Hologramként kelhet életre az Azúr Ablak

Azúr Ablak Málta
Gozo, 2017. március 8. 2014. október 23-án készített kép a máltai Gozo-sziget partján lévő emblematikus Azúr Ablak nevű mészkőszikláról, amely egy nagy viharban a tengerbe omlott 2017. március 8-án. A máltai miniszterelnök szívfájdítónak mondta a természeti képződmény elvesztését. (MTI/EPA/Domenic Aquilina)
Vágólapra másolva!
A máltai kormány kizárta, hogy újraépítenék a leomlott kőhidat.
Vágólapra másolva!

A természet erejével szembeszállva a máltai kormány elhatározta, hogy valamilyen formában feltámasztja a Gozo szigetén összeomlott Azúr Ablakot. Málta egyik fő turisztikai nevezetessége szerdán adta meg magát az erős hullámoknak. A híres kőhíd megsemmisülése vilászerte nagy figyelmet váltott ki.

Málta ikonikus sziklája már csak fényképeken létezik (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Joseph Muscat máltai miniszterelnök nemzetközi összefogást kezdeményezett a szomorú hír után. Jose Herrera környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kormány várja a javaslatokat arra, miképpen lehetne feltámasztani a természeti képződményt valamilyen formában.

Hologram lehet, újjáépítés nem

A miniszter több lehetőséget felvázolt, köztük egy 3D-s szerkezetet, amely hologramként vetíti eredeti helyére az Azúr Ablakot, természetesen a környezetvédelmi előírások betartásával. „Úgy hagyhatjuk a helyet, ahogy most van, kiemelhetjük a sziklákat és egy kiállításon mutathathuk be azokat, használhatunk egy előadóközpontot a képződmény emlékére vagy egy művészi installációt is felállíthatunk" – vázolta az opciókat Herrera.

Az Azúr Ablak hűlt helye Forrás: MTI/AP/Christian Mangion

A miniszter ugyanakkor kategorikusan kizárta annak a lehetőségét, hogy a természetes mészkősziklát újraépítenék, vagy hogy a helyszínen bármilyen építkezést hajtanának végre. „Meg kell találnunk a módját, hogy a hely gazdaság előnyeit kihasználjuk, anélkül, hogy kárt tennénk a környezetben" – mondta Herrerea. Hozzátette, hogy addig is biztonsági intézkedéseket vezetnek be a helyszínen a sziklák megőrzésére, nehogy a kincsvadászok széthordják azokat.

A máltai kormányt egyébként meglepte az a nemzetközi visszhang, amelyet az Azúr Ablak eltűnése kiváltott.

mivel egyfajta identitást adott a szigeteinknek" – közölte a miniszter a Malta Today szerint.

Szavazzon!

Ön szerint mit kéne tenni az Azúr Ablakkal?