Sokba kerül, ha gyorsan kell az útlevél

járási hivatal, Új útlevelek mintapéldányai a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban (KEK KH) sajtótájékoztatón, útlevél
Vágólapra másolva!
A már beadott kérelmet is fel lehet gyorsítani, de ezt nem lehet elektronikusan intézni.
Vágólapra másolva!

Sokan a nyári külföldi utazás előtt csak az utolsó pillanatban veszik észre, hogy lejárt az útlevelük. A normál eljárásban az új útlevelek 20 nap alatt készülnek el, az öt évre szóló dokumentum felnőtteknek 7500 forintért, 10 évre pedig 14 000 forintért. Szerencsére a szükséghelyzetre is van megoldás, bár meglehetősen drága.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közleménye szerint az új útlevelet pótdíj megfizetése mellett már 24 órán belül kézhez lehet kapni, ha azt a személyes ügyfélszolgálaton (1033 Budapest, Visegrádi utca 110.) igénylik. Az ebben az esetben fizetendő pótdíj 39 000 forint. Ezen felül 3 és 7 napos útlevél is igényelhető bármely okmányirodai ügyfélszolgálaton vagy kormányablakban, előbbiért 29 000, utóbbiért 19 000 forintot kell még pluszban fizetni.

Arra is van megoldás, ha kiderül, hogy hamarabb el kell utaznunk, az útlevelünket pedig biztos, hogy nem kapjuk meg addig. A már leadott útlevéligényünket ugyanis meg lehet gyorsítani az ország valamennyi okmányirodájában. Az ügyfélkapun ugyanakkor nem lehet elintézni elektronikusan a gyorsítást, noha a hivatalnak már minden adat rendelkezésére áll az útlevél kiadásához. További részleteket itt találhat a gyorsított útlevélkiadásról.

Lehet személyivel is

Nem mindenhova kell azonban feltétlenül útlevél. A Police.hu tájékoztatása szerint személyi igazolvánnyal is be lehet lépni az Európai Unió összes országába, valamint Izlandra, Norvégiába, Svájcba és Liechtensteinbe, továbbá, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába.

Ez az alábbi típusú személyazonosító igazolványokkal lehetséges:

  • az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), kivéve Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia,
  • az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), kivéve Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia,
  • a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag),
  • a 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal, kivéve Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia.

A problémák elkerülésére ugyanakkor azt javasolják, hogy a külföldre utazók elsősorban az útlevelet, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyazonosító igazolványt használják.