Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra működik a Mátyás-kút a budai Várban

Mátyás-kút, Mátyás kútja, budai Vár
Budapest, 2020. szeptember 2. A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút), a Stróbl Alajos szobrászművész által készített műemlék a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mátyás-kútja két világháborút is túlélt, de az elmúlt évszázadban nem esett át olyan rekonstrukción, mint most.
Vágólapra másolva!

Strobl Alajos alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás-kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét,

Mátyás király vadászatát jeleníti meg

- mondta el Fodor Gergely kormánybiztos a szerdai átadó eseményen Budapesten.

Felhívta a figyelmet a vadászat végét jelző kürtös szobrára, amelynek megalkotásáért még a szoborcsoport átadása előtt, 1901-ben a Műcsarnok kiállításán állami aranyéremben részesítették a művészt. Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban
Mátyás-kút a budai Várban

Hozzátette: visszakerültek a kutyák pórázai és pótolták Mátyás számszeríjának húrját is, amelyek az eredeti alkotásnak részei voltak.

- mutatott rá. A kormánybiztos elmondta, hogy az utóbbi években új fejezet kezdődött a budai Vár történetében, a Nemzeti Hauszmann Program feladata, hogy

a városrész visszanyerje a világörökséghez méltó rangját.

Hozzátette: megújult a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése. Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon.

A következő évek feladata a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója, valamint a Szent György tér teljes rendbetétele - mondta Fodor Gergely.

Strobl életének fő műve

Az 1904-ben felavatott Mátyás kútja Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette - mondta Stróbl Mátyás, a kutat alkotó Strobl Alajos szobrász unokája a család képviseletében az eseményen. Felidézte, hogy amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére. Mátyás kútját 1904-ben helyezték a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára. Kitért arra is, hogy Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni.

A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható,

a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben - fűzte hozzá. Stróbl Mátyás elmondta azt is, hogy létrehozták a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványt azzal a céllal, hogy a mester neve ne merüljön feledésbe, és egy állandó emlékhelyet is szeretnének létesíteni.

A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről