Forrás: MATTES René / hemis.fr/Mattes René

Egy fess német város pálmafákkal megspékelve

Swakopmund volt a legabszurdabb hely, ahol valaha jártam. A Halott-mocsár pedig csak a ráadás.

Forrás: Kisgyörgy Éva

A makik földjét még nem érte el a turistaözön

Maga az elnök kívánt jó utat a repülőn, és később is csak kedves emberekkel találkoztam.

Fotó: Grimm Balázs - Origo

De miért menjek éppen Tunéziába?

Fegyveres kísérettel látogattuk meg a kis afrikai országot, amely valaha a magyarok kedvence volt.

Forrás: Bucsky Péter

Elmerészkedtünk Tunéziába a véres merénylet után

Sok volt a rendőr mindenfelé, de a főváros és környéke nekünk a barátságos arcát mutatta.

Forrás: Bárány Róbert

Nem tanácsolták, mégis megnéztem Tunézia belsejét

És milyen jó tettem! A madár még jár erre, de turista már nem.

Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

A világ legelszigeteltebb lakott szigetén mindenki rokon

A legközelebbi település 2460 kilométerre van, és hat napig tart oda a hajóút Dél-Afrikából.

Forrás: DRILL 1997 BT/Lantai-Csont Gergely

Egy érdeklődő és elszánt nő kalandjai Afrikában

Szilasi Ildikó több mint tíz éve járja a fekete kontinens országait.

Forrás: Flickr/David Stanley

Hamarosan felfedezhetik a turisták a világ legeldugottabb csodáját

Repülőtér épül Szent Ilona szigetén, ahová most öt napig tart a hajóút.

Forrás: Youtube/comentaYT

Még bordélyházak is vannak rajta

A fél focipályányi szigeten öt kocsma, egy szépségszalon és egy gyógyszertár is működik.

Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Itt szívnak a celebek

Ha el akarja kerülni őket, akkor ne most utazzon oda.

Fotó: Albert Ákos - Origo

Mit keres a sivatag szélén doktor Bubó?

Tunéziában minden trükköt bevetnek a kereskedők, hogy lehúzzák a turistákat, de a látnivalók bőven kárpótolnak. Mi hat nap alatt rohantuk végig.

Fotó: Albert Ákos - Origo

Darth Vader nem lát ki a saját sisakjából

Tudta, hogy Tunéziában még mindig állnak a Star Wars-filmek díszletei? Csak Luke igluját párszor már elvitte a szél, Mos Espát pedig lassan belepi a homok. Ott jártunk.

Forrás: Puskás Zoltán

Marokkó napos oldala

Az első napok megpróbáltatásai ellenére tovább tekertünk 40 fokban, aztán felértünk az Atlasz tetejére.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Marokkó megmutatta a sötét oldalát

Egy kellemes bringás nyaralásnak indult, de kosz és káosz várt ránk az afrikai országban, ahol fényes nappal késsel raboltak ki minket.

Forrás: AFP/Simon Maina

Megnéztem Afrika segglyukát

Dzsibutiban két dolgot szeretnek az emberek: pásztorkodni és katlevelet rágni. Minden drága, látnivaló pedig semmi. A katolikus mise viszont igazi multikulti esemény arrafelé.

Fotó: Bokán Kata

Puszit adtam a vízilónak

Dél-Afrika északi tartományaiban, Limpopóban és Mpumalangában találkoztunk a világ egyetlen szabadon élő, emberbarát vízilovával, és megnéztük, melyik gyümölcstől csíptek be az állatok a Sivatagi show-ban.

Forrás: AFP/Marco Longari

Még most is a Lenin úton járnak

Amikor megérkeztünk Dél-Afrikából Mozambikba, akkor éreztem először, hogy valóban beléptünk Afrikába. Beszámoló egy furcsa országról, ahol a főváros utcáit kommunistákról nevezték el.

Forrás: Vándorboy

Időutazás az áramtalanított országban

Kinek jut eszébe elutazni Bissau-Guineába, ráadásul épp egy katonai puccs után? Vándorboy hátizsákos utazóként már 30 afrikai országot járt be stoppal, így gyorsan túltette magát ezen a kérdésen. Úti beszámoló a 19. századi viszonyok között működő, alig másfél milliós, zavaros múltú és jelenű nyugat-afrikai országról.

Forrás: Molnár Béla Péter

Pucér futam a durbani derbin

A világhírű epsomi derbi dél-afrikai változatán jártunk, ahol a lányok kalapja még nagyobb, a férfiak még elegánsabbak, mint Angliában. A verseny ideje alatt jól megfér egymással az ország valamennyi etnikuma, ám éjfél után, akárcsak a mesében, lehullanak az álarcok, és újra felszínre kerülnek az indulatok.

Forrás: Bokán Katalin

Amikor a víziló szembejön veled az utcán

Van egy falu Dél-Afrikában, az Indiai óceán partján, amely nemcsak a turisták, de a vízilovak paradicsoma is. St. Luciában megtudtuk, miért kell az esti sétához feltétlenül zseblámpát vinnünk magunkkal, miért járnak a zulu asszonyok a tengerhez vízért, és lefotóztuk a nagy ötös képviselőit. 

