Brutális szállásárak az amerikaiak szent fociünnepén

Houston
Látványos és modern a belváros
Vágólapra másolva!
Közeleg Amerika kedvenc napja, amikor fiatal és öreg, demokrata és republikánus együtt izgul a Super Bowl miatt. Az év legnagyobb sporteseményének idén Houston ad otthont, a szállodaárak az egekben, a hisztéria óriási. Február 5-én várhatóan közel 120 millió amerikai szeme fog Texasra szegeződni, és további tízmillióké a világ más részéről.
Vágólapra másolva!

Houston az amerikai álom tökéletes megtestesítője. 1836-ban, abban az évben, amikor Texas kikiáltotta Mexikótól való függetlenségét, egy ingatlanokkal foglalkozó testvérpár földet vásárolt az új ország egyik folyója mellett. Tervük egyszerű volt: várost akartak alapítani.

Akkora, mint három Budapest

Sam Houstonról, a függetlenségi háború hős vezéréről nevezték el a helyet. A föld iránt érdeklődő telepesek hozták magukkal a rabszolgáikat, virágzásnak indult a gyapottermesztés. Ráadásul Houston remekül megközelíthető város volt, így hamar kereskedelmi és vasúti központtá vált.

Tipikus amerikai metropolisz Forrás: Flickr/Sarath Kuchi

De elég a történelemből. Mára Houston az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városává nőtte ki magát. A 2014-es népszámlálás szerint több mint 2,2 millióan lakják. Jellemző az amerikai méretekre, hogy a város

három budapestnyi területen fekszik, felhőkarcolók tucatjaival a belső részeiben.

A legek közül néhány: itt tartják a világ legnézettebb rodeóját, itt épült a világ legelső olyan zárt stadionja, amelyben több sportot is űztek. A Houston Szépművészeti Múzeum a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény az Egyesült Államokban, de Neil Armstrong legelső szava is Houston volt, miután landolt a Holdon.

Így fest egy amerikai nagyváros este Forrás: Flickr/Katie Haugland Bowen

Apropó, űrkutatás. 1961 óta működik a városban a NASA kiemelkedően fontos kutatóbázisa, a Johnson Űrközpont. Fő kutatási területe az ember űrbe küldése. Ezért lett híres (vagy inkább hírhedt) az Apollo-13 fedélzetén elhangzott mondat:

A szöveg eredetileg nem így hangzott, mert egyrészt nem magyarul mondták, másrészt az 1995-ös, az Apollo-13 történetét feldolgozó filmben rosszul adták Tom Hanks szájába a szavakat. A világ azóta is a hollywoodi változatot idézi kisebb-nagyobb, de mindenképpen váratlan gondjai lefestésére.

Az Apollo-program szkafanderei a NASA múzeumában Forrás: Bilderberg/Kunz, Wolfgang/Bilderberg/La Phototheque/Avenue Images/Wolfgang Kunz

Sörösdobozház és böfögőgomb

Houston azonban nemcsak a Space Cityből áll, híresen erős a gasztronómiája is. Tízezer étterme hetven országot és térséget képvisel, többen Amerika gasztromennyországának tartják. A felmérések szerint

a houstoniak magasan vezetnek a heti étteremlátogatások számában,

a kedvező árak és az elképesztő választék tehát megteszi a hatását.

A kultikus helyeken szájról szájra terjedő, titkos menükből válogathatunk, de kipróbálhatjuk például a Cheetos burgert is, amelyik úgy néz ki, hogy a jól ismert chipsszel megszórják a bucit, majd nyakon öntik sajtszósszal. Azt hiszem, nem ez fog Houstonba vonzani, de a helyiek bizonyára szeretik, ha ilyen hírét keltették.

A híres Cheetosszal szórt burger Forrás: Flickr/Burger Bytes

És ha már az étel-italnál tartottunk: egy John Milkovisch nevű houstoni férfi 18 évig építette sörösdobozokból álló házát, közel ötvenezer darabot használt fel hozzá. A legenda szerint a söröket maga a mester fogyasztotta, de

18 éven át napi hét-nyolc doboz sört inni kicsit erősnek tűnik.

Vagy én vagyok puhány.

Egy másik városi legenda szerint egy kerámiadoboz van valahol Houston alatt elásva. A dobozban található kulcs egy New York-i ékszeresdobozt nyit.

A városnak van egy „böfögő” gombja is a Preston híd sétányán, ha megnyomjuk, buborékok tolulnak a Buffalo Bayou folyó felszínére a híd alatt. Valaki itt nagyon ráér.

Mr. Milkovisch újraértelmezte a doboz/ház kérdését Forrás: Flickr/Nicolas Henderson

Houston máskor is érdekes

Nemsokára tíz meg tízezer kéz nyomkodja majd a böfögőgombot, hiszen a Super Bowl miatt rengetegen keresik fel a várost. Ilyenkor a szállodák telt házzal futnak, négy- és ötcsillagos hotelt szinte már nem is találni, de

az alsóbb kategóriás helyekért is prémiumárakat kérnek.

Míg áprilisra 15-20 ezer forinttól tudtam volna szobát foglalni, február 5. környékén 50 ezer forint/fő/éj alatt már nem is láttam semmit. Sőt, inkább a duplájával kell számolni a két- vagy háromcsillagos szállásoknál is. A Booking.com adatai szerint a közel félezer szálláshely alig tíz százalékában van még szabad szoba.

Látványos és modern a belváros Forrás: Flickr/Norm Lainer

Természetesen óriási verseny folyik a rendezés jogáért. A 2015-ös döntő nagyjából 719 millió dollárt hozott Phoenix környékének, New Jersey 600 millióval zárt 2014-ben, míg New Orleans 480 millió dolláros bevételről számolt be a 2013-as döntő megrendezése után.

Az éttermek, autókölcsönzők, wellnessek, kaszinók repesnek az örömtől,

ha az év meccse hozzájuk jön.

Jelenet egy korábbi Super Bowlról Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Szakértők szerint azonban ennél kicsit árnyaltabb a kép. Egyrészt a kiadások is megnövekednek, másrészt sok turistát elijeszt a tömeg, a telt házas szórakozóhelyek, a tömegközlekedés akadozása, valamint az a tény, hogy nagyjából százezer futballőrült ordítja végig az egész napot a belvárosban.

Szóval, ha Houston híres természetrajzi múzeuma, az állatkert, a gyerekek múzeuma, esetleg az űrkutató bázis látogatóközpontja érdekelne bennünket, ne február 5-re vegyünk repülőjegyet. Az Egyesült Államok első hindu templomát is megnézhetjük máskor, és a város alatt húzódó, hét mérföld hosszú gyalogos alagútrendszer is túlságosan zsúfolt a Super Bowl idején.

Az NRG Stadium ad otthont az idei Super Bowlnak Forrás: AFP/Thomas B. Shea

Ha azonban az amerikaiak szent sportünnepére vagyunk kíváncsiak, akkor hajrá. Drága lesz, tömeg lesz, de a hangulat garantált.

A Sport1 élőben közvetíti az 51. Super Bowlt, felvezetésképpen egy Trash Talk Extra jelentkezik 10 órától. Éjféltől a helyszíné a szó, Houstonból Faragó Richard és a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Bencsics Márk kommentál.