Ezek a legszebb európai főterek

európai főterek Bruges
Brugge főtere, amikor viszonylag kevés ember sétált rajta
Vágólapra másolva!
A magyar vidék legszebb terei után jöjjenek az európaiak. A lista ezúttal is szubjektív, vagyis szabadon vitatható, alakítható és bővíthető. A sorrend pedig most sem rangsor, csupán az ábécé rendjét követi. Világhírű és kevésbé ismert, de mindenképpen gyönyörű főterek Európában, második rész.
Vágólapra másolva!

1. Brugge (Bruges) főtere – Belgium

Az, hogy a belgiumi Brugge (a flamand név kiejtése brahe) óvárosa és főtere nemcsak Európában, hanem az egész világon az egyik legszebb, közismert tény. Olyannyira, hogy Bruggéban ma már

az év 365 napján akkora a turistaforgalom, hogy egyre nehezebb megbirkózni vele.

Több alkalommal volt szerencsém itt megfordulni, de mindig lenyűgözött az épületek és a kis utcák látványa. Már ha láttam valamit az előttem hömpölygő embertömegtől.

Brugge főtere, amikor viszonylag kevés ember sétált rajta Forrás: Lantos Gábor

A legnagyobb élményt persze az jelentette, amikor egy hirtelen kitört májusi zivatar után megjelent a szivárvány a főtér felett. Éppen ekkor hozta ki a pincér az erre a tájra nagyon jellemző főtt kagylókat, amelyeket fokhagymával díszített. Az íz, a látvány egyenesen mennyei volt.

Hát még az utána következő csokoládé, amelyet a főtérhez közeli kis utcában vettem. A belga csokoládéboltok Bruggéban is művészi szinten készítik el termékeiket, csak az István, a király egy sora jut mindig eszembe: „Oly’ nehéz a választás…”. Brugge és főterének képe hamar elraktározódik az agyban, és a képet nehéz kitörölni onnan.

2. Gøta főtere – Feröer-szigetek

Nem az önök gépében, és nem is az én fényképezőmben volt a hiba. Különben is, ha jól megnézik a fotót, láthatják, hogy a ház és a templom úgy helyezkedik el, ahogyan azt a tervező megálmodta, csak éppen ez

a tér közepén magasodó szobor áll kissé furcsán.

Aki bebarangolja ezt az Atlanti-óceánban fekvő 18 zöld bársony foltocskát, a Feröer-szigeteket, az nem egy helyen találkozhat ehhez hasonló furcsa szobrokkal.

A viking főnök, Trondúr szobra Gota főterén Forrás: Lantos Gábor

A piciny téren Trondúr, a hatalmas viking főnök szobra áll. Nem véletlen, hogy emléket állítottak neki, elvégre mégiscsak ő terjesztette el a kereszténységet a szigeteken, na meg állandóan harcolt a norvégokkal. A legendák földje ez, ahol

az év minden napján eshet az eső, süthet a nap, lecsaphat egy tengeri vihar.

És mindez akár negyedórán belül megtörténhet.

A zöld hegyekkel körbeölelt kisvárosnak Trondúr mellett híres magyar lakója is van, hiszen az itteni, Vikingre keresztelt futballcsapat kapusa honfitársunk, Turi Géza. Igaz, az ő szoboravatására még várni kell egy kicsit.

3. Kassa főtere – Szlovákia

Egy esős januári pénteken érkeztem meg II. Rákóczi Ferenc sírjához. Amíg arra vártam, hogy kinyisson a Szent Erzsébet-székesegyház, odakint tébláboltam a csepergő esőben. A hosszúkás alakú téren kevesen jártak, a villamos is távolabb csattogott. Csak letettem a földre a fényképezőgépemet, és megnyomtam a gombot. Ez lett belőle.

Kassa főterén ezen a januári délelőttön kevesen jártak Forrás: Lantos Gábor

A szoknyás hölgy a székesegyházba igyekezett. A főteret amúgy 2013-ban újították fel, amikor Kassa volt Európa kulturális fővárosa. Sokan azt sem tudják, hogy

a Szent Erzsébet Európa legkeletibb gótikus székesegyháza.

Vagy ha jobban tetszik, kelet felé az utolsó.

