Egyre több szexuális zaklatás történik a repülőgépeken

executive BUSINESSWOMAN working woman WOMAN business work business trip SHADOW SILHOUETTE waiting hand on hip traveling arms akimbo one person northern european ethnicity appointment PLANE AIRPORT indoors day working THREE QUARTER LENGTH BACKLIT color ADU
Businesswoman next to luggage, silhouette, airplanes in background
Vágólapra másolva!
A szexuális zaklatás kérdését még mindig tabuként kezelik a légitársaságok, pedig az FBI kutatása szerint az utóbbi négy évben 66 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma. A valódi helyzet pedig ennél is súlyosabb, hiszen rengeteg szexuális bántalmazásra, visszaélésre soha nem derül fény.
Vágólapra másolva!

A Southwest Airlines légitársaságnál a múlt hónapban egy hét leforgása alatt két incidenst is jelentettek. Az egyik járaton egy férfi a mellette utazó alvó nő pulóvere alá nyúlt be, hogy megfogja a mellét, a másik esetben szintén egy férfi kezdte tapogatni a mellette ülő nőt, majd amikor rendre utasították, annyira kikelt magából, hogy a pilóta kényszerleszállást hajtott végre, hogy eltávolítsák a tomboló utast a gépről – adta hírül a Reisereporter.

Több esetben molesztáltak alvó nőket a járatokon. A kép illusztráció Forrás: AFP/Antonio Saba

Az FBI 2017-ben 63 hasonló esetet regisztrált, a bejelentett zaklatások száma 2014 és 2017 között 66 százalékkal növekedett. A sokkoló adatokra az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma úgy reagált, hogy speciális munkacsoportot hozott létre a repülőgépeken történő szexuális visszaélések megelőzésére.

A probléma egyébként nem csak az utasokat érinti. Egy májusi felmérés szerint

az amerikai légiutas-kísérők 68 százalékát érte már szexuális zaklatás

a munkája során. A légitársaságok alkalmazottai úgy érzik, munkáltatójuk semmit nem tesz az esetek megelőzéséért, és abban sem nyújt segítséget, hogy kezelni tudják az ehhez hasonló helyzeteket.