Mennyiből jön ki egy laza hétvége az Adrián?

Baskát mindenképp nézzük meg, ha a szigeten vagyunk
Vágólapra másolva!
Száz kuna, 4500 forint alatt a legritkábban jön ki egy ebéd, viszont közben tanulmányozhatjuk a mélykék tengeren ringó jachtokat, a sirályok röptét, amit Kőbánya-Kispesten bajos lenne. Öt-hat óra kocsival, nem olcsó, de megéri egy bő hétvégére is leugrani, pláne társasággal.
Vágólapra másolva!

Le kéne ruccanni a tengerhez, de nincs elég szabadság? Érdemes akár két-három napra is ellátogatni az Adriára, persze akkor fajlagosan drágán jön ki egy-egy nap. De ha nem bírjuk tengervíz, fehér sziklák, csevapcsicsa, ajvár és Karlovacko nélkül, akkor érdemes összetrombitálni pár barátot, rokont.

Budapestről öt-hat óra alatt a tengernél vagyunk,

a délnyugati határ környékéről indulók előnyben.

Malinska, Krk sziget Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Az előnyöket talán felesleges ecsetelnünk, de azért megtesszük. Messzebb van, mint a Balaton, de mire épp elunnánk az életünket, már megpillantjuk a tengert. Pár nap az Adrián pedig lényegesen jobban kiszakítja az utazót a hétköznapokból, és jobban feltölti friss élménnyel, mint a megszokott kiskert, a rokonok nyaraló-vityillója vagy akár egy hazai wellness-szálló.

Nem jellemző a stressz Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Ha nem Abbáziában (Opatija) vagy Iciciben húzzuk meg magunkat, akkor jó eséllyel sok napsütés, kellemes 30 fok vár, szemben a hazai nyárral, ahol bőven kifoghatunk öt szeles-esős-hideg napot – így permanens bosszúságot - az egyhetes szabadságra.

Pénzváltás és autópálya

Az utazás során nem elég azonban a benzinköltséggel számolni: sajnos a horvát autópályákra nem elég egy matrica vagy heti, kétheti bérlet,

szakaszosan kell fizetnünk.

Mi most Krkre, a legközelebbi nagy szigetre számolunk. Letenyétől Zágrábig 42 kunát, onnan Rijekáig 70 kunát, majd a Krk-hídon befelé még 35-öt kell kifizetni. Szerencsére legalább kifelé nem kell, így viszont az oda-vissza útra 259 kunával (11 ezer forint) készüljünk.

Megéri autóban rohadni 5-6 órát, ha délután már így időzhetünk Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Felmerül a kérdés, hol érdemes váltani: ha csak pár napra ruccanunk le, és nem szánunk az egészre nagyobb vagyont, akkor szinte mindegy. A budapesti nagykörúton, a határ melletti kis bódéban is hasonló az árfolyam, sokan viszont arra esküdnek, hogy legjobban akkor járunk, ha helyi bankomatból veszünk ki pénzt kártyánk segítségével. Ez persze függ a saját bankunktól és a számlánk típusától, de lényeg, hogy

pár tízezer forintnál nem nagyok a különbségek.

Olyan is akad, aki eurót vesz itthon, azt váltja kunára kinn, és állítja, nem jár rosszul.

Risika mellett van egy homokos partrész Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Szállást korán kell foglalni

A szállást praktikus lefoglalni minél hamarabb (cikkünk megjelenésekor már bőven késő). Azzal, hogy Törökország nagyvárosai veszélyesek lettek a turisták számára, a terrorveszély miatt pedig Egyiptom nem olyan kedvelt desztináció, mint korábban, egyre inkább felértékelődik a horvát tengerpart. Ezt persze kihasználják a szigeteken vagy a parthoz közel élők, az árak emelkedtek, és az jár jól, aki már februárban foglalt.

Kilátással a tengerre? Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Lehet kockáztatni persze, és bízni abban, hogy helyben, érkezéskor találunk szállást, de akkor már nagyon rugalmasnak kell lennünk, mert a választék szerény lesz, a jó szállások 99%-a elkel nyárra. De ha nem zavarja, hogy a végtelen kék víz helyett egy kidobott, kibelezett mosógépet és pár száradó zoknit kell néznie egy bedőlt kőkerítés mellett, vagy épp reménytelenül messze van a parttól, viszont egy főúttól 18 centiméterre, akkor bátran rizikózzon.

A sziget fele kiadó Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Ha mostanában – tehát erősen megkésve – foglalunk szállást, akkor minimum 20 ezer forinttal kalkuláljunk Krk szigetre egy estére, egy kétágyas szobára. Vélhetően nem azért megyünk, hogy egy kis szobában dekkoljunk naphosszat, a horvát tévé adását nézve, de

éjszakánként 30 ezerért már korrekt apartmant találni,

talán még olyat is, amelynek erkélyén lehet reggelizni, miközben figyeljük az Isztriát áztató felhőket és a napfényben fürdő Krk szigetet. A Tisza-tónál sátrazni olcsóbb, de valamit valamiért.

