Húsvét Európában: Hogyan ünnepelnek más országokban?

Vágólapra másolva!
A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, szerte a világon emberek milliói ünneplik valamilyen formában, azonban ahány ország, annyi szokás. A húsvét Európában is igen változatos képet mutat, hiszen az országok változatos képet mutatnak húsvéti népszokások és húsvéti hagyományok terén. Cikkünkben azt gyűjtöttük össze, hogyan ünneplik a húsvétot egyes európai országokban.
Vágólapra másolva!

A húsvét a tavaszi időszak legfontosabb ünnepe, melyhez különleges húsvéti szokások kapcsolódnak, ilyen például a húsvéti tojás, a húsvéti mise, a húsvéti karnevál, a húsvéti csoki és a természetesen a húsvéti nyuszi. A húsvét Európában igen változatos, minden országnak megvannak a maga szokásai és hagyományai. 

kvíz, húsvét, húsvét Európában
Húsvét Európában
Fotó: pixabay.com

Húsvét Európában: Ki mivel ünnepel?

Húsvét Portugáliában

A húsvét Portugáliában egy igen közkedvelt ünnep, az ünnepek a nagyhét kezdetén – azaz virágvasárnap – kezdődnek, a nagypéntek pedig az ünneplés egyik legfontosabb napja az országban. Ezen a napon a portugálok gyakran böjtölnek, így általában tőkehalat és zöldségeket esznek vacsorára.

A húsvétvasárnap alkalmából a nagyhéten a Folar de Páscoa nevű fonott édes kenyeret sütik meg. A puha textúrájú kenyér tetején keményre főtt tojásokat raknak, a fonott rész alá bújtatva – ami igazán húsvétivá teszi az ételt.

Ezt általában olyan édességek kísérik, mint a mandulás cukorka vagy csokoládéval bevont nyuszik.

Húsvét Olaszországban

Ha valaki az olaszoknál jár húsvétkor akkor meglepődhet, mert nem találkozik sem húsvéti nyuszival, sem húsvéti tojásvadászattal. Azonban országszerte hatalmas ünneplés, az olaszok örömteli felvonulásokkal ünnepelnek, ahol a résztvevők gyakran hagyományos viseletbe öltöznek. Olajágakkal és pálmalevelekkel díszítik a körmeneteket és a templomokat is.

A nagypénteki hagyományok szerint a pápa a Via Crucis-t, azaz a keresztutat, ünnepli a Colosseum közelében. A húsvéti misét Olaszország minden templomában tartanak, ebből legnagyobb az, amelyet a pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában celebrál. A húsvét hétfői ünnepségek már vidámabbak, sok helyen tánccal és ingyen koncertekkel ünnepelnek.

Húsvét Horvátországban

Horvátországban a Pisanica – egy horvát húsvéti tojás – díszítése népszerű húsvéti tevékenység, amely a pogány időkig visszanyúló régi szláv szokásból ered. Az élénk színekre festett Pisanicakat ajándékba adják. Dekorációként gyakran használnak galambokat, kereszteket, virágokat, egészséget és boldogságot kívánó feliratokat is.

húsvét, kvíz, húsvét Európában
Húsvét Európában
Fotó: pixabay.com

Húsvétvasárnap ünnepi játékokat játszanak, amelyek során két ember kiválaszt egy-egy tojást, és függőlegesen feltartják, miközben egy ember finoman megütögeti a tojás másik végét. Akinél a legerősebb tojás – amelyik nem repedt el – az nyeri a játékot!

Húsvét Finnországban

Finnországban a húsvétot a hiedelmek szerint a boszorkányokhoz kötik, ezért virágvasárnap ajtónyitó fiatal „boszorkányokkal” szembesülhetnek az ott lakók, akik édességért cserébe megáldják otthonokat. A gyerekek, különösen a lányok, szeplőket festenek az arcukra, színes ruhákba öltöznek és színes tollakkal díszített fűzfavesszőket hoznak áldásul, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

húsvét, húsvéti csokoládé, húsvét Európában
Húsvéti csokoládé, húsvét Európában
Fotó: pixabay.com

Húsvét Izlandon

Izlandon nagypénteken szigorúan tilos mindenféle bulizás vagy szórakozás, ennek betartása miatt minden szórakozóhely bezár csütörtök éjfélkor, és csak péntek éjfél után nyitnak ki. Ez alól kivételt képeznek a színházi produkciók, koncertek és kulturális események. Azonban a szabályok ellen tiltakozva nagypénteken hagyománnyá vált a Bingo-játék, amely szembe megy a nincs party szabállyal. 

A húsvéti tojás is különleges Izlandon, amelyekben helyi cukorka és egy-egy közmondás található.

Húsvét Görögországban

Nagycsütörtökön a görögök tsourekit – egy illatos húsvéti brióst – sütnek. A nagyszombat része a Mikri Anastasi – az első feltámadási istentisztelet –, amelyet harangzúgással, zenekari játékkal és felvonulással ünnepelnek a városok utcáin. A helyiek ünnepi hagyományként agyagedényeket dobnak le az ablakokból és az erkélyekről. 

Húsvétvasárnap minden család nagy lakomát tart, amelyen általában nyárson sütött bárány a menü, különféle zöldségekkel és süteményekkel.