Érdemes lesz előre foglalni belépőt, ha valaki Velencébe utazik

Velence belépőkapu
Venice's citizens and tourists pass through turnstiles, limiting the massive flows of tourists, to access or to exit the Ponte Scalzi bridge, in Venice, on May 1, 2018. - Venice's mayor Luigi Brugnaro introduced these turnstiles gates, at Piazzale Roma, outside the train station, and others crucial points of the city, as an attempt to manage the crowd, increase safety and free up the city’s most clogged thoroughfares. Locals and regular visitors in possession of a Venezia Unica card would be allowed to pass through these gates, but anyone without the correct documents would be directed along other streets. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, Velence városi tanácsa elfogadta, azt a javaslatot, hogy napi belépődíjat fizettetnek Velencében az oda látogató turistákkal.
Vágólapra másolva!

A május 1-jétől életbe lépő rendelet szerint az év nagy részében 6 eurót fognak beszedni a látogatóktól, de a szezontól függően ez lehet 3, 8 és 10 euró is. A tanács azt is közölte, remélik, hogy

2022-re ráveszik a turistákat arra, hogy jegyüket előre foglalják le.

Luigi Brugnaro polgármester szerint ez az egyetlen módja, hogy a Velencét látogató embereket megszámolják. „Senkitől nem tagadjuk meg a belépést, de aki nem foglal előre, annak nehezebb lesz bejutnia" – idézi a városvezetőt a The Local.

Egyes forgalmas pontokra már tavaly kapukat szereltek fel, ahol csak a helyiek mehetnek át Forrás: AFP/Andrea Pattaro

A díj alól mentesülnek, akik a városban élnek, dolgoznak vagy tanulnak. A városi tanács azt tervezi, hogy 2020-tól további mentességet vezet be azoknak, akik legalább egy éjszakát Velencében töltenek, mivel tőlük már beszedi a turistaadót a szállásuk. Azok is mentesülnek majd a díjfizetés alól, akik megveszik a Venezia Unica kártyát - ez a tömegközlekedés használatára és a nevezetességek látogatására jogosít. A hét évesnél fiatalabb gyermekek, a fogyatékkal élők, a helyi lakosok rokonai, a nyaralótulajdonosok, a Veneto régióban máshol élők és a fegyveres erők tagjai számára várhatóan szintén elengedik a díjat 2020-tól.

Forrás: AFP/Andrea Pattaro

A tanács ezen kívül azt is fontolóra veszi, hogy mentességet ad azoknak, akik Velencében születtek, de már nem élnek ott, valamint a busszal érkező turistáknak, nekik ugyanis már most is környezetterhelési díjat kell fizetniük. Akik nem veszik meg a belépőt, 100-tól 400 euróig terjedő bírségra számíthatnak, de a polgármester azt ígérte, hogy ennek érvényesítése nem lesz „támadó jellegű".

– mondta Brugnaro.

A legforgalmasabb napokon a 130 ezret is eléri a lagúnák városában megforduló turisták száma. A helyiek már régóta panaszkodnak a turistaáradatra, a mostani lépéssel ezt igyekszik kezelni az önkormányzat.