Megvannak a varázsszavak, ha csábítani akar

világörökség UNESCO
Hollókő, 2011. augusztus 17. Egy versenyző halad a Trans Hungária Maraton terepkerékpáros verseny első szakaszán, Hollókő ófalujában. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Önöktől, az Origo olvasóitól kértük szerdán, hogy nyilatkozzanak: mi jut eszükbe, ha Magyarországot mint turisztikai célpontot kell bemutatni egy szóval, öt szóval és egy mondattal. Önök ezt megtették, amit nagyon köszönünk! Cserébe az a minimum, hogy megmutatjuk, mit gondolnak legtöbben jó horognak egy turista számára.
Vágólapra másolva!

A top 3

Aki vállalkozott a kérdőív kitöltésére első, bemelegítő feladatként egy szóba kellett, hogy sűrítse minden vendégszeretetét. A monumentális jelző-, és határozó-özönből az első három helyezett önök szerint a:

  • LÁTVÁNY
  • TERMÉSZET
  • ÉLMÉNY

szavak. Ezekből még nehézkes olyan varázsigét alkotni, amely azonnali vonat- vagy repülőjegy-vásárlásra készteti a világ nem itt lakó részét, jöjjön a többi kifejezés, amelyeket önök javasoltak.

A Parlament látképe a Margit híd pilonján lévő kőkoronával. Forrás: MTI/Faludi Imre

Izgalmas kísérlet

A TÁJ, mint helyhatározó követi őket, ennél csak kicsit kevesebben tartották a BUDAPEST földrajzi nevet legjobbnak. Ezután jönnek, akik Magyarországot SZÉP, OLCSÓ, és GYÖNYÖRŰ, izgalmas TÖRTÉNELEM-mel bíró helynek tartják, tyúklépésnyivel hátrébb a sorban a TERMÉSZETES és a SZÉPSÉG szavak, majd a VENDÉGSZERETET, a VÁLTOZATOS és a KÜLÖNLEGESSÉG következnek. Ha idevesszük még a BIZTONSÁG, SOKSZÍNŰSÉG és HAGYOMÁNY kifejezéseket, üzembiztosan bárki elkezdheti vendégcsalogatóját, elég rádobálni a dobogós szavakat olyan álló- vagy mozgóképre, amely békés szürkemarha-gulyát ábrázol lemenő napban valahol a Hortobágyon, a kép szélén gémeskúttal, esetleg pulival.

Ökörfogat és gulyások a magyar szürkemarhabika-vásáron és tenyészszemlén a hortobágyi Pusztai Állatparkban 2016. október 1-jén. A vásáron a hortobágyi pásztorok által felnevelt, a fajta jellegének megfelelő bikákat árvereztek el Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Öt szóval, mehet?

Rengeteg megoldás érkezett a kérdőív kitöltőitől az öt szavas meghatározásra is, ezekből az ötös élbolyban a legkedveltebbek:

  • TERMÉSZET
  • NYUGALOM
  • BALATON
  • SZÉPSÉG

Ezek a szavak így egymás mellett már különös hangulatot árasztanak, élesedik a bombabiztos képi illusztráció az utazási prospektusok címlapján a Hungary-felirat alatt. Ezek szerint Magyarország egy olyan hely, amely a fenti jelzőknek külön-külön, és együtt is megfelel. Aki nem ért egyet ezzel, az nyilván mást írt az öt szó helyére, a lista ezekkel a jelzőkkel folytatódik: SZÉP, ÉRDEKES, OLCSÓ, EGYEDI, majd jönnek az ÉTELEK, ÉPÍTÉSZET és ismét a TÁJ kifejezések; futottak még a BOR, TÚRA, VÍZ és KEDVES szavak. Magyarország ezen a ponton – kívülről nézve - olyan, mint egy színes álom, de az öt szó már elég terjedelem volt ahhoz, hogy kifogyjanak a válaszadók a 100%-ig pozitív jelzőkből.

A Győr és Zirc között közlekedő nosztalgiavonat Pannonhalmánál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy mondat mind felett – rend a káoszban

A kérdőív utolsó, még a feladathoz kapcsolódó szegmensében a válaszadók szabadon dönthettek, hány szóban méltatják Magyarországot a világ potenciális turistáinak. A kitétel az volt, hogy mindössze egy (1) mondat lehetett a terjedelem, bár az egyszavas kérdés mellett már így is végre korlátok nélkül, szabadon hasíthatott a gondolatfolyam. Aki eljutott idáig, az becsülettel járatta az agyi barázdáit még a legvégén is, ez pedig tiszteletre méltó teljesítmény.

Hollókőt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította Forrás: MTI/Komka Péter

Egy mondat mind felett – a varázsige

Az önök által beküldött mondatoknak több mint 80%-a kifejezetten a vonzó tulajdonságait helyezte előtérbe hazánknak turisztikai szempontból. A mondatokban szereplő szavak jellemzően az első, „egyszavas" feladatra adott válaszokból mutálódtak, a ragok használatával jelentősen javult a betartott nyelvtani szabályok aránya, és születtek olyan szentenciák is, amelyeket bármelyik rafinált marketingguru szívesen javasolna egy kreatív meetingen egy illetékes minisztérium döntéshozóinak, például. A szerzők kedvenc „egy mondatai" a következők, szigorúan ABC-sorrendben:

  • A csodák köztünk vannak!
  • A jó állapotban megőrzött romantikus és háborítatlan természeti környezet által körülvett különleges emlékei.
  • Az a hely, ahol jól érzem magamat, és soha nem akarok elmenni innen!
  • Bejárható távolságokon belül egyedi és történelmi látnivalók, különleges élményt nyújtó pihenőhelyek.
  • Ezer csodát rejtő ország.
  • Magyarország minden szeglete értéket képvisel, és örök életre szóló élményeket biztosít.
  • Magyarországon első osztályú a vidéki és a budapesti vendéglátás, emellett a nyári fesztiválszezon a Balatonnál és más helyszíneken is csalogató lehet.
  • Olyan hely, ami lenyűgöz és pillanatra megállít.
  • Olyan, mint mindenki elképzelt kiskertje nagyra vetítve.
  • Pozitív élmény, szép emlék.
  • Szép főváros és szép Balaton, fenséges magyar ételek és nem utolsósorban a gyönyörű magyar nők!
A Balaton látképe a Somogy megyei Balatonőszöd felől Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Persze érdemes azt is észben tartani, hogy a jól ismert turisztikai célpontok mellett rengeteg titkos, ismeretlen csoda is várhat ránk vagy külföldi ismerőseinkre turistaként, ezeket gyűjtöttük össze korábbi cikkünkben. Köszönjük, hogy válaszoltak a kérdéseinkre!