Ide menjen, ha szabadulni akar a stressztől

Vágólapra másolva!
Van a Bakony lábánál egy különleges erdeifenyves, ahol húsz méter magas fák között barangolhatunk, mindig friss a levegő, és édeskés gyantaillatot hoz a szél. Nincsenek zavaró zajok, csupán a természet hangjai szüremkednek át az ágak között: madárcsivitelés, gallyreccsenés, neszezések és mocorgások jelzik, hogy él az erdő. Természetélményből jelesre vizsgázott Fenyőfő ősfenyvese.
Vágólapra másolva!

A neten böngészve bukkantam rá a fenyőfői ősfenyvesre, a térképen pedig az „iszonyatos nagy fát” is felfedeztem. Ez a két dolog kellően kíváncsivá tett, úgyhogy az egyik hétvégén felkerekedtem, és meg sem álltam a Bakonyalján található Fenyőfőig. Rendezett falukép, nagyrészt felújított házak, takaros porták fogadtak Fenyőfő főutcáján.

Gondozott park a II. világháború áldozatainak emlékművével Fenyőfőn Forrás: Turista Magazin/Joó Annamária

Az út mentén kétoldalt árok fut, de a házak előtt bőven van virágokkal, növényekkel díszített füves terület. A település közepén kis domb emelkedik, rajta szintén nemrég felújított templom áll. Hegyekkel, erdőségekkel körülvett hangulatos zsákfalu a Pápai-Bakonyalján.

A zöld kereszt turistajelzés a faluból indulva körbevisz az ősfenyvesen, amely a Fenyőfői Ősfenyves Természetvédelmi Terület része.

A Fenyőfőtől Bakonyszentlászlóig terjedő védett terület nagysága 578,7 hektár,

amelyből több mint 320 hektár fokozottan védett. Egy rövidebb, mintegy 6 kilométeres körtúrát terveztem a település körül, amely Fenyőfő északkeleti végétől indul a zöld kereszt jelzésen, és a piros kereszten visz vissza a faluba.

Forrás: Turista Magazin/Joó Annamária

A túra remekül kezdődött. Nem sütött ugyan ezer ágra a nap, de így legalább nem kellett megküzdenem a hőséggel. Rögtön az első lépések után

15-20 méter magas faóriásokkal zsúfolt, sűrű fenyőerdőbe csöppentem.

Fűszeres fenyőgyantaillat csapta meg az orromat. Emberek, turisták sehol, csak madárfütty, légyzümmögés és az erdőalji derengésből érkező apró neszezések törték meg a csendet.

Forrás: Turista Magazin/Joó Annamária

Alig mentem néhány száz métert, máris rátaláltam a Stefan Rener nevét viselő keresztre. A térkép szerint ennek közelében van az „iszonyatos nagy fa”. Körülöttem égig érő fák magasodtak. Tényleg hatalmasnak kell lennie, ha még ezeknél is nagyobb. Egy kilométeren keresztül minden fát alaposan megvizsgáltam, de egyiket sem találtam iszonyatosnak.

Forrás: Turista Magazin/Somogyvári D. György

Talán egyet kivéve, egy háromtörzsű, viharvert, időtől megviselt fenyőfacsoportot, amely elaggott, kopasz, girbegurba ágaival elég bizarrnak és iszonyatosnak tűnt. Viszont három gond azért akadt vele. Először is, ez nem egy fa, hanem három. Másodszor: nem nagyobb a többinél. Harmadszor pedig: már nem él. Másfél kilométer után feladtam az „iszonyatos nagy fa” keresését, szerintem már nincs meg, kivágták.

Forrás: Turista Magazin/Joó Annamária

A fenyőfői ősfenyves

A szakirodalom szerint a fenyőfői ősfenyvest az teszi egyedivé, hogy ez Magyarország egyetlen, a jégkorszak óta talajtani okokból fennmaradt őshonos erdeifenyő-állománya. A laza, tápanyagszegény, homokos talajon ugyanis a lombos fafajok (pl. tölgy, bükk) nem élnek meg, míg az erdeifenyő annál inkább. Természeti értékét tovább növeli, hogy élővilágára egyaránt jellemző az alföldi és hegyvidéki növény- és állatfajok jelenléte. Az érdekes erdő jelentőségére Kitaibel Pál, az európai hírű természettudós hívta fel a figyelmet a 18. század végén.

Erdei sétámra a gyülekező sötétszürke esőfellegek borítottak némi árnyat. Hirtelen dördült egyet az ég, villámok cikáztak, és a következő pillanatban már zuhogott is, mintha dézsából öntenék. A száraz, homokos talaj pillanatok alatt sárrá változott, mire magamhoz tértem, bőrig áztam. Jobbnak láttam lerövidíteni a túrát, és becsatlakozni a piros négyzetbe, amely egyenesen a fenyőfői római katolikus templomhoz vezetett.

A kirándulás a nyakamba zúduló eső ellenére is emlékezetes maradt. Nagyszerű léleknyugtató program és garantált feltöltődés, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Ráadásul az ősfenyves azon kevés helyek egyike, amely télen is különleges élményt nyújt.

Forrás: Turista Magazin/Gulyás Attila

Forrás: Turista Magazin