Itt szívnak a celebek

HORIZONTAL Photo taken on February 6, 2013 shows black rhinoceros resting in the Kruger National Park near Nelspruit, South Africa. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Photo taken on February 6, 2013 shows black rhinoceros resting in the Kruger National Park near Nelspruit, South Africa. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park remek turistacélpont, de ha el akarja kerülni a magyar tévésztárokat, ne most utazzon oda.
Vágólapra másolva!

Nagy a titkolózás az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorának pontos helyszínét illetően. Az Origo információi szerint a stáb a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parktól nem messze lévő Nelspruitban fészkel, két szállodában vannak elosztva. Onnan fél óra autóval a forgatási helyszín. Megtudtuk azt is, hogy az első adásban látott vízesés neve Nora Falls, onnan nem messze van a tisztás, ahol táboroznak.

Itt táboroznak a magyar celebek Forrás: RTL Most

Akkora, mint a Dél-Alföld

A Kruger Nemzeti Park Dél-Afrika egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik határos vele. A park 19 ezer négyzetkilométeren terül el, tehát nagyjából akkora, mint a Dél-Alföld.

A Kruger Nemzeti Parkban valóban érintetlen a természet Forrás: Photononstop/Emilie Chaix

A legközelebbi nagyváros, Nelspruit, ahol 221 000 ember lakik. Száz kilométerre található Mozambik határától, 330 kilométerre Johannesburgtól keletre, amelynek repteréről akár repülővel, akár közvetlen busszal is el lehet jutni oda.

Így néz ki a repülőtér Nelspruitban Forrás: Flickr/khym54

A Nora Fallsról nem találtunk információt az interneten, csak egy Nelspruittól 22 kilométerre fekvő szálló viseli a nevét, amely vélhetően a közelében van. A szállás honlapja nem működik, csak egy közvetítő oldalon találtunk rá képeket.

Miért nagy szám a Kruger Nemzeti Park?

A Kruger Nemzeti Park különlegessége, hogy mind az öt afrikai nagyvad – az oroszlán, a leopárd, az elefánt, kafferbivaly és az orrszarvú – megtalálható benne. Ezen felül vadkutyával, gepárddal, zebrával, zsiráffal, vízilóval, antilopokkal vagy krokodillal is találkozhat ott a látogató.

Az orrszarvú az egyik nagyvad, amely a Kruger parkban megtalálható Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A parkon belül számos táborban lehet szállást találni, de olcsóbb megoldás a parkon kívül valamelyik közeli településen, például Hazyview-ban megszállni, és onnan befizetni egy szafarira. Az állatok a déli részen fordulnak elő nagyobb koncentrációban, északon viszont a tájkép látványosabb.

Hazyview a gyakori ködről kapta a nevét Forrás: hemis.fr/Doelan Yann

Télen a hideg, nyáron a szúnyogok okozhatnak kellemetlenséget, amelyek maláriát is terjeszthetnek, ezért érdemes a fertőzés megelőzésére gyógyszert szedni. A parkról további információkat itt talál.

Mi mennyi?

A legolcsóbb repülőjegyeket átszállással 170 ezer forinttól lehet találni Johannesburgba. Onnan Nelspruitba a repülő 30-40 ezer forintba kerül, és 40 percig tart, a busz pedig 7-8 ezer forint körül van, és 5 órás az út. Taxi Hazyviewba vagy Sabie-ba (ezek a parkon kívüli kis települések) 17-18 ezer forint, iránybusz 6 ezer forint, és körülbelül 1 órás az út. Kétágyas szoba a környéken 3 csillagosban 12-20 ezer forint között van, 4 csillagosban 25-30 ezer forint.

Meghökkentő élmények

A Kruger Nemzeti Parkban szafarizók könnyen váratlan helyzetekben találhatják magukat. Ilyen volt például, amikor egy látványos gepárdvadászatot filmeztek le az egyik turista. Az üldözés ugyanis a járművek között zajlott, az egyik impala pedig másodpercekre volt attól, hogy a két gepárd elkapja. A riadt állat az egyik parkoló autó nyitott ablakát választotta menekülési útvonalnak, és beugrott rajta. Amikor kinyitották az ajtót, az impala elfutott, és bár a gepárdok csak pár méterre voltak, nem folytatták az üldözést.

De nem csak az állatok okozhatnak meglepetést. Az alábbi felvételen egy szemmel láthatóan részeg férfi megpróbál elzavarni egy vadon élő elefántot. Merészsége majdnem tragédiával végződik, amikor elesik, de felkelve ismét nekimegy a hatalmas állatnak, amely megfutamodik. Társai végig biztatják, amikor elesik, röhögnek rajta, a végén pedig ujjongva ünneplik őt.