Vigyázzon a napszemüvegben mobilozó majommal!

Majom Bali
Vágólapra másolva!
Jó sorsom Balira vetett pár napra, a kinti egynapos munka után jólesett turistáskodni is egy csöppet. Uluwatu temploma volt az egyik célpont, amely nemcsak a csodálatos panoráma maradt emlékezetes, hanem három majomtámadás miatt is. Ott ugyanis a szokásosnál mohóbb, szemtelenebb makákók élnek, jelentős számban. 
Vágólapra másolva!

Balin talán Tanah Lot a legnépszerűbb templom a turisták számára, de Pura Luhur Uluwatu is bőven megér egy kitérőt (az ulu jelentése „szárazföld vége”, a watu pedig szikla a helyi nyelven, ami egészen más, mint az indonéz). A templom a 10. vagy a 11. században épült, egy jávai hindu szerzetes jóvoltából, és Bali szigetét hivatott megvédeni a gonosz démonoktól.

Amitől viszont nem védi meg a gyanútlan turistát, az az enyveskezű majmok hada.

Még jó, hogy figyelmeztetik az embert belépéskor, így csak napi 100-200 drága tárgyat csennek el a fürge makákók a viszonylag kis területen.

Egy ideges, egy meg szunyókál Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Munka miatt jutottam el a szigetre, de jutott idő egy kis kalandra is: nem lehetett kihagyni a magas sziklaszirtre épült szakrális helyet, amely mellett több száz méteres sétaút vezet. Pazar panoráma, alattunk a mélyben dühöngő, hullámzó Indiai-óceán, az egyik oldalon szakadék, a másikon pedig egész majomregiment várt.

Elviselhető a panoráma Forrás: Origo, Kalmár Csaba

A legtöbb európai turista egyáltalán nem látott még szabadon kószáló majmot, de ha mégis, ennyit egy rakáson biztosan nem. A bejáratnál feliratok figyelmeztetik őket, hogy vigyázzanak értékeire, és bent is vannak őrök, akik rászólnak a bóklászókra, hogy ne menjenek közel az állatokhoz, mert pórul járhatnak.

Nagy a kísértés

A baj mégis gyakran megtörténik, mert a napfényben megcsillanó kamera, a szemüveg, a kistáska, a fémdobozban lötyögő ital őrült izgalmas dolog a majmok számára, és lényegesen gyorsabbak, mint a vakációzó, amúgy is lelassult ember.

Veszélytelennek tűnik, de ez csak trükk, álca! Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Egy óra alatt három majomtámadást is megfigyelhettünk.

Az első itt van alább videón, az látszik rajta, hogy egy turista napszemüvegét eltulajdonítja egy majom, büszkén pöffeszkedik vele, majd amikor a meglopott férfi ügyesen visszacseni, a majom rátámad. Ez az attak már sikertelen volt, utána már én lettem volna a célpont, ha nem ugrom odébb a vicsorgó fogsor elől.

Ellopja a szemüveget, de igen dühös, amikor a tulaj visszaveszi

Kicsivel később egy magyar kolléga fejéről kapta le egy makákó a szemüvegét. Egy speciális, 200 ezer forintért készített, 11 dioptriás darabról volt szó, így érthetően elkeseredett az áldozat –

nemcsak hogy drága volt, de nem is látott nélküle semmit.

Egy 80 év körüli parkőr jelentkezett, hogy visszaszerzi a szemüveget, de a bottal történő hadonászással csak annyit ért el, hogy az ideges majom kimászott a szakadék legszélére, ott harapdálta mogorván a szerzeményt.

Egy másik majom szemüveget rágcsál komótosan

A kolléga elszántan megpróbált volna utánamenni, de visszatartottuk: nem lett volna szerencsés egy 70 méter magas szakadék szélén megbirkózni a majommal, különösen úgy, hogy nem látott semmit a szemüveg nélkül. Ezt végül addig rágta a majom, hogy kiestek a lencsék, bele a háborgó tengerbe, a keret pedig szanaszét hullott, így már nem is volt értelme folytatni a harcot.

A korlát rései közül is kiugranak Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Büntet vagy jutalmaz?

Egy másik magyar is majdnem pórul járt húsz méterrel odébb, ő épp az új iPhone-ját nézegette, amikor egy majom szemből érkezvén megpróbálta kivenni a kezéből. Dulakodtak egyet, mire a hátára ugrott lesből egy másik, amelyik a szemüvegre pályázott. Azt nem tudta elvinni, de a drága telefont igen: villámgyorsan felszaladt egy fára, és mohón rágni kezdte a készüléket.

Látvány, az van Forrás: Origo, Kalmár Csaba

A botos öregúr ebben az esetben pláne nem lett volna segítség, ahogy korábban is csak annyit értünk el vele, hogy elkergette és még jobban felbőszítette a majmot. Viszont előkerült valahonnan egy parittyás ember, egy másik parkőr, aki csúzlival kezdte lőni a tolvajt.

Vigyázzunk velük! Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Ezzel nem ért el jelentősebb sikereket, de aztán gyümölccsel kezdték hajigálni a makákót, mire az végre elengedte a telefont. A készülék nyálas lett, taknyos lett, meg is csócsálta a majom, de működött.

A rendszer részsikereket hoz ugyan, viszont az extra banánadaggal csak motiváltabbak lesznek a környékbeli majmok.

Megtanulják, hogy ha ellopnak valamit, akkor finom eleségért vissza lehet cserélni.

Nem mind gazfickó, sokan csak egymással dulakodnak

A drága szemüvegétől megfosztott kolléga természetesen eltette a belépőjegyét (talán 30 ezer rúpia volt, bő 600 forint), hogy a magyar biztosítónak felmutassa, de kilépéskor még kért a portán egy igazolást, miszerint őt meglopták a parkban. Ilyesmit nem adtak, ellenben javasolták, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, ismeretlen tettes (vagy majom) ellen.

Ő egy békésebb teremtés

Zsörtölődni, dühöngeni viszont nyilván értelmetlen. Valószínűleg nincs semmi okunk háborogni, mert a majmok régebb óta élnek ott a környéken, mint az emberek, tehát csak fényes kütyükkel felszerelkezett betolakodók vagyunk.

Mindenesetre azt regélik, hogy az erdőben él egy öreg makákó, akinek még jár a digitális, LED-es karórája, néha bekapcsolja az MP3-lejátszóját, és ha bántja a szemét a naplemente fénye, akkor feltolja az Armani napszemüvegét... Ha pedig késik a banánvacsora, intéz pár haragos hívást egy frissen elcsent hatos iPhone-ról.