Az étterem, ahol Obama is kubai pesóval fizetett

paladar
TO GO WITH AFP STORY by Carlos Batista - Customers enjoy a meal at the "paladar" (small restaurant) "San Cristobal", on January 9, 2011 in Havana. Following the new economic rules adopted by Cuban government, from past October-December, 83,403 Cubans are starting their own business, of which 22% are dedicated to gastronomy. AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Nézze meg, hogy érkezett meg az amerikai elnök a legnépszerűbb havannai magánétterembe.
Vágólapra másolva!

A San Rafael aligha nevezhető Havanna legszebb utcájának. Egy részét ugyan sétáló utcává alakították át, ahol helyi viszonylatban egész jó felhozatal van boltokból és kisebb étkezdékből, pizzériákból, ám a Galianótól kijebb eső rész már olyan, mint Centro Habana többi utcája: lepukkant épületek, hatalmas kátyúk az úton, amelyeken néha nagy zajjal és füsttel húz el egy-egy 50-60 éves autómatuzsálem.

Az utca lakói nem mindennapi események lehettek szemtanúi március 20-án. Amint az az alábbi amatőrvideón látható, egy nagy konvoj vonult el a szűk, egyirányú utcán, majd a 469-es szám előtt

az egyik limuzinból kiszáll az amerikai elnök,

és integet az ott élő emberek nagy örömére. Barack Obama, aki 1928 óta az első amerikai elnök volt, aki hivatalos látogatást tett Kubában, családjával egy magánétterembe érkezett ebédelni.

Az elnök üzenete ezzel a programmal nyilvánvaló volt: bátorítani a saját vállalkozást indító kubaiakat, akik – számos korlátozással – már a 90-es évektől nyithattak magánéttermet. A paladaroknak nevezett intézmények apró szigetekként működtek a kubai hiánygazdaságban, a 2010-es reformok nyomán azonban egyre többen kezdtek ilyen üzletbe (bővebben itt írtunk róluk beszámolót).

A legjobb választás

Nem tudni, Obama mi alapján választotta ki az éttermet – nyilván a kubai vezetésnek is volt ebbe beleszólása –, az mindenesetre tény, hogy a San Cristóbal az egyik legismertebb és legsikeresebb paladar Havannában. Nevét tulajdonosáról és séfjéről Carlos Cristóbal Márquez Valdésről kapta, és

korábban olyan hírességek is megfordultak itt, mint Beyoncé és Jay Z.

A TripAdvisor listáján 621 havannai étterem közül az első helyen szerepel a San Cristóbal, és nem kétséges, hogy Obama látogatása után tovább nő a népszerűsége.

Az alábbi képek 2011-ben készültek az étteremről.

Forrás: AFP/Str
Forrás: AFP/Str
Forrás: AFP/Str
Forrás: AFP/Str

Az étterem egyébként számos kubai specialitást kínál, és Kubában szokatlanul jó minőséggel és választékkal várja a vendégeket, beleértve a borkínálatot is. Hogy Obamák mit ettek, arról a tulajdonos családjának egyik tagja nyilatkozott a CiberCubának: csirkelevest, hátszínt, marhahúsos fajitát (töltött tortillatekercs).

Köretnek sült banánt kaptak, ami az elnökben felidézte gyermekkor emlékeit,

mivel nagyapja többször késztett ilyet. A nő azt is elárulta, hogy az elnök személyesen maga fizetett, mégpedig konvertibilis pesóval (Kubában továbbra is kettős pénzrendszer van).