Ebben a völgyben nem nagy szám százévesnek lenni

Vilcabamba ecuador
The portraits of the oldest living couple of the village, José Javier Delgado Jaramillo (106) and María Mercedes Retete (92) can be seen on a parish hall in a suburb of Vilcabamba, Ecuador, 29 October 2016. The village Vilcabamba in Ecuador became famous for its high concentration of very old residents. PHOTO: GEORG ISMAR/dpa
Vágólapra másolva!
Az ötezer lelkes ecuadori városkában nincs semmi különleges látnivaló. Ennek ellenére egy sereg gringo utazik ide, sőt jó néhányan le is telepednek az 1700 méter magasan elterülő völgyben. Hogy miért? Mert Vilcabamba mágikus hely, tele pozitív energiákkal, ahol az emberek rendszerint száz évnél is tovább élnek. Vagy nem.
Vágólapra másolva!

A kis település hírnevét 1981-ben alapozta meg Morton Walker orvos-szakújságíró, aki egy egész könyvet szentelt a vilcabambaiak rendkívüli egészségi állapotának. Aki itt él, írta, nem szenved rákban, szív- és érrendszeri megbetegedésben, nem kap agyvérzést, májzsugorodást, és még a szenilitás sem veszélyezteti. Ezért aztán a vilcabambaiak tíz-húsz évvel tovább élnek, mint az átlag európaiak vagy amerikaiak, nem ritka, hogy átlépik a bűvös százéves korhatárt.

A hosszú élet völgye Forrás: AFP/Mahe-Ana

Matuzsálemnek lenni jó biznisz

Walker úgy vélte, a völgylakók az ásványokban rendkívül gazdag ivóvíznek köszönhetik jó egészségüket. Két antropológus kutató azonban más eredményre jutott. Miután hosszabb időt töltöttek a faluban és sokat beszélgettek az ott élőkkel,

rájöttek, hogy sokan elég szabadon kezelik a születési dátumukat.

Akkor még csak azért tódítottak, mert a rendkívül magas kor tiszteletet váltott ki a környezetükből. Később pedig, amikor kiderült, hogy matuzsálemnek lenni nem is rossz biznisz, mert ide vonzza a turistákat, még egy jó okuk lett arra, hogy százhúsz évesnek vallják magukat.

A városka legidősebb lakója tényleg 106 éves Forrás: AFP/Georg Ismar

Ennek ellenére elég egy kiadós sétát tenni Vilcabambában, hogy belássuk, tényleg elég magas lehet az átlagéletkor errefelé.

A település hírneve ide csődített egy csomó amerikai nyugdíjast is,

akik nemcsak azért költöztek a „Hosszú élet völgyébe”, mert abban reménykednek, hogy így megérik a századik életévüket, hanem azért is, mert itt kőgazdagnak érezhetik magukat az USA-ból érkező nyugdíjukkal.

A legidősebb házaspár portréja Forrás: AFP/Georg Ismar

A hosszú élet vilcabambai titka

Amúgy az itt élők jókedvűek és barátságosak. Egy amerikai nő, aki hosszabb időt töltött Vilcabambában, azt állítja,

sosem hallotta őket veszekedni vagy vitatkozni, viszont annál többet nevetni.

A vilcabambaiak egyöntetű véleménye szerint a hosszú élet titka egyrészt a völgy különleges klímájában rejlik – örök tavasz, egész évben18-22 fok –, másrészt a helyi termények fogyasztásában és a Capamaco folyó ásványdús vizében, amelyből az ivóvizet nyerik. Ugyanakkor abban is egyetértenek, hogy egyre kevesebben érik meg a százat, amiért a külső hatásokat okolják, elsősorban az egészségtelen táplálkozás terjedését.

José Javier Delgado Jaramillo (106) és María Mercedes Retete (92) 75 éve házasok Forrás: AFP/Georg Ismar

A városka legidősebb lakója, José Javier Delgado Jaramillo 106 éves. Felesége, María Mercedes Retete 92. 75 éve házasok. José hajnali 5:30-kor kel, és pontban este 7-kor fekszik, napközben a kertjét műveli.

Hat gyerekük van, és negyven unokájuk,

állítólag mindnek tudják a nevét. „A lányom, Sarah a rekorder 11 gyerekkel” – mondja José. Amikor pedig arról kérdezik, mi a hosszú élet titka, azt feleli: „Sok zöldség és gyümölcs. De hogy miért kaptam ilyen hosszú életet, azt csak a Jóisten tudja.”