Olcsóbb lesz a feladott csomag a Ryanairnél

Ryanair repülőgép Boeing 737-800 B737
Vágólapra másolva!
A csúcsidőn kívül utazók viszont rosszabbul járhatnak júniustól.
Vágólapra másolva!

A Ryanair a héten jelentette be, hogy további utasbarát intézkedéseket vezet be a harmadik évébe lépő „Mindig jobbak leszünk" programja keretében. Akkor az is elhangzott, hogy egyszerűsítik a csomagdíjszabást, az eddig 108 helyett csak hat díj lesz. Most újabb részletek láttak erről napvilágot, amelyekből az körvonalazódik, hogy lesznek, akik jobban járnak, de olyanok is, akik rosszabbul.

Mindegy, mikor utazunk

A változások lényege, hogy június 16-tól a csúcsidőben utazók jóval olcsóbban adhatják fel bőröndjüket. A jelenlegi szabályok szerint akár 80 eurót (a magyar díjszabás szerint 28 000 forintot) is elkérnek egy 20 kilogrammos csomagért bizonyos járatokon. Az új rendszerben azonban az utasnak a 30 eurós (a jelenleg alkalmazott árfolyamon 10 500 forintos) egységes díjat kell csak megfizetnie,

függetlenül attól, hogy mikor vásárolta a csomagfeladást (online vagy a repülőtéren), és mikor utazik (csúcsidőben vagy nem).

Megmarad viszont a pótdíj bizonyos hosszabb útvonalakon, például a Kanári-szigetekre és a Görögországba tartó nemzetközi járatokon.

Forrás: Polesz Ábel

Azok viszont, akik eddig csúcsidőn kívül utaztak, rosszabbul járnak – legalábbis ez derül ki a témáról író nemzetközi lapok beszámolóiból. Egyelőre azonban nem világos, hogy ez pontosan mit jelent. Jelenleg ugyanis a legolcsóbb csomagfeladási díj 20 euró (6800 forint), de ez 15 kilogrammos poggyászra vonatkozik, online foglaláskor vásárolva és csúcsidőn kívül. Az 30 eurós egységes díj bevezetése számukra valóban 50 százalékos díjemelést jelentene,

csakhogy ennyi pénzért már 20 kilogrammot is fel lehet adni

a jelenlegi és vélhetően az új szabályok szerint is. Ezzel tehát gyakorlatilag megszűnne a 15 kilogrammos poggyászkategória is, az eddig így utazók pedig júniustól több pénzért, de többet adhatnak fel.

A többség jól járhat

Megkérdeztük a Rynairt, pontosan milyen lesz az új díjszabás, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Michael O'Leary, a cég vezérigazgatója szerint mindenesetre a legtöbb utas jobban fog járni. A poggyászt feladók „túlnyomó többsége" ugyanis csúcsidőben utazik: arányuk nyáron 30-35 százalék, míg novemberre leesik 5 százalékra. A változások június 16-tól lépnek hatályba, de azokra nem vonatkozik, akik már megvásárolták jegyüket – írja a Daly Mail.

Frissítés: Denis Barabas, a Ryanair térségünkért felelős marketingigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy

és ezért egységes árat fizetnek függetlenül attól, hogy a foglalás előtt fizettek érte, a foglalás után adták-e hozzá vagy a repülőtéren. A főszezonban és azon kívüli díjakat is egységesítik, amelyek csak a hosszabb járatokon lesznek magasabbak (ezért lesz hat csomagopció).

Mindez azt jelenti, hogy a 15 kilogrammos kategória megmarad, ez azonban azt feltételezi, hogy az új díjnak – a fentebb említett okok miatt - valahol a 20 és a 30 euró között kell lennie. Erre a felvetésünkre Denis Barabas azt válaszolta, hogy a díjakat hamarosan véglegesítik, és tájékoztatnak róla.