A Garda-tavat mindenki imádni fogja

garda-tó
Meredek sziklára épült az arcoi vár
Vágólapra másolva!
Ha választhatnék, hol legyen saját nyaralóm, ahová elszabadulhatok a hétköznapok fáradalmai elől, a Garda-tó környéke biztosan benne lenne a top hármas listámban. Itt ugyanis minden adott a tökéletes pihenéshez. Vízpart, sziklák, romantikus várromok, végtelen olajfaligetek, hangulatos sikátorok, és persze jó olasz kávék várják majdnem egész évben az odalátogatókat.
Vágólapra másolva!

Nem hiába mondta Goethe a Garda-tóról, hogy a természet csodája. Mikor jó pár évvel ezelőtt először jártam ott, már akkor beleszerettem, amikor az autópályáról lefordulva végiggurultunk a tó mellett. A napfény vidáman játszott a kék tótükrön és a hullámokat meglovagolni vágyó szörfösök neoprénruháján, utunkat pedig hangulatos olasz városkák, égbe nyúló ciprusok, árnyas pálmaligetek és megmászni való sziklák keresztezték.

Minden adott a hamisítatlan Garda-hangulathoz, csak élvezni kell Forrás: Németh Sarolta

Nos, a látvány és az életérzés azóta sem változott. A legjobb az egészben pedig az, hogy nemcsak nyáron, hanem tavasszal és ősszel,

akár még október végén is élvezhető,

hiszen errefelé ekkor is viszonylag meleg van. Ráadásul a tömeg ilyenkor sokkal kisebb.

Városkák a tó mentén Forrás: Németh Sarolta

Hol is járunk?

A Garda-tó, vagy olasz nevén Lago di Garda Olaszország legnagyobb tava, kerülete körülbelül 150 kilométer. Igazi turisztikai gyöngyszem, ahol az alpesi és a mediterrán hangulat különleges elegye fogadja a látogatót. Az Alpok déli lába és a Pó-síkság között fekszik Budapesttől körülbelül 8-10 órányi autóútra és mintegy 900 kilométernyi távolságra.

A tó és környéke tökéletes helyszín akár a romantikus, semmittevős, akár az aktív, sportos kikapcsolódáshoz. Kedvelt turisztikai célpont az északi részen például Riva del Garda, Torbole, Malcesine és Arco, délebbre pedig Sirmione.
Szívesen elfogadnék itt egy nyaralót Forrás: Németh Sarolta

Arco, a kis északolasz ékszerdoboz

A Garda-tó egyik legkedveltebb célpontja Arco, amely a tótól körülbelül öt kilométerre található.

A Sarca folyó völgyében fekvő városka ékköve a hangulatos középkori vár,

amelynek ablakaiból és kertjéből pazar kilátás nyílik a végtelenül elterülő tóra. A meredek sziklatömbre épült erődöt 1495-ben Albrecht Dürer is megörökítette.

Meredek sziklára épült az arcói vár Forrás: Németh Sarolta

Ha Arcóban járunk, feltétlenül nézzük meg a Santa Maria delle Grazie-szentélyt és
-kolostort, illetve a San't Apollinare-templomot. Nem érdemes kihagyni a ritka növényfajokkal teli, gyönyörű arborétumot és botanikus kertet sem.

A városka és környéke egyébként a via ferratázók és a sziklamászók paradicsoma,

főutcáján ezért sportbolt sportboltot ér. Aki hegymászó-felszerelést vagy outdoor ruházatot tervez venni, jól teszi, ha körülnéz itt, mert profi a kínálat, és sok az akció.

Az arcói vár jellegzetes bástyája a jellegzetes ciprusokkal Forrás: Németh Sarolta

Aktív pihenés vertikálisan is

A Garda-tónál az aktív pihenés hívei garantáltan megtalálják a számításukat.

