Ahová a Fradi nem jutott el

Feröer-szigetek, foci
A Vikingur stadionja Gota városában
Vágólapra másolva!
Európa egyik utolsó érintetlen helye 18 apró zöld sziget a sokszor haragos Atlanti-óceán közepén. Ahová nagyon kevés magyar turista vetődik el, és ahová a minap a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség munkatársa, Jerome Champagne is gratuláló dísztáviratot küldött a Vikingur kupasikere miatt. Idén október 14-én a magyar labdarúgó-válogatott is elutazik ide, bár idehaza az ellenfelet sokan csak bálnavadászoknak csúfolják. Amúgy a Ferencváros már arra is képtelen volt, hogy ezen a héten hivatalos látogatást tegyen ott, hiszen nem jutott tovább az Európa-ligában. Mi azonban most indulunk, irány a Feröer-szigetek, ahol főtt birkaszemet vacsoráznak, ahol szinte mindenki 3-4 idegen nyelven beszél, s ahol lassan futballozni is megtanulnak.
Vágólapra másolva!

Másfél hete történt. A beszélgetést jelző kis piros jel ott villogott a Facebookon. Feröeri barátom, Nagy Zsuzsanna jelentkezett. Ő annak a Turi Gézának az élettársa, aki manapság a Vikingur labdarúgó csapatának első számú kapusa.

– Tudod, hogy ha mi továbbjutunk a norvégokkal szemben, a Fradi meg kiüti a horvát Rijekát, akkor összejön a Vikingur-Fradi álommeccs? – kérdezte.
– Tudom, Zsuzsa. De elnézve a két csapat jelenlegi formáját, attól tartok, hogy ez inkább Vikingur-Rijeka ütközet lesz.
– Ne viccelj! Nálunk már az hatalmas dolog, hogy túléltük az első selejtezőkört a lettek ellen. Semmi esélyünk.
– Majd meglátod. Szerintem a Fradi nem utazik el hozzátok.

A Vikingur stadionja Gøta városában Forrás: Lantos Gábor

Ebben maradtunk. Pár nappal később Magyarországon búslakodtak, Feröeren viszont kitört az össznépi futballforradalom. Miközben a budapesti zöld-fehérek szinte nyom nélkül tűntek el az Európa-liga selejtezőjéből, a Vikingur óriási bravúrral, 2-1-re nyert a Tromsø otthonában, és ezzel továbbjutott a harmadik fordulóba. Feröeri futballcsapatnak korábban soha nem sikerült ez a bravúr. A héten a Rijeka érkezik Tórshavnba, nekünk pedig marad a reménykedés, hogy október közepén nem asszisztálunk a feröeri futballtörténelem újabb dicső fejezetének megírásához.

Hajóval vagy repülővel

A Feröer-szigetekre elutazni nem túl bonyolult művelet. Mivel a vágari légikikötőbe csupán egyetlen társaság, az Atlantic Airways szállít utasokat, nem tudom azzal biztatni az olvasókat, hogy tessék választani. Vagy ezzel mennek, vagy semmivel. Nincs fapados, nincs árverseny, eszik, nem eszik, nem kapnak mást. Illetve ez annyiban nem igaz, hogy akinek nagyon sok ideje van, mehet hajóval is. A Smyrill Line jó öreg Nørronája az észak-dániai Hirtshals kikötőjéből méltóságteljesen vág neki Izlandnak, és menet közben, 37 óra imbolygás után kiköt a feröeri fővárosban, Tórshavnban is.

Az Óriás és a Trollasszony kősziklája az Atlanti-óceánban Forrás: Lantos Gábor

Amikor 2011-ben először jártam a föld eme bársonyos szegletében, ezzel a hajóval mentem. Nem állítom, hogy ez volt életem legnagyobb élménye, már csak azért sem, mert az út felénél kitörő tengeri vihar úgy dobálta a negyven kamiont és kéttucatnyi autóbuszt is magába fogadó vasmonstrumot, mintha az egy gyufásdoboz lenne. Aztán egyszer csak kitisztult az ég, sima lett a tenger, és hajnali ötkor méltóságteljesen siklottunk be a kikötőbe Tórshavnban.

Ha nem jön az autóbusz, hívd a buszfelelőst

Innentől kezdve egyik ámulatból a másikba estem. A szigetek között autóbusszal és hajókkal biztosítják a (tömeg)közlekedést. Minden busz oldalán egy név és egy telefonszám állt. Kérdeztem, ez meg mi? A vonalak „felelőse", akit – hogyha késne a járat – fel lehet hívni és érdeklődni, hogy mi a helyzet. Ritkán, de előfordul, hogy a buszvezető elalszik, ennek ugye leginkább akkor van jelentősége, ha indul a repülőnk Vágarból. A telefonon történő érdeklődés (riasztás) azonban sokszor célba talál, s előbb-utóbb megérkezik a jármű. Nagyon sokat buszoztam Feröeren, de egyszer sem kellett telefonálnom, a modern járművek egyszer sem késtek.

