Ide járnak túrázni a magyarok Ausztriában

Rax, Scheeberg
A Schneeberg nyáron is kedvelt kirándulóhely
Vágólapra másolva!
Ezek az igazán tavaszias-nyárias melegek Ausztriában is meghozták a jó időt, és bár még hófoltosak a hegyek, az alacsonyabban fekvő régiókba már érdemes kimozdulni akár családostul is. Egy-egy napra például tökéletes választás a Rax vagy a Schneeberg.
Vágólapra másolva!

A gyönyörű idő és a gyönyörű táj mellett az egymás mellett található két hegy, a Rax és a Schneeberg nagy előnye a közelség – Budapestről autóval 3-4 óra alatt elérhető mindkettő. Így tehát akár egy szombati vagy vasárnapi kiruccanással is remek élményeket és sok-sok friss levegőt kaphat, aki szereti a túrázást, a via ferratát vagy akár sziklamászást.

A Rax lankája Forrás: Flickr / Nicholas Turland

A Rax-Alpok és a Schneeberg

Az egyik lekedveltebb magyar túracélpont Ausztriában a Rax-Schneeberg-csoport (Rax-Schneeberg Gruppe) Stájerorszg és Alsó-Ausztria határán. Két különálló hegyről beszélünk, de ezek annyira közel vannak egymáshoz, hogy akár egybetartozónak is tekinthetjük őket. Tulajdonképpen csak egy autóút és az úgynevezett Höllental választja el őket. Egyik sem csúcsos hegy, hanem mindkettő kétezer méter körüli maximum magassággal rendelkező nagy kiterjedésű fennsík. A Rax-plató legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe, a Schneeberg-platóé pedig a 2076 méter magas Klosterwappen.

Törmelékes út a Raxon a Preiner Wand mellett Forrás: Havasi Boglárka

Túrák kétezer méteren

Mindkét hegyen számos turistaútvonal található. Ami pedig a platók esetében kifejezetten jó, hogy a csúcsokat és a fennsíki menedékházakat több útvonalon is meg lehet közelíteni, így mindenki választhat ereje, ideje és felkészültsége szerint könnyebb utakat (Weg), vagy meredekebb kapaszkodókat (Steig).

A Schneeberg egyik legkedveltebb túraútvonala a losenheimi parkolóból az Edelweishüttén keresztül felkaptatni a csúcsra, akár a nehezebb, sziklás Fadensteigon keresztül, akár a normál turistaúton, a Fadenwegen, vagy szurdoktúra-szerűen a Weichtalklammon (ez már A-B-s klettersteignak is mondtató). Aki pedig kevésbé szeret gyalogolni, annak érdemes felülnie a Salamanderbahnra, amely április végétől újra jár Puchbergből a Hochschneebergre (felnőtteknek oda-vissza 36 euró). Igen nagy élmény, főleg gyerekekkel.

A Salamander kisvasút Forrás: Flickr / Gregor Kobelkoff

A Rax is számos lehetőséget kínál; fel lehet gyalogolni például Hieflau felől a Rax Seilbahn aljából, vagy akár a délkeleti oldalon a via ferraták közelében (ennek teteje a Preiner Wand csúcskereszt). A csúcs(domb), a Heukuppe pedig leghamarabb a Prein-hágótól indulva érhető el. És persze különleges élmény, illetve gyönyörű látvány a fennsíkokon gyalogolni egyik menedékháztól a másikig.

Hütték a hegyen

Osztrák alpesi környezetben nagyon népszerűek az úgynevezett hütték. Ezekben a menedékházakban napközben meg lehet inni egy frissítőt, vagy megenni egy levest és egy főételt, de át lehet élni a napfelkeltét, és be lehet szippantani a friss hegyi reggel illatát is. Aludni általában úgynevezett matraclágerben lehet, de néhány helyen ágyneművel felszerelt szobák is vannak. A lágerekben 20-30 fő tud priccseken, pokrócokkal aludni – ilyenkor érdemes úgynevezett hüttehálózsákot magunkkal vinni higiéniai okokból (a hüttehálózsák vékony, könnyű anyagból készült hálózsák, amely nagyon picire összecsomagolható).