Táplálkozás boltból, az étteremben

A szigeteken minden érezhetően drágább, mint a kontinensen, volt módunk többször összehasonlítani az árakat. A benzinen, autópályán semmit nem lehet spórolni, a szálláson nem indokolt, mert sok bosszúság jár vele, úgyhogy az ebéden, vacsorán lehet fogni valamit, ha költenénk, de a fizetésünk nem engedi.

A bolti ár sokszor másfél-kétszerese a hazainak,

mondjuk az ajvár olcsóbb és finomabb, de egy Ozujsko típusú félliteres sör a boltban is 9 kuna, azaz 360-380 forint.

Baskán együnk halat, és igyunk mellé egy jéghideg sört Forrás: Origo, Kalmár Csaba

50-80 kuna közt kell fizetnünk a pizzákért, amelyek ízletesek, nagyok, nincs velük semmi probléma, talán 40-ért is találunk egy eldugott kis mellékutcában, fél tucat vakarózó macska és egy kuka mellett. De ha már tengernél vagyunk, nyilván nem hamburgerre vágyunk, márpedig a halételekért bőven elkérnek száz kunát, bő négyezer forintot is. Leveseket 30-40 kunáért kaphatunk már, kávé típustól függően 12-20 kuna, tehát akár 800 forint is lehet egy jobb helyen.

Malacot sütnek Gostinjac faluban Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Ami feltűnő és a magyar állapotokra nem jellemző, hogy a sör szinte mindenhol ugyanannyiba kerül, akkor is, ha drága helyre megyünk, vagy ha valamilyen kellemesebb árú pizzériába térünk be. Krk szigeten szinte mindenhol 18 kuna az ára a korsónak,

a legtöbb helyen Ozujsko, néhol Karlovacko iható,

nagyon kevés helyen futottunk bele külföldi sörbe, de akkor sem csapolják, csak diszkréten megbújik az itallapon, gyakran 0,3-as kiszerelésben.

A kagyló igen finom Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Miközben isszuk a mindenhol egyformán hideg és jó minőségű sört, a gyerek fagyizhat: mindenhol egységesen 7 kuna (280 forint) egy gombóc, amely nagyobb, mint a hazai, és nem kapirgálják addig, míg csak 2 deka marad.

Programok a napozáson túl

A tengerparton történő heverészés a legjobb dolog, ami történhet az emberrel. Nyilván a legtöbben épp ezért mennek – ez ingyenes; fizetős strandot nem nagyon találtunk, noha megfordultunk a sziget legalább hét-nyolc parti településén. Ha a második nap délutánjára elunjuk a napozást és fürdést, akkor szóba jöhet számos program Krkön, egy részük fizetős.

Mi ezzel utaztunk, nem bántuk meg Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Tehetünk hajókirándulást üvegpadlós katamaránnal, napsütötte időben jól látszik egy darabig a tengerfenék, de hatalmas és színpompás halrajokra nem számítsunk. Egy kétórás út ára – például Malinskán – 100 kuna, azaz bő 4 ezer forint, ez azért megfizethető.

Ugrálni szabad, sőt, javasolt Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Cizici iszapos strandja miatt kedvelt, nagyon lassan mélyül a víz, így a turisták vígan kenik magukra a langyos iszapot. A strand ingyenes, a parkolás fizetős, kibírható. Onnan nem messze, Rudine szomszédságában található a Biserujka-cseppkőbarlang, ez 110 méter hosszúságú, a legmélyebb pontja 53 méterrel van a tengerszint alatt.

A Krk szigeten 54 barlang helyezkedik el, de ezek közül csak ez látogatható.

Lenn 15 fok van, hűsölni tehát remek, amúgy meg nem drága: 15 kuna a gyerekjegy, 25 a felnőtt, ez két kávé ára.

Halak a baskai akváriumban Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Kirándulni, túrázni csodálatos környezetben lehet, akár a magánhangzó-tolvajok által kifosztott Vrbnik, akár Baska környékén. Ha már utóbbiba vetett jó sorsunk, érdemes megnézni a strand melletti akváriumot, ott 20 kuna a gyerekjegy, 30 a felnőtt, és fél órát el lehet tölteni vígan benne.

Punat a Krk sziget közepe felé található, nagy kikötője, magyar búvárbázisa van,

a szinte teljesen zárt öböl közepén pedig egy parányi kis sziget található egy monostorral. A kis földdarab neve Kosljun, 6,5 hektár, ferences szerzetesek lakják, kellemes program ez is, ha eleget fürödtünk már. 20 kunáért átvisz egy hajó, 8-10 perces az út.

Baskát mindenképp nézzük meg, ha a szigeten vagyunk Forrás: Origo, Kalmár Csaba

Megéri tehát leszaladni akár 3-4 napra is az Adriára: nyilván a csepeli strand olcsóbb, de élményben messze nem ad ennyit. És még valami: a sziklás-köves parti helyeken elég sok a tengeri sün, úgyhogy csak óvatosan!

Szavazzon!

Ön milyennek találja az árakat a horvát tengerparton?