Forrás: Kisgyörgy Éva

A férj hetente más asszonynál alszik

A kavalkád elképesztő volt: tuareg, fulani állattenyésztők, bella nomádok, rengeteg kecske, birka, marha, szamár, teve. Burkina Fasóban, a világ egyik legszegényebb országában jártunk, ahol a királyok legfőbb gondja az áldozati állatok beszerzése. Ha nincs elég áldozat, nem lesz elég eső, ha pedig nincs elég eső, éheznek az emberek.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Nyalogatják az égő fát, mint más a fagylaltot

A vudu talán a legmisztikusabb dolog, amelyről bennünk, európaiakban csak ködös képzetek élnek. Nincs írott bibliája, titkait beavatott papok és papnők őrzik évszázadok óta, így eszméiről kívülállóként csak felszínes tapasztalatokat szerezhetünk. Elmentünk hát a nyugat-afrikai Togóba és Beninbe, hogy felfedezzük a rabszolgák közvetítésével...

Forrás: Kun-Szabó Mariann

Mit rejtegetnek a csador alatt?

Egyiptomról a legtöbb embernek a piramisok, a hireoglifák és a tengerparti üdülők ugranak be. Hogy milyenek a lakói, arról legfeljebb az arab tavaszról közvetített tévébeszámolók alapján lehet némi fogalmunk, meg persze néhányan buszsofőr, recepciós vagy pincér formájában találkozhattak velük. Nekem két hétig volt lehetőségem ott dolgozni, és...

Forrás: Kisgyörgy Éva

Együtt buliztunk a pigmeusokkal

Egy kis ország, amelyben minden együtt van, amiért az Afrika-utazók lelkesednek. Itt él a földrész gorillaállományának fele, itt található a kontinens legnagyobb tava, innen ered leghosszabb folyója, a Nílus. Nem véletlenül nevezte Ugandát Winston Churchill Afrika gyöngyszemének.

Forrás: Kisgyörgy Éva

De a magyarok a tengerpartra mennek!

Tunézia igen népszerű a magyar turisták körében, hiszen néhány óra alatt elérhető és olcsó. A legtöbben ki sem mozdulnak a tengerparti szállodájukból, pedig egy tíznapos körutazással felkereshetünk hét világörökséget és a filmekből jól ismert, különleges helyszíneket. Az észak-afrikai ország így még télen is érdekes úti cél lehet - feltéve, hogy...

Forrás: AFP/Danile Schneider

A tellemek tudtak repülni

Mali nem tartozik a felkapott turistacélpontok közé, pedig egészen különleges látnivalókat talál itt az utazó. Faluról falura lehet sétálni a dogonok vidékén, sárból készült pompás mecseteket látogathatunk meg, és eljuthatunk a titokzatos oázisba, Timbuktuba is.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Trópusi kirándulás Franciaországban

Réunion csak fél órára van Mauritiustól, de egy egészen más világ: itt nincsenek képeslapszerű strandok, van viszont néhány fantasztikus hegy és vulkán. Franciául beszélnek, euróval fizetnek, és reggelente mindenki friss bagettel a hóna alatt rohangál. Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól keletre fekvő sziget Franciaországhoz tartozik, de úgy néz ki,...

Fotó: [origo] utazás/Vándorboy

Letartóztattak Szomáliföldön

Kinek jutna eszébe, hogy Szomáliföldre utazzon? Hol van az egyáltalán?  Mi van ott? Iszlám szélsőségesek, kalózok, polgárháború, a végítélet napja - gondolja mindenki. Aztán tovább kutakodva lassan túljutunk a sztereotípián, és kiderül, hogy ez nem teljesen azonos Szomáliával.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Mezítlábas zarándokok a forró aszfalton

Mauritiusról a legtöbb embernek a luxusnyaralás ugrik be, pedig ha valaki kifizeti a valóban drága repülőjegyet, a kinti élet már egyáltalán nem drága. Ráadásul nemcsak a strand jelenti az egyetlen programot, mint sok más nyaralószigeten: van itt világörökségi helyszín, színes homokdűnék, lehet oroszlánokkal sétálni vagy a fakír zarándokok...

Forrás: Kisgyörgy Éva

Amikor rád pillant az ezüsthátú gorilla

Élménybeszámoló Ruandából egy gorillalátogatásról.

Forrás: Cséke Zsolt

Debrecenből Fokvárosig 100 nap alatt

Magyarországon egyedülálló vállalkozásba fog egy debreceni rendező-operatőr: Cséke Zsolt autós expedíciót szervez Debrecenből Fokvárosba. A közel 30 ezer kilométeres távot 100 nap alatt tenné meg a csapat.

Szabina olvasónk felvétele

Hurghada vagy Sarm es-Sejk?

"Egyiptom olyan embereknek való, akik szeretik a kalandokat. Évek óta ide járunk nyaralni, és mindig ugyanazokat a szállodákat választjuk, mert már beváltak és jól ismerjük őket" - mondja Szabina, aki többször megjárta már a népszerű úti célnak számító Hurghadát és Sarm es-Sejket is. Elmeséli, miért imádja Egyiptomot, mire érdemes figyelni a...

Afrikai nyaralás gepárdmenhelyen

Világszerte egyre népszerűbbek az önkéntes munkával összekötött nyaralások. Azoknak, akik arról álmodoznak, hogy nagymacskákkal töltik szabadidejüket, érdemes Namíbiát célba venniük, ahol több állatvédő szervezet is működtet gepárdmenhelyet.

Még több cikk