A tó nyáron sem lesz 20-22 foknál melegebb,

ezért ilyenkor sem a fürdőzésen van a hangsúly. Annál népszerűbb a hegyi kerékpározás, a túrázás, a futás (rendeznek itt maratont is) és a szörfözés.

Szörfösök és strandolók a gyönyörű környezetben Forrás: Németh Sarolta

A kezdő sziklamászók kipróbálhatják magukat Arcóban, a Colodri-falon, a haladóbbak pedig megmászhatják például a C nehézségű Amicizia ferratát a Riva del Gardánál, vagy néhány kilométerrel arrébb a Monte Casale csúcsára vezető Che Guevara ferratát. Ez utóbbiak már hosszabb, egész napos túrák.

A Che Guevara ferrata közepén Forrás: Németh Sarolta

A környék összes fala kiépített sportút vagy tradicionális sziklamászó út is, ahol a vertikális világ szerelmesei könnyebb és nehezebb falakon próbálhatják ki magukat.

A Torbole melletti falon reibung technikával, a tapadást kihasználva mászhatunk Forrás: Németh Sarolta

Hol aludjunk?

A Garda-tó környékén számos hotel, apartman és kemping közül választhatunk. Ha hónapokkal előre foglal az ember, főszezonban 20-25 eurós (6200-7830 Ft), főszezonon kívül 12-15 eurós (3760-4700 Ft) apartmanárakat is találhat például Torboléban, Riva del Gardában vagy Arco központjában egy-egy elegáns villában vagy modern, felszerelt házban.

Az ár főszezonban akár 30 és 50 euró/fő/éj (9400-15 700 Ft) között is mozoghat,

attól függően, hogy hol és mikor foglalunk szobát, tehát érdemes időben körülnézni szállásügyben.

Idejében kell szállást foglalni a tóhoz Forrás: Németh Sarolta

Az aktív sportok kedvelői általában Arco környékén szállnak meg, és nem ritkán kempingben. A városkában működő Arco és Zoo kemping mindegyike felszerelt, kényelmes, medencés szálláshely.

Nyáron viszont érdemes itt is idejekorán foglalni, mert hamar betelnek a helyek,

és akkor már csak a néhány kilométerrel távolabbi kempingekben szállhatunk meg. Ez persze jó is lehet, hiszen a kisebb kempingekben kevesebb az ember, és olcsóbb az éjszakázás.

A Garda-tó a Colodri tetejéről Forrás: Németh Sarolta

Gasztro a környéken

Az olasz reggelekben és/vagy délutánokban talán az egyik legjobb dolog a kávé. Mindegy, hol kéri az ember, egy-két euróért (310-620 Ft) finom, erős presszót kap. Mellé pedig extrának, attól függően, hogy melyik kávézót választotta, egy pálmafát, egy szép templomot vagy esetleg egy várpanorámát.

A finom olasz kávét a tó környékén sem szabad kihagyni Forrás: Németh Sarolta

A délutáni szieszta után pedig érdemes kipróbálni az olaszok fröccsét, az aperol spritzet. A keserűlikőrből,

olasz habzóborból és szódából álló, narancsos ízvilágú, kevert ital

jól jön frissítőként a nagy melegben, de az esti pizzához is tökéletes kísérő. Az ára 4 euró (1250 Ft) körül van.

Esti aperol spritz helyi fehérborral Forrás: Németh Sarolta

A pizzát aztán meg lehet locsolni a környéken előállított olívaolajjal. És amit szintén nem érdemes kihagyni a Garda-tó környékén sem, az a legendás olasz fagyi a kanálról lelógó, hatalmas gombócokkal.

Bor is készül bőven a Garda-tó környékén Forrás: Németh Sarolta

Aki pedig a tóparti hangulat után sűrűbb városi élményekre vágyik, könnyen eljut a Garda-tótól Veronába, hogy megnézze az erkélyt, ahol Shakespeare drámájában Rómeó és Júlia örök szerelmet vallott egymásnak.