Idén korábban nyit a Balaton

Balatonfüred,
Vágólapra másolva!
Június, augusztus, lángos, palacsinta, hekk – nagyjából ez jut honfitársaink eszébe a Balatonról. A Nyitott Balaton akció célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a tó és környéke már régóta többet nyújt ennél, s már az első napsütéses napok is kiváló alkalmat jelentenek egy-egy balatoni programhoz.
Vágólapra másolva!

Közel 400 vállalkozás, nonprofit-szervezet fogott össze a Balaton körül a Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös programjában. A Nyitott Balaton elnevezésű akció keretében már tavasszal is találkozhatunk olyan programokkal, amelyek miatt érdemes a tóhoz utazni.

A projektben résztvevő partnerek célja, hogy a Balatonon elindítsanak egy új tavaszi szezont, mely elsősorban az aktív turizmus iránt érdeklődőknek szól a téli hónapok után. Az akció segítségével megmutatják, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ide utazni. A részt vevő vendéglők, büfék, strandok, múzeumok, galériák és egyéb szolgáltatók már május 1-jén kinyitnak, bizonyítva, hogy a Balatonra már tavasszal is érdemes ellátogatni.

A Nyitott Balaton projekt ideje alatt, azaz május 1. és 11. között 24 különböző helyszínen várják rendezvények a látogatókat. A programelemek között kerékpártúrák, hagyományos és nordic walking túrák, gasztronómiai élmények is szerepelnek, valamint helyet kaptak a kiállítások, koncertek is. A számos program jó része ingyenes, így például Balatonföldváron az az oknyomozós kalandtúra, amelynek keretében megismerkedhetünk a város nevezetességeivel. Vezetett gyalogtúrán ismerhető meg a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilága és a védett Fehérvízi Láp. Tihanyban az akció minden napján ingyenes audioguide túra indul az Infopont elől, két városnéző és egy természetjáró túra közül választhatnak az érdeklődők.

Várja a vendégeket a felsőörsi majális is: játékos sportvetélkedővel, kutyabemutatóval, játszóházzal, vidámparkkal, társasjáték-sarokkal, zenés délutánnal, csapolt sörrel és virslivel a '80-as évek hangulatát idézik meg a településen. Akik viszont fogyókúráznak, azoknak inkább a Szerelmesek kerékpáros túrája ajánlott, amely Siófokról indul.

Ünnepi ebédre Jókai bableves

Noha itt már van belépő is, ám aki egy kicsit is érdeklődik a kortárs festészet iránt, annak kihagyhatatlan élményben lehet része a füredi Keserű Ilona kiállításon. Ha valaki a szépirodalom felé kacsintgat, akkor a 23. Jókai Napok idején érdemes a városba jönnie. E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a Füredhez több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek, aki itteni villájában írta az Aranyember című regényét. Ezen a napon számos vendéglőben ünnepi ebédként szolgálják majd fel a klasszikus Jókai bablevest.

A felújított Jókai-villába bekukkantani nagy élmény Forrás: Szederkényi Olga

A Nyugat-Balaton térségben a rendezvénysorozat nyitóhétvégéjén, Keszthelyen a környék legnagyobb majálisára, míg Balatongyörökön Palacsinta Fesztiválra várják a látogatókat. Keszthelyen a múzeumok és kiállítóhelyek akciós jegyárakkal, szünnap nélkül tartanak nyitva, hasonlóképpen Badacsonyban az Egry József múzeum, illetve a Szegedy Róza Ház. Szigligeten naponta kétszer várjátékot rendeznek, Vonyarcvashegyen kinyitják a Szent Mihály kápolnát, Gyenesdiáson újjáéled a biopiac, melynek egyik különlegessége a balatoni halak sütödéje.

A Nyugat-Balatonon naponta indul ingyenes vezetett kerékpáros túra, amihez a kerékpárokat fél áron biztosítják a Touriform irodák, de saját kerékpárral is lehet nevezni. Lesz például Kis-Balaton túra és Keszthelyi-öböl körtúra hajózással egybekötve, melyhez a biciklijegyet fél áron adja az akció alatt a balatoni hajótársaság. Akik gyalogosan fedeznék fel a Keszthelyi-hegységet, azok a most átadott impozáns kilátókat hódíthatják meg, vezetett gyalogtúrák keretében.

Az is megtalálja a számítását, aki csak gondtalan napfürdőzésre vágyik a Balaton-parton: számos településen biztosítanak ehhez ingyenes nyugágyakat a nyitott strandok. Az akció ideje alatt a szállásadó partnerek számos kedvezményes ajánlattal igyekeznek maradásra bírni a vendégeket.

A fővárosiakat kedvcsináló hétvégével csábítják a Balatonhoz a szervezők: április 26. és 28. között ízelítőt hoznak az Erzsébet téri Akváriumba mindabból, amit a régió májusban kínál. A Nyitott Balaton Hétvége ideje alatt napágyakban heverészhetnek az arra járók, balatoni hangulatot idéző zenéket hallgathatnak, és Balaton menüvel csillapíthatják éhségüket. Akinek nincs ideje ellátogatni a húsvét utáni hétvégén az Erzsébet térre, a www.nyitottbalaton.hu oldalon tájékozódhat a programsorozat eseményeiről, akciós szálláslehetőségeiről, garantált és egyedi programjairól.