Pillanatkép a Feröer, vagyis a Juh-szigetekről Forrás: Lantos Gábor

Aztán eljutottam egy igazi feröeri vacsorára is. Ehhez persze az kellett, hogy 2013-ban újabb látogatást tegyek Feröeren, s ekkor már a szigeteken futballozó Turi Géza és Gángó András (mindketten kapusok) régi ismerősként köszöntsenek. A traktát Gángó szervezte egy hóviharos márciusi estén, amikor a vendéglátó feröeri gazda bálnaszalonnát, bálnazsírt, rákokat, halakat és egy egészben főtt birkafejet varázsolt az asztalunkra. Utóbbinak a kék szeme is a helyén maradt, a házigazda át is szúrta egy villával, hogy aztán a számba vehessem. Ma már tudom, hogy heves fejrázásommal kicsit megsértettem őt, de képtelen voltam lenyelni az egyben főtt birkaszemet. Örökké hálás leszek Turi Gézának, hogy a helyzetet megmentve megette a helyiek által imádott s a vendégeknek tartogatott csemegét.

Az egyben főtt birkafej és a birkaszem sem maradhatott le a tányérról Forrás: Lantos Gábor

A feröeri bajnoki családi esemény

Sportújságíróként persze kíváncsi voltam egy feröeri bajnoki labdarúgó-mérkőzésre, és 2013-ban szerencsés időpontban érkeztem újra a szigetekre, hiszen jelenlétem alatt rajtolt a helyi labdarúgó-bajnokság. Természetesen a legjobban az érdekelt, hogyan focizik a Vikingur, amelynek meseszerűen bájos stadionja Gøta városában található (itt él Turi Géza és családja). Kezdem a végével. A Vikingur-Runavík meccs lefújásának pillanatában az összes hazai futballista gyermeke azonnal a pályára rohant, ünnepelve a 2-1-es hazai győzelemmel végződött találkozón valóban remekül focizó apukákat. Ebből a jelenetből is látszik, hogy Feröeren egy első osztályú futballmeccs megtekintése családi esemény.

A 90 perc alatt a négy évszakból három is tiszteletét tette a stadionban. A meccs ragyogó kék ég alatt, erős napsütésben kezdődött, a pulcsi szinte lekívánkozott az emberről. Félidőben a tavasz őszre váltott, és elkezdett esni az eső. A második játékrészben a szél keresztbe fújt a pálya felett, majd a lefújás pillanatában heves havazásban szorongatta mindenki a magyar kapus, Turi Géza kezét.

Egy futballpálya Feröeren Forrás: Lantos Gábor

Ha van valami, ami Feröeren megjósolhatatlan, az az időjárás. Itt ugyanis tíz perc alatt olyan változások következhetnek be, amit szinte el sem tudunk képzelni. Jellemző a helyzetre, hogy a múlt héten a Vikingur két nap alatt ért haza Tromsøből Gøtába, mert a szigeteket hatalmas ködfelhő borította, és a repülőgép nem tudott leszállni. Ez arrafelé mindennapos eset. Amikor a francia labdarúgó-válogatott repülője egy Eb-selejtező előtt négyszer kísérelte meg a leszállást, a gall sztárok közül többen közölték, hogy ezen a helyen nem hajlandóak pályára lépni.

Letették a névjegyüket

2011 szeptemberében az olaszok vizitáltak Eb-selejtezőn Tórshavnban, és a taljánok kínkeservesen nyertek 1-0-ra úgy, hogy a 90. percben egy feröeri csatár egy az egyben vezethette az olaszok kapujára a labdát. Ez a ziccer tehát kimaradt, de a feröeri válogatott apró lépésekkel közelít Európa középmezőnyének alsó régiója felé – oda, ahol jelen pillanatban a magyar válogatott is tanyázik.

A fővárosi stadion éppen most újult meg, itt játszanak majd a magyarok október 14-én este. Kvalifikációs mérkőzésen kapott már ki a szigeteken a finn és az észt válogatott is, utóbbi éppen abban a sorozatban, amikor az észtek pótselejtezőt játszhattak. Ezen a nyáron pedig a Vikingur is végleg letette a névjegyét, és történelmet írva jutott a selejtező harmadik fordulójába.

Nehéz próbatétel előtt a magyar válogatott

Végül álljon itt az a pár mondat, amelyet a 2002-ben a ZTE csapatával magyar bajnok Turi Géza mondott tavaly a magyar futball állapotáról: „A magyar válogatott évtizedek óta ugyanazt az utat járja be. A kvalifikációs sorozatok elején jól indul, mindig magasra csap a reménykedés lángja, hogy a végén helyreálljon a rend, és maradjon a keserű valóság. Tudom, hogy most is óriási a reménykedés. A futballunk akkor tudna egyről a kettőre jutni, ha végre sikerülne a kijutás egy világ-, vagy egy Európa-bajnokságra. Ebben az esetben biztosan felfigyelnének ránk komolyabb klubok is. Amíg ez nem történik meg, marad a reménykedés."

Turi Géza, a Vikingur magyar kapuvédője Forrás: Lantos Gábor

A kiváló kapuvédő szavai ma is aktuálisak. A helyzet másfél év alatt semmit sem változott. És ezt egy olyan sportember mondta, akinek ezen a héten és a jövő csütörtökön is dolga lesz ott, ahová a Ferencváros és a Győr már el sem jutott: a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójában.

A Feröer-szigetekről korábbi beszámolónkat itt olvashatják.