Akár DiCaprio házában is megszállhattam volna

palm springs
Leonardo DiCaprio háza
Vágólapra másolva!
Egy város a sivatag közepén, amely ismét a fénykorát éli mint a sztárok közkedvelt második otthona. Ide vonulnak el a gazdagok és szépek a szürke, esős ősz meg a hideg tél elől. A lakóiról és építészetéről híres Palm Springsben jártunk.
Vágólapra másolva!

Joggal kérdezheti bárki, mégis mi vonzza a hírességeket a sivatag közepére? Az okokat nem kell sokáig kutatni. A 20-as, 30-as években a Hollywoodban dolgozó színészekre a kétórás szabály volt érvényben. Vagyis folyamatosan elérhetőnek kellett lenniük, ha pedig behívták őket, két órán belül meg kellett jelenniük a forgatáson.

Az ég itt szinte mindig ragyogó kék Forrás: Kisgyörgy Éva

Palm Springs ideális volt ebből a szempontból, hiszen mindössze ennyi idő kellett, hogy egy teljesen más világban találják magukat: a télen is csodálatos klímájú sivatagban, ahol

az év 350 napján ragyogó napsütésre ébredhetünk.

Chaplin is ide járt vakációzni

A hegyekkel övezett, szélvédett sivatagi terület jótékony hatása szűkebb körben már a múlt század elején ismert volt. Tbc-betegek gyógyítására szakosodott kórház működött itt, amely a jótékony száraz levegő miatt települt a pálmafákkal ékesített völgybe. Az első kuncsaftok egyike újságíró volt, és innentől nem volt megállás. A különleges klíma híre futótűzként terjedt.

Minden irányban hegyek magasodnak Forrás: Kisgyörgy Éva

1927-ben már megnyílt az első hotel, az El Mirador, amely csodás fekvésével és úszómedencéjével sztárok tucatjait vonzotta a településre. Itt vakációzott például

Johnny Weissmuller, Charlie Chaplin, Albert Einstein és Salvador Dali.

A filmsztárok hamarosan nem elégedtek meg azzal, hogy néhány napot a szállodában töltenek. Saját házakat kezdtek építeni, aminek következtében az 50-es években a modernista építészet elképesztően gazdag tárháza jött itt létre.

Egy Palm Springs-i gyöngyszem, a házat 1937-ben tervezte Richard Neutra Forrás: Flickr/IK's World Trip

De hogy kerültem én ide?

Ennek meglehetősen kacifántos története van. Úgy kezdődött, hogy tavaly ősszel végigvezettem a 66-os úton, és úgy bejött a roadtrip életérzés, hogy legszívesebben folytattam volna Los Angelesből tovább észak felé, végig a tengerparton, de sajnos akkor nem volt rá időm.

Aztán januárban a blogom olvasói megszavazták, hogy nyáron Alaszkába utazzak. A repjegyet keresve kiderült,

úgy járok a legjobban, ha Los Angelesbe veszem meg a transzatlanti jegyet.

Már akkor motoszkált a fejemben a gondolat, hogy kombinálnom kellene Alaszkát a Seattle-Los Angeles úttal. Egy másik érv is szólt emellett, tavaly ősszel ugyanis egyéves nemzeti park bérletet vettem, így azt most még fel tudtam használni.

A közelben van a Joshua Tree Nemzeti Park Forrás: Kisgyörgy Éva

Közben márciusban elrepültem a Karib-szigetekre, és Guadaloupe felé szállva az Air France magazinjában

láttam egy zseniális cikket Palm Springs modernista építészetéről.

Azonnal eldöntöttem, ezt útba ejtem. Volt benne szó egy úrról, aki építészeti túrákat vezet, de az elérhetőségét nem írták meg.

Majd áprilisban Amszterdam következett a tulipánok miatt, ahol egy hajókiránduláson megismerkedtem egy Párizsban élő amerikai hölggyel, akivel kitárgyaltuk az utazási terveinket. Amikor Palm Springshez értem, közölte, hogy az egyik legjobb barátnője az ottani turisztikai hivatalnál dolgozik, ő biztos össze tud kötni az építészeti sétákat vezető úrral.

Ezeket a modernista remekműveket látnom kellett Forrás: Kisgyörgy Éva

Palm Springs egy élő építészeti múzeum

Szóval így történt, hogy Palm Springsben az első reggel ugyanaz a Robert Imber várt rám a recepción, aki az Air France cikkében szerepelt. Egy egész délelőttön át furikázott velem a városban, hogy megmutassa a szenzációs házakat, amelyek

a legnevesebb építészeti magazinok oldalain szerepelnek.

