéren található 35 bolt, illetve 32 étterem és bár akcióiról is. Amikor pedig egy követett személy elhalad az adott bolt mellett, akkor az információt küldhet valamely termék leárazásáról – írja a Telegraph.