Ennél különlegesebb tó kevés van a világon

To Sua Ocean Trench, Szamoa
Vágólapra másolva!
Egy vulkánkitörés hozta létre, most turisták ereszkednek le oda úszkálni.
Vágólapra másolva!

Szamoa, hivatalos nevén Szamoai Független Állam két nagy és nyolc kisebb szigeten terül el, a Csendes-óceán délnyugati részén. A 20. század fordulóján háromhatalmi egyezmény osztotta Szamoát két részre: a szigetcsoport keleti fele az Amerikai Egyesült Államoké lett, ez a mai Amerikai Szamoa. A nyugati szigetek akkor Német Szamoa lett.

Két Szamoa, egy nép

Nyugat-Szamoa 1962-ben független lett, és barátsági szerződés írt alá Új-Zélanddal. A Csendes-óceán térségében Szamoa vált elsőként független országgá. Az 1997-es alkotmánykiegészítés megváltoztatta az ország nevét Nyugat-Szamoáról Szamoára.

A két Szamoán ugyanaz a nép él, ugyanazt a nyelvet beszélik, de kultúrájuk mára erősen különbözik. Amerikai Szamoáén például amerikai futballt és baseballt játszanak, míg Nyugat-Szamoán rugbyt és krikettet.

Dátumugrás oda-vissza

1892-ben a dátumválasztó vonal nyugati oldaláról a keletibe lépett át az ország. 2011-ben azonban fordítva tett, így Szamoán kimaradt a 2011. december 30-ai, pénteki nap, ugyanis december 29-én éjfélkor új időzónába lépett az ország, így 29-e után 31-e következett. Az időzónaváltás indoka az Ausztráliával és Új-Zélanddal való kereskedelem elősegítése volt. Az alkalmazottak megkapták pénteki bérüket, a bankok viszont nem számolhattak fel kamatot a pénteki napra. Érdekesség, hogy Amerikai Szamoa nem tért át másik időzónába.

A 190 ezer fős országba tavaly 129 ezer turista érkezett, így a turizmus mára már több mint a negyedét állítja elő a szigetek bruttó hazai termékének. A látogatók elsősorban a fehér homokos strandokért keresik fel a csendes-óceáni államot, de a vulkanikus szigeteken vannak egyéb látnivalók is.

Egy vulkánnak köszönhetik

Az egyik ilyen nevezetesség a To Sua Ocean Trench, ami nagy lyukat jelent magyarul. A tiszta vizű tavacska akkor keletkezett, amikor egy vulkánkitöréskor beomlott a talaj. A 30 méteres mélységbe egy létrán juthatnak le a turisták fejenként 15 dollárért (4300 forint), a gyermekek pedig 6 dollárért (1700 forint).

Forrás: Flickr/Simon_sees

Az Upolu sziget déli részén, Lotofaga falu mellett található tó több csatornán keresztül kapcsolódik az óceánhoz. Sós vize ezért soha nem szárad ki. Ha valaki arra jár, ne felejtsen el valamit a lábára húzni, mielőtt leereszkedne, mert a létra csúszhat.

Forrás: Flickr/Dave Lonsdale

A kövér utasok készüljenek fel arra is, hogy sovány társaiknál többet fizetnek majd a repülésért, ha Szamoa nemzeti légitársaságával repülnek. A Samoa Air ugyanis – a világon elsőként - nem fix árat kér egy ülésért repülőgépein, hanem kilogrammonként rögzített árat, amely ráadásul az út távolságának függvényében is változik 1 dollártól 4,16 dollárig. Az utas bediktálja a testsúlyát, amelyet aztán a repülőtéren ellenőriznek a becsekkolásnál.

Forrás: Flickr/NeilsPhotography
Forrás: Flickr/Francesco Supertramp
Forrás: Flicr/travelinsider
Forrás: Flickr/Dave Lonsdale

Egy videót itt nézhet meg a különleges tóról.

Az óceániai térségben Fidzsiről korábban itt írtunk beszámolót, Új-Kaledóniáról itt, Vanuaturól pedig itt. Egy hátizsákos kirándulás történetét Bora Borába pedig itt olvashatja el.

Van egyébként egy némiképp hasonló strand Mexikóban is, de azt bomba formálta. Erről az alábbi képre kattintva találja meg cikkünket további látványos fotókkal.

A Playa del Amor (Hidden Beach) a Marieta-szigeteken, Mexikóban (Kattintson a képre!) Forrás: Vallarta Adventures