Rögtön a túra elején kiderült, hogy legnagyobb sajnálatomra a lakásokba nem tudunk bejutni. A nyár derekán ugyanis a tulajdonosok nem laknak itt.

A házakat ilyenkor kertészek, gondnokok tartják rendben, a telet itt töltő jómódú háztulajdonosok csak az ősz közepén kezdenek visszaszállingózni. Akkor a mostani nagyjából ötvenezres létszám százötvenezerre duzzad a városban. Télen egy hasonló túra keretében néhány házba be is lehet térni, Robert ugyanis igen kiterjedt ismeretségi köre segítségével ezt is meg tudja szervezni.

Robert Imber, a Palm Springs-i építészet szerelmese Forrás: Kisgyörgy Éva

Nem kellett messze mennünk, hogy máris elkezdődjön a túra. A szálloda, ahol megszálltam, maga is építészeti érdekesség legendás múlttal. Megszállt itt Elvis Presley, Dean Martin vagy épp Sammy Davis Jr. is.

A Caliente Tropics a 60-as években épült, trópusi stílusú, úgynevezett tiki autósmotel,

amelyből nagyon kevés maradt meg mára, és amely építése idején forradalmi újdonság volt.

Korábban ugyanis elsősorban az elit utazgatott, és számukra grandiózus, elegáns hotelek épültek fényűző előterekkel, egyenruhás londinerekkel, süppedős szőnyegekkel. A baby boom nemzedék megjelenésével, az utak fejlődésével a középosztály is elkezdett utazgatni, és ők már egészen más igényekkel érkeztek.

A kocsik tele voltak vidám, hangos gyerekekkel, a fiatal szülők pedig nem igényelték az eleganciát. Megfizethető szállást kerestek, amely előtt leparkolhatták az autót, és nem kellett sokat cipekedni. Így születtek meg az autósmotelek, amelyekben minimális a személyzet.

Autósmotel trópusi mintára Forrás: Kisgyörgy Éva

A család megkapja a kulcsot, és innentől kezdve önállóan intézi a dolgokat a csomagcipeléstől a parkolásig. Magát a tiki stílust azok a katonák hozták divatba, akik a világháborúban trópusi területeken harcoltak, és beleszerettek az ottani motívumokba.

Alighogy felújították, leégett

A modernizmus előtt Palm Springsben a spanyol építészet volt divatban. Ennek legfontosabb példája a Sivatag hajója nevű ház. Az 1936-ban tervezett épület egy Los Angeles-i építészeti magazin (California Arts and Architecture) címlapján is szerepelt. Amikor Robert megmutatta a képet, csodálkozva láttam, hogy

akkoriban alig pár tucat ház állt a városban,

szinte az egész terület sivatag volt még. Csak 1938-ra nőtt meg annyira a lakosok száma, hogy már városnak lehetett nevezni a települést.

Itt még a bank épülete sem akármilyen Forrás: Kisgyörgy Éva

Trina Turk divattervező házába se jutottunk be, de egy újságcikk révén mégis megtudhattam, milyen az enteriőr. Le a kalappal a tulajdonosok előtt, akik

kétszer is mindent elkövettek, hogy ez az építészeti emlék megmaradjon.

1990-ben vásárolták meg az akkor igen lerobbant házat, és nagyon ügyelve a korhű részletekre, visszaállították eredeti állapotára.

A sivatag hajója Forrás: Kisgyörgy Éva

Alig végeztek a felújítással, eddig ismeretlen okokból szinte teljesen leégett az egész épület. Még ekkor sem csábultak el a könnyebb megoldás irányába. Ahelyett, hogy felmarkolták volna a biztosítótól kapott pénzt, és valami modern villát építettek volna, előtúrták a régi terveket, és újraépítették az egészet az eredetivel teljesen megegyező formában.

A kert felé néző fal csupa üveg

Sokan azért költöznek Palm Springsbe, mert a sivatag „beszél” hozzájuk, szeretik figyelni annak változását az évszakok során. Számukra

a legjobb negyed az Indián kanyon nevű városrész,

ahol remek kilátás nyílik a San Jacinto-hegyre. Itt minden ház a század közepén divatos modernista stílusban épült. Kívülről nagyon egyszerűek, a többnyire földszintes házak falainak fehérségét csak egy-egy sárga, fekete vagy épp rózsaszínű ajtó töri meg. Ez utóbbinak saját Instagram rajongói oldala és hashtagje is van.