Az altemplomban pihen II. Rákóczi Ferenc, rajta kívül itt nyugszik a fejedelem édesanyja, Zrínyi Ilona, Rákóczi Ferenc idősebbik fia, József, generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere, Sibrik Miklós, valamint Bercsényi Miklós gróf és felesége, Csáky Krisztina grófnő. Kassa belvárosa és ez a tér nagyszerű hely, ha arra járnak, semmiképpen se hagyják ki.

4. Maastricht főtere – Hollandia

Hollandia januárban általában nem a legszebb arcát mutatja a turistáknak. Az országon ilyenkor gyakran söpörnek át viharok, rengeteget esik az eső, a felhők a földig érnek. Éppen ezért éreztem roppant szerencsésnek magam, amikor idén január közepén egy vasárnap délelőtt ragyogó napsütés fogadott az ország keleti részében, rögtön a német határ mellett fekvő Maastrichtban.

A fényképen is jól látható, hogy

ezen a hatalmas téren két templom is megfér egymás mellett.

A bal oldali a Szent János-, mellette a Szent Szervác-templom. E két remekbe szabott műemlék alapvetően határozza meg a főtér és az egész város hangulatát, képét.

A mínusz 5 fokos hidegben jégpályává változott a maastrichti főtér Forrás: Lantos Gábor

A hollandok amúgy sem búskomor emberek, de Maastrichtban mindig lehet érezni a jókedvet és a vidámságot. A főtér burkolata ritkán változik jégpályává, de ezen a vasárnapon a túracipő helyett a korcsolya lett volna az egyetlen ideális eszköz a tér bejárására. A hollandok és az ott járó idegenek meg is rémültek a vastag jégtől, nem mertek rámenni a csúszós térre.

Ez volt az én szerencsém, mert így készülhetett el ez a kép, amelyen – micsoda ritka pillanat – egyetlen ember sincsen. Csak ott hátul, a Szent Szervác-templom tövében tanakodnak páran, hogy merre vezessen tovább az útjuk.

5. Nagyszeben főtere – Románia

Idén februárban jártam itt először, és az óváros a főtérrel teljesen lenyűgözött. 2007-ben Nagyszeben fél évig Európa kulturális fővárosa volt, ez alkalomból legalább

a főteret és a környező utcákat felújították.

Ebben az időszakban a település polgármestere a szász Klaus Johannis volt, aki ma Románia negyedik köztársasági elnöke.

Nagyszeben főterén hétfő hajnalban alig sétáltak az emberek Forrás: Lantos Gábor

Ha a Fogarasi-havasokba tartanak, keresve sem lehet jobb kiindulópontot találni Nagyszebennél. A városban megfizethetőek a szállások, jók és olcsók az éttermek. Télen a behavazott hegycsúcsok, a Bílea-tó mellett felépült jéghotel jelenti a legfőbb látványosságot, nyáron pedig a gépkocsik előtt is megnyitott

transzfogarasi országúton való autózás jelenthet nagy élményt.

6. Siena főtere – Olaszország

Azt hiszem, a sienai főtér a maga kategóriájában legalább akkora klasszikus, mint a komolyzenében Beethoven IX. szimfóniája. Tény, hogy egyikkel sem lehet betelni. Valahol azt olvastam, hogy nincs az évnek egyetlen olyan pillanata sem, amikor ne lenne legalább egy ember a kagyló alakú főtéren. A tömegnyomor állandó, ha csendes, meditatív szemlélődésre vágyunk, ne ezt a helyszínt válasszuk.

Csak egy részlet Siena főteréből – egyszerűen lenyűgöző az egész Forrás: Lantos Gábor

Siena minden toscanai kirándulás alfája és ómegája. Nem hagyhattam ki magam sem, amikor erre kalandoztam. Neve is van a gyereknek, piazza del Campo. Egy ősi megállapodás értelmében

Siena főtere és a téren álló városháza nem tartozik egyik sienai városrészhez sem.

A főtér Siena három fő utcájának kereszteződésében található, hangulata harmóniát, nyugalmat sugároz. A sienai piazza del Campo a középkori építészet egyik legszebb remekműve.

