O'Leary: Csak meg ne öljem a gyermekeimet

Michael O'Leary, a Ryanair ír budget légitársaság igazgatója, fapados járatok
Vágólapra másolva!
A Ryanair vezére a saját utazásairól mesélt, köztük egy romániai rémálomról.
Vágólapra másolva!

Egy síelős és egy nyári vakációra megy évente Európa legnagyobb légitársaságának vezérigazgatója – derül ki abból az interjúból, amelyben Michael O'Leary beszél saját utazási élményeiről a Telegraphnak. A Ryanair első embere persze itt szokásos stílusában mesél: „Négy nyolc év alatti gyermekem van, így nem is vagyok biztos, hogy ezek nyaralásnak számítanak. Két hetet töltök azzal, nehogy megöljem őket" – mondja viccesen.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója Forrás: AFP/Gerard Julien

Az interjúból kiderül, hogy általában a gyerekek vagy a feleség döntik el, hova mennek. Nyáron többnyire Dél-Portugáliába, Algarvéba utazik a család az Albufeirától nem messze lévő Pine Cliffs Resortba. O'Leary stratégiája, hogy lefutja a gyermekeit, hogy este 5-6 órára elfáradjanak, és aludni menjenek. Aztán elviszi a feleségét vacsorázni, és másnap kezdődik minden elölről. „A munkába pihenni jövök vissza" – mesél vakációiról. (Algarvéról itt találja korábbi beszámolónkat.)

A legemlékezetesebb nyaralása a nászútja volt Mauritiuson, ahol a feleségével búvárkodott, sétált a strandon, és a „szokásos nászutas dolgokat" tette. Utóbbi azonban annyira untatta, hogy majdnem válásba torkollott a nyaralás. Szerencsére a következő héten a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkba mentek szafarira, ahol nem is az állatok, hanem az éjjeli csillagok felejthetetlenné tették a kirándulást.

A Ryanair vezérigazgatójának legpihentetőbb úti célja saját otthona, a Gigginstown House Westmeath megyében, Írországban. A 400 hektáros birtokon marhákat és lovakat tenyészt, és ott sétálva tudja a legjobban stresszmentesíteni magát.

O'Leaery kedvenc hotelje a firenzei Villa San Michele, amely egy középkori kolostorban található a hegyekben. A legjobb a teraszon vacsorázni, pazar az éjszakai kilátás a városra, és kitűnő a kiszolgálás – osztja meg élményét az olvasókkal. A vezérigazgató egyébként is imádja az olasz városokat, különösen Sienát (a városról korábbi beszámolónk itt olvasható).

Rémálom Romániában

O'Leary legrosszabb útja viszont Romániában volt, ahová még a rendszerváltás előtt látogatott el, üzleti céllal. A román TAROM légitársaságtól béreltek egy gépet, amely azonban Bukarest helyett Temesváron szállt le. „Bár az emberek sokat beszélnek a Ryanair ügyfélszolgálatának etikájáról, az piskóta volt ehhez képest" – meséli ironikusan. Éjfélkor értek földet, és gépfegyveresek kísérték be őket a terminálba. Rájuk zárták az ajtót, lekapcsolták a lámpákat, és egész éjszakára ott hagyták őket. Másnap reggel, anélkül, hogy bárki közölte volna, hova mennek, egy buszra terelték a társaságot, aztán átszálltak egy vonatra, és hat óra múlva megérkeztek Bukarestbe. „Azonban az időkben nem voltak fények, az étel förtelmes volt, a sör meg még rosszabb, és tele volt a hely kurvákkal" – idézte fel emlékeit a Ryanair-vezér.

Az interjúban O'Leary azt is elárulta, hogy gyakran utazik a Ryanairrel, és a legnagyobb nehézséget korábban az okozta, hogy egymás mellé találjanak helyet a gyerekeivel. „Ez segített abban, hogy értékeljem, miért olyan nagy dolog ez az ügyfeleink számára" – nyilatkozta az üzletember. (A Ryanair ez év februárjától már előre kiosztja az üléseket.)