Ez lesz az egyik legmenőbb 21. századi repülőtér

LaGardia repülőtér tervek
Vágólapra másolva!
Lassú, elavult és szörnyű első élmény a New Yorkba érkezőknek, mondta Andrew Cuomo, New York kormányzója az elsősorban belföldi forgalmat bonyolító LaGuardia repülőtérről. Elérkezett az idő, hogy az 1939 óta működő repteret a kor elvárásaihoz igazítsák. 
Vágólapra másolva!

2012-ben a Travel and Leisure magazin az ország legrosszabb repülőterének választotta, az utasok és a légitársaságok pedig már évek óta panaszkodnak, hogy

a Queens városrészben működő LaGuardia repülőtér elavult, túlterhelt és nehezen megközelíthető.

Ráfér a ráncfelvarrás a hatalmas forgalmat bonyolító reptérre Forrás: Flickr/aka Kath

Az ide érkezők elsőként a bumeráng alakú, szétterpeszkedő központi terminált látják meg, ahol alacsony plafonnal, homályos terekkel, szűk folyosókkal találják szembe magukat, és a check-in pultok rendezetlen sorokban fogadják az embereket.

És ilyen lesz 2019-re Forrás: Andrew Cuomo kormányzó irodája

Négy év alatt végzik el a munkálatok első részét

A Fiorello LaGuardiáról (1882-1847), New York egykori polgármesteréről elnevezett légikikötő 2014-ben harmincmillió utast fogadott ilyen körülmények között. A tervek szerint

a repülőtér szűk és kaotikus épületeit lerombolják,

a négy terminál helyére egy nagy terminált építenek, amely 180 méterrel közelebb kerül a légikikötőt árokként körülölelő autópályához. Ezzel több terület szabadul fel a repülőgépek számára a beszállókapuk megközelítéséhez.

Lebontják a régi, sötét és szűk terminálokat, és ilyet építenek helyette Forrás: Andrew Cuomo kormányzó irodája

A tervek szerint az utasok megemelt átjárókon, a gurulópálya felett juthatnak el a beszállás helyszínére. Összességében három kilométernyi kifutópályát hoznak létre az átalakítással.

amely méltó lesz New York városhoz és államhoz" – nyilatkozta Cuomo kormányzó.

A repülőtér közelebb kerül az autópályához Forrás: Andrew Cuomo kormányzó irodája

A munkálatok első része 3,6 milliárd dollárba kerül, és 2019-ig fejeződik be. Az építkezés több ezer munkahelyet teremt, és segíteni fogja a turizmus és a kereskedelem fellendítését.