7. Tomar főtere – Portugália

A 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság szünnapjain csak úgy találomra csavarogtam Portugáliában. Így jutottam el ebbe a bájos kisvárosba, Tomarba, amelynek főterét látják az alábbi képen. Tomar évszázadokkal ezelőtt a templomosok központja volt, azé a lovagrendé, amely Portugáliában is a hitetlenek ellen vívta ádáz harcát.

A nyugalom és béke szigete a tomari főtér Portugáliában Forrás: Lantos Gábor

Az ország középső részében elterülő elbűvölő városka azonnal magával ragadja az embert. Ez persze szinte valamennyi luzitán településre igaz, ahol a szemünk előtt elevenedik meg a középkor. A templomosok fénykora után sem következett hanyatlás, hiszen a város a 15. században, Tengerész Henrik uralkodása alatt is fontos szerepet töltött be.

2013-ban a brit Guardian napilap Portugália legszebb településének választotta.

8. Trani főtere – Olaszország

Igaz, van már egy olasz főtér a listán, de hát ez az ország tele van lenyűgöző városokkal. A toscanai Siena után ugorjunk egyet az ország délkeleti csücskébe, Puglia tartományba. A tengerparton fekvő Trani igazi meseváros, amely festővászonra kívánkozik, főterének szépsége pedig vetekszik bármelyik híres európai főtér látványosságával.

Trani mesésen szép főterének egy részlete Forrás: Lantos Gábor

Trani várkastélya mintha a tengerből emelkedne ki, a San Nicola elnevezésű, igencsak monumentális katedrális pedig szinte odaragasztja az embert a főtérre. Bár ezen a képen a tenger alig látszik, Trani azok közé a települések közé tartozik, amelyeket

bárhonnan fotózunk, mindenképpen gyönyörűen mutatnak.

Az építészetben egységesen használt helyi márvány pedig még monumentálisabbá és szebbé teszi az amúgy sem csúnya középkori épületeket.

9. Trondheim főtere – Norvégia

Én csak mini Trafalgar térnek hívom, mert már első pillantásra a londoni nagytestvér jutott róla az eszembe. Az ősi norvég főváros, Trondheim főtere amúgy nem említhető egy lapon a londoni Trafalgar térrel. Itt nincs nagy forgalom, nem járnak emeletes autóbuszok, és gyalogosok ezrei sem tapossák egymás sarkát a hétköznapi forgalomban.

Észak gyönyörűsége és a színek kavalkádja Trondheim főterén Forrás: Lantos Gábor

A kép jobb szélén tűnik fel Trondheim hatalmas katedrálisa, a Nidaros Domkirke, amely a világ egyik legszebb szent helye. Trondheimet egyébként Olaf Tryggvason viking király alapította Krisztus után 997-ben. A tér közepén emelkedő oszlopon az ő szobra látható. A Nidaros Domkirke egész

Skandinávia legmonumentálisabb középkori épülete.

A főtérről ez csak pár lépés, és amikor kilépünk a katedrális kapuján, máris feltűnik a város jellegzetes tere. Egyszerűen imádnivaló.

10. Yverdon főtere – Svájc

Svájc bármely városának főterét megmutathattam volna, most mégis Yverdonra esett a választásom. A hivatalos neve Yverdon-les-Bains, és a Neuchâteli-tó partján fekszik. A nyolcvanas évek végén a magyar futballrajongók gyakran emlegették a nevét, hiszen itt játszott a magyar válogatott akkori alapembere, Nagy Antal is.

Yverdon főtere a nyugalom és a béke szigete, akárcsak egész Svájc Forrás: Lantos Gábor

Nagy Antal légióskodásán túl azért van még pár dolog, amit érdemes megemlíteni a várossal kapcsolatban. Itt van például nemcsak Svájc, de egész Nyugat-Európa egyik legkedveltebb termálfürdője, itt nyílt meg Európa első sci-fi-múzeuma, a főtéren pedig gyakran tartanak sportbemutatókat. 2011 szeptemberében például elhelyeztek itt pár tatamit, és máris indulhatott a cselgáncsozók bemutatója.

Szavazzon!

Ön szerint melyik a legszebb európai főtér?

A sorozat harmadik, egyben befejező részében Budapest kevésbé ismert és népszerű tereiből mutatok meg tízet.