A rózsaszínű ajtó, az Instagram sztárja Forrás: Kisgyörgy Éva

Az egyszerű falak mögött neves designerek által tervezett elegáns, de nem hivalkodó bútorokkal berendezett szobák vannak,

a házak kert felé néző oldala pedig mindig csupa üveg.

Így a nappaliból a házak mögött kialakított úszómedencére, golfpályára látni, no és a hegyre meg az ég felé törő pálmafákra.

A széles utcák csodálatos nyugalmat árasztanak, a csendet csak néha töri meg a fűnyírók zaja. A házak előtt soha nem látni nagy terepjárókat, sőt drága sportkocsikat sem, errefelé inkább a régi autómatuzsálemek divatosak.

Itt nem a terepjáró a menő Forrás: Kisgyörgy Éva

Nagyon hangulatos a Twin Palms negyed is, ahol minden ház előtt áll két pálmafa. Ezen a környéken már nemcsak a nagyon gazdagok, de

a felső középosztály is tudott házat vásárolni.

Érdemes egy kört tenni a Vista Las Palmas negyedben is, ahol szintén számos építészeti remekművet találunk.

Az egyik a Kaufmann Desert House, amelyet az a Kaufmann család építtetett, amelynek az amerikai építészet egy másik jelentős alkotását is köszönhetjük. A pennsylvaniai Fallingwatert, a vízesésre épült házat Frank Lloyd Wright, a Palm Springs-i épületet pedig Richard Neutra tervezte 1946-ban.

Kaufmann Desert House Forrás: Kisgyörgy Éva

A lakosság egyharmada meleg

Frank Sinatra volt az egyik első hollywoodi sztár, aki házat építtetett Palm Springsben, gyorsan trendet teremtve a kortárs hírességek körében.

A legendás, zongora formájú úszómedencével ellátott épületet

bárki kibérelheti esküvőkre, vacsorapartikra vagy akár nyaralásra is, már ha hajlandó napi 1950 dollárt (554 300 Ft) fizetni érte.

Ha nem is bérelhető ki, de a forró nyári szezon kivételével bármikor látogatható Elvis Presley háza, a House of Tomorrow, ahol az énekes 1966-ban a nászútját töltötte.

Elvis Presley egykori otthona Forrás: Kisgyörgy Éva

De a fent említetteken kívül még számos híresség élt itt, például Marilyn Monroe, Dean Martin, Joan Collins, Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Kirk Douglas.

A 90-es évektől ismét nagyon sikkes a városban házat fenntartani.

Építészetért rajongó alkalmi idegenvezetőm Leonardo DiCaprio házát, a Dinah Shore Residence-t mutatta meg nekem, amely napi 4500 dollárért (1 279 000 Ft) szintén kibérelhető.

Leonardo DiCaprio háza Forrás: Kisgyörgy Éva

Egy felmérés szerint Palm Springs lakosságának egyharmada meleg. A homoszexuálisok el tudnak vonulni a kíváncsi szemek elől, és mindenféle

atrocitás nélkül élhetnek ebben a kifejezetten liberális városban.

Innen indult a világszerte ismert Fehér partik mozgalom, és a hollywoodi sztárok mellett az átlagnál jobb módú, a szép építészetre, designra mindig is fogékony meleg közösség sokat tett azért, hogy Palm Springs divatba jöjjön. A jelenlegi polgármester is meleg, akárcsak két elődje.

A városháza természetesen szintén építészeti remekmű. A bejárat előtti terasz tetején például lyukat hagytak a pálmafáknak, hogy továbbra is kedvükre nyújtózhassanak az ég felé. Errefelé ugyanis nem fakivágásokkal kezdik az építkezéseket, inkább felhasználják a növényeket a design részeként.

Nem vágják ki a fákat, inkább beépítik a designba Forrás: Kisgyörgy Éva

Robert láthatóan lubickolt az idegenvezető szerepben. Imádja a városát, az építészetet, és még annál is jobban szeret beszélni róla. Nemrég egy bulin összefutott néhány régi kuncsaftjával, akik

az ő építészeti túrája után döntötték el, hogy házat vásárolnak Palm Springsben.

Az egykori ügyfelek már meg is alakították a „Blame it on Robert” (Robert az oka) klubot.

Egyelőre sajnos nem úgy áll a helyzet, hogy csatlakozhatnék a klubhoz. Pedig Robert engem is meggyőzött arról, hogy Palm Springs fekvése, klímája, építészete és pezsgő társadalmi élete rendkívül vonzó. És az sem kétséges, hogy a sivatagi télnek megvan a maga különös varázsa.