A Raxon járva meg lehet szállni például az Ottohausban, a Karl-Ludwig-Hausban, a Habsburghausban, vagy a felvonó (Rax-Seilbahn) tetején található Berggasthofban. A Schneebergen járva pedig például az Edelweishüttében, a Kienthalerhüttében, a Baumgartnerhüttében, vagy a Fischerhüttében találhatunk szállást – ez utóbbi a Schneeberg csúcsához közel, 2049 méteren áll.

A legolcsóbb szállás a martaclágerekben van 12-20 euró körüli árért, a drágábbak szobában és ágyneművel pedig akár 35 euróba is kerülhetnek. Az úgynevezett Alpinverein (alpinegyesület, mint például a német DAV és az osztrák ÖAV) kártyával viszont a házakban is jelentős kedvezmény kapható.

A Schneeberg tavasszal Forrás: Flickr/David McGregor

A via ferraták, vagyis a vasalt utak szerelmeseinek

A via ferrata, vagy ahogy német nyelvterületen hívják, klettersteig, itthon még kevéssé ismert sport (Cseszneken nyílt három rövidebb út 2013 végén, illetve pár napja átadták az új tatabányai utakat). Ausztriában, illetve más hegyi környezetben (például Olaszországban a Dolomitokban vagy a francia Alpokban) viszont nagyon sok kiépített vasalt út található. Idős és fiatal, kezdő és haladó mászik a saját felkészültségének és fizikai állapotának megfelelően, ha csak teheti. (A via ferrata utak besorolásáról és azok jellemzőiről szintén itt olvasható információ).

A magyar turisták közkedvelt klettersteig-célpontja a Rax-Alpok, ez ugyanis a Hohe Wand mellett a legközelebbi igazi alpesi ferrata-környezet, amely Magyarországról elérhető. A Raxon számos klettersteig található az A-B-től (legkönnyebb) egészen E-ig (legnehezebb). A kezdők kipróbálhatják a magasabb hegyi környezetben való mozgást és a klettersteig-szett használatát (sisak, beülő, illetve egy Y-ferrata kantár két karabinerrel – ezeket kell felfelé mászás közben folyamatosan akasztgatni a drótkötél biztosítási pontjai között), a haladók pedig mászhatnak akár az itt található legnehezebb ferratán, a Königschusswandsteigon is.

A Haidsteig közepében Forrás: Havasi Boglárka

A Rax talán legkedveltebb via ferrataja a tavaly előtt felújított Haidsteig. Ez már C-D-s klettersteig – igazi kihívás a hegyek szerelmeseinek: létrák, függőleges szakaszok, és kitett sziklafalak jellemzik a lépések alatt sok esetben néhány száz méteres mélységgel fűszerezve. Nagyon fontos, hogy ezekre a nehezebb ferratakra minden érdeklődő csak tapasztalt társsal, és felkészülten menjen. A nehezebb ferrata bevállalása előtt mindenképp javasolt egy-egy könnyebb út kipróbálása azért, hogy kiderüljön, az illető bírja-e a magasságot, a kitettséget és fizikailag a kapaszkodást. (Csesznek például nagyon jó gyakorlóterep annak, aki nem via ferratazott még.)

Aki tehát szeret mozogni és jó levegőn lenni, kedveli a masszív, fenséges sziklákat és a lágy, végeláthatatlan lankákat, az már készítheti is a túrazsákot és/vagy a mászófelszerelést. Mert bár az esetleges hófoltok miatt még jó óvatosnak lenni, a hütték április végi/ május elejei nyitásával hivatalosan is megkezdődött a tavaszi szezon az osztrák Alpokban. Bemelegítésnek pedig a Rax és a Schneeberg környéke tökéletes.

Egy téli beszámolót a Rax-Alpokról itt olvashat, egy tavaszit itt, egy őszit pedig itt.