Kibuktak a hopik a Grand Canyonba tervezett lanovkán

grand canyon, USA, utazás
Vágólapra másolva!
Kabinos felvonót tervez egy befektető a Kis-Colorado torkolatához a Grand Canyonba. Sok munkahellyel, busás bevétellel kecsegteti a navajókat és a hopikat, de sokan féltik a szent helyet a turisták özönétől.
Vágólapra másolva!

A helyi őslakos indiánokon - a hopikon és a navajókon - kívül a környezetvédők is tiltakoznak az ellen, hogy turisztikai befektetők lanovkákat építsenek a Grand Canyon legnépszerűbb pontjaira. Még az amerikai nemzeti parkokat felügyelő National Park Service is ellenzi a terveket, de úgy tűnik, nem lesz módjuk megakadályozni, hogy naponta turisták ezreit szállítsák le a kanyon pereméről a mélyben kanyargó Colorado folyó partjára.

A libegő mellé szállodakomplexumot is terveznek a navajo indián törzs területén. A befektetők által benyújtott engedélyezési terveket várhatóan jövő év elején hagyják jóvá, az első utasok 2017-ben szállhatnak be a felvonókabinokba – írja a Telegraph brit lap.

„Ez be fogja szennyezni a Grand Canyon szívét” – idézte a lap River Runners for Wilderness vezetőjét. „Fáj a szívem érte” – ezt már Nae Yellowhorse (Sárga Ló), a Navajo hagyományőrzők szóvivője mondta.

A Grand Canyon egy más perspektívából Forrás: Vincze Barbara - Origo

A felvonót oda építenék, ahol vörös sziklák tövén a türkizkék Kis-Colorado beletorkollik a smaragdzöld Coloradóba. A torkolat előtt a két folyó egy rövid szakaszok párhuzamosan folyik, a színek kavalkádja lélegzetelállító látvány. Ez a navajo és a hopi indián törzsek egyik legszentebb helye, de kedvelt célpontja a raftingolóknak és a bevállalós túrázóknak is.

A befektetőt úgy hívják, hogy Lamar Whitmer, akinek volt már pár vitatott kezdeményezése. Például meggyőzte az ugyancsak a közelben területet birtokló hualapai törzset, hogy biztosítsanak a számára jogot szinte korlátlan mennyiségű helikopteres sétarepülésre a torkolathoz, de sikerült megpuhítania a navajo vezetőket is, hogy megvalósíthassa kabinos felvonóját és a hozzá kapcsolódó 1,7 négyzetkilométeren elterülő szálloda-, étterem- és bevásárlókomplexumot.

Évi 1,5 millió turistát fuvarozna a kanyon pereméről a két folyó csaknem ezer méterrel mélyebben fekvő torkolatához, ahol a látogatók kényelmes pallójárdákon tekinthetnék meg a látványt, vásárolhatnának az ajándékboltban és ehetnének a büfében. Kétezer új munkahellyel, évi 60-70 millió dolláros bevétellel és kultúrájuk szélesebb körű megismertetésével csábítja a navajókat. „Svájcot sem döntötték romba a kabinos felvonók” – érvel.

Az ellenzők szerint viszont a lanovka, a szállodakomplexum és az ide vonzott turisták tömegei tönkretennék a hely békés nyugalmát, elcsúfítanák a kanyont, más kereskedelmi létesítmények megtelepedését is elősegítenék, és végül, de nem utolsó sorban megszentségtelenítenék a hagyományőrzők szent helyét. A navajók gyógyító embereiket vetnék be, a hopik jogi úton támadnák meg a tervezett befektetést, de ezt még jóvá kell hagynia a navajo tanácsnak is.

Ez azonban úgy tűnik sima ügy lesz. Ben Shelley, a navajo nemzet elnöke egyetértési nyilatkozatot írta lá két éve a befektetőkkel, és úgy tűnik továbbra is a terv mellett áll.

És, hogy milyen túrázni a Grand Canyonban? Egy korábbi beszámolónkból